Nejdražší seriál historie je za dveřmi. Má připomínat Indiana Jonese i Star Wars a může zachránit stagnující Netflix

Nejdražší seriál historie je za dveřmi. Má připomínat Indiana Jonese i Star Wars a může zachránit stagnující Netflix
Stranger Things | Netflix
Čtvrtá série Stranger Things dorazí na Netflix ve dvou částech – pět z devíti epizod bude uvedeno 27. května a zbylé čtyři uvidíme od 1. července. Příběh naváže tři měsíce po událostech třetí řady a poprvé bude výrazně obměňovat lokace – titulní městečko Hawkins, jemuž v osmdesátých letech minulého století vládnou nadpřirozené síly „z druhé strany“, bude pouze jedním dějištěm z několika. Jak plyne z dostupných informací i z nedávno zveřejněné upoutávky, Hopper (David Harbour) se nachází na tajemné základně v Rusku, zatímco Eleven (Millie Bobby Brown) a Will (Noah Schnapp) jsou ukryti v Kalifornii.
Spolu s větším zeměpisným rozsahem a také s výrobními průtahy vinou pandemie roste i rozpočet, který je v případě čtvrté série vskutku astronomický. Předešlá řada se spokojila s deseti miliony dolarů na epizodu, ovšem čtvrtá radikálně zdražuje. Wall Street Journal uvedl, že každý díl přišel Netflix na 30 milionů dolarů.
Tím pádem půjde o dosud nejdražší seriál v historii, který překoná i ty největší soudobé či dřívější konkurenty. Nejnákladnější epizoda Hry o trůny například stála 15 milionů dolarů a Stranger Things v tomto ohledu nepřekoná ani Marvel, jehož seriály jako WandaVision či Loki údajně spolkly 20 až 25 milionů na epizodu.
Stranger Things
Stranger Things | Netflix
Přestože toto prvenství nebude netflixovský hit držet dlouho a již v září jej překoná Amazon s Prsteny moci, jejichž první řada vyšla na pět set milionů dolarů, jde o jasný signál. Jak prozradil už našlapaný trailer, čtvrtá řada Stranger Things bude zdaleka nejepičtější ze všech a její audiovizuál překoná i většinu největších filmových produkcí. A takové lákadlo je něčím, co Netflix potřebuje jako sůl. Dosud suverénní platforma totiž za první čtvrtletí tohoto roku ztratila 200 tisíc uživatelů. Do minusu šla vůbec poprvé za více než dekádu. Před pěti dny o tom informovaly zahraniční weby jako BBC či Variety, načež se akcie streamovacího giganta propadly o 35 %.
Přesvědčením o výjimečnosti a kvalitách série oplývá i samotný štáb, který tvůrčí dvojici Matt Duffer a Ross Duffer plně důvěřuje a všímá si potenciálu, jakým natočený materiál disponuje. Herec Brett Gelman, jenž znovu ztvárňuje postavu bývalého investigativního novináře Murrayho Baumana, se v rozhovoru vyjádřil, že ruská linie příběhu a tamní vztahy mezi hrdiny připomínají Star Wars a Indiana Jonese.
Zde je útržek Gelmanova vyjádření, které přinesl zahraniční web ScreenRant. „Hodně věcí mi zde připadá jako v Indiana Jonesovi – stejně jako ve třetí sérii. Nechybí tu energie ve stylu Indyho – ve způsobu, jak je napětí a dobrodružství trvale vyrovnáváno humorem. A k tomu ještě dynamika originálních Star Wars filmů,“ nadšeně vyprávěl herec, podle nějž se dynamika známá z charakterního trojúhelníku Han Solo – Luke – Leia přenáší i do vztahu zdejších postav, které ztvárňují David Harbour, Winona Ryder a Nikola Djuricko. „Možná to trochu připomíná i Honbu za diamantem, ale já jsem vždy myslel hlavně na Indiana Jonese,“ dodal.
Harrison Ford
Indiana Jones a Království křišťálové lebky | Paramount Network
Humor samozřejmě nebyl Stranger Things nikdy cizí, ale čím se výprava stává dobrodružnější a epičtější, tím se zvyšuje i možnost připodobnění k největším klasikám dobrodružného fantaskního žánru. S Indiana Jonesem, konkrétně pak s Královstvím křišťálové lebky, pojí seriál také motiv studené války mezi USA a SSSR, neboť obě velmoci se aktivně zapojují do zkoumání lidské mysli jako možného zdroje ohromné telekinetické síly. A tato linie související s postavou Eleven má vrcholit v páté sérii, která má být poslední.