Comic-Con Prague zahlazuje nedokonalosti z minulosti. První den byl peckový

Comic-Con Prague zahlazuje nedokonalosti z minulosti. První den byl peckový
Zdeněk Hřib jako Iron Man na Comic-Con Prague. | Eva Hlavatá
Comic-Con Prague se letos koná již potřetí. Naposledy proběhl s několikaměsíčním oddálením kvůli pandemii koronaviru v listopadu minulého roku. Není to tedy zase tak dávno, kdy se čeští i zahraniční milovníci fantasy, hororu, anime a třeba videoher mohli v prostorách arény potkat a užít si pořádnou nálož kultury. Přesto se ale nezdá, že by byl třetí ročník festivalu jakkoliv uspěchaný, ba právě naopak. Spoustu věcí doladil a vylepšil.
comic-con-prague-zahlazuje-nedokonalosti-z-minulosti-prvni-den-byl-peckovy
cosplayeři Star Wars | Eva Hlavatá
První beseda se slavnými herci začala o půl třetí, kdy si v hlavním sále libovali fanoušci Hry o trůny. Měli možnost setkat se s hned několika výraznými představiteli. Prahu navštívili Julian Glover (Grand Maester Pycelle), Tom Hopper (Dickon Tarly) a Finn Jones (Ser Loras Tyrell). Diváci a divačky se jich mohli zeptat na cokoliv, co je zajímalo, nejen ze světa Hry o trůny.
Ale to zdaleka není všechno. Návštěvníky již první den čekal i další velice pestrý a zajímavý program. Mohli se zúčastnit přednášek na téma dabing Zaklínače a marvelovek nebo se mohli dozvědět něco o tom, jak vzniká scénář ke komiksu. Proběhla ale i beseda s českými komiksovými autory. Ti, kteří se zajímají o cosplay, si již první den mohli užít pohled na pestré a zajímavé kostýmy, které měli na sobě nejen pozvaní cosplay hosté, ale i návštěvníci.
comic-con-prague-zahlazuje-nedokonalosti-z-minulosti-prvni-den-byl-peckovy-6
comic-con-prague-zahlazuje-nedokonalosti-z-minulosti-prvni-den-byl-peckovy-16
Ti největší nadšenci se tak mohli účastnit přednášky předního českého cosplayera TanakhTa, jenž prozradil něco málo o tom, jak probírá cosplay soutěž, jak se na ni připravit a co od ní čekat. Vystoupil také cosplay fotograf Michal Kára, jenž řekl něco o tom, co všechno musí takový cosplay fotograf vlastně umět. A úplným nováčkům prozradila pár tipů Quee. Mluvila především o tom, co to cosplay vlastně je, co všechno obnáší a jak s ním správně začít.
Celému dni opět dominovala slavnostní zahajovací ceremonie, kde vystoupili nejen pozvaní herci a výtvarníci, ale také cosplay hosté. Ti byli letos vůbec poprvé řádně představeni a měli zde svůj prostor, za což dávám velký palec nahoru. Ještě před samotným startem proběhl krátký hudební koncert, kde zahrál smyčcový orchestr. Zazněla zde například úvodní píseň ze seriálu Hvězdná brána či z legendárního Pána prstenů.
comic-con-prague-zahlazuje-nedokonalosti-z-minulosti-prvni-den-byl-peckovy-18
slavnostní zahájení Comic-Conu Prague | Eva Hlavatá
Během slavnostního zahájení padlo kromě několika povedených vtípků i pár zajímavých novinek. Organizátoři prozradili, že se letos v říjnu v Brně uskuteční Comic-Con Junior, jenž se bude specializovat především na program pro děti. Následně vystoupil primátor města Prahy Zdeněk Hřib, který opět perlil. Tradičně se na jevišti objevuje v kostýmu, letos se ovšem opravdu vyšvihl. Přišel v parádním obleku Iron Mana a na jeviště nastoupil za doprovodu akční hudby, mlhy a LED světel zabudovaných v kostýmu.
comic-con-prague-zahlazuje-nedokonalosti-z-minulosti-prvni-den-byl-peckovy-12
comic-con-prague-zahlazuje-nedokonalosti-z-minulosti-prvni-den-byl-peckovy-14
Kromě toho, že přivítal všechny návštěvníky a návštěvnice, nezapomněl se zmínit o těžké situaci na Ukrajině. Vyjádřil podporu všem, kteří se kvůli Putinovu běsnění ocitli v nesnázích, a na závěr vyslovil přání, aby se všichni brzy setkali v lepší světové situaci. Poté následovalo slavnostní přestřihnutí pásky a zábava se mohla rozjet. A na co se ještě můžete těšit?
V sobotu proběhne opět řada přednášek, besed a workshopů. Budete se moci setkat například s Bernardem Hillem, představitelem Théodena z Pána prstenů. Pravděpodobně nejsledovanější bude cosplay soutěž, v níž se soutěžící předvedou ve svých propracovaných kostýmech a pokusí se zaujmout jak porotu, tak diváky. I ti budou moci hlasovat o tom, kdo vyhraje diváckou cenu.
comic-con-prague-zahlazuje-nedokonalosti-z-minulosti-prvni-den-byl-peckovy-8
zahraniční cosplay host Leobane na Comic-Conu Prague | Eva Hlavatá