Televizní hvězdy a vtipy na úrovni základní školy. Česká romantická komedie Ženy a život srší zoufalstvím už v první upoutávce

Televizní hvězdy a vtipy na úrovni základní školy. Česká romantická komedie Ženy a život srší zoufalstvím už v první upoutávce
Aneta Krejčíková a Eva Burešová v komedii Ženy a život (2022) | Bohemia Motion Pictures
Romantické komedie jsou v posledních letech nejoblíbenějším žánrem tuzemských producentů mainstreamových filmů. Každý rok jich vznikne několik, většina z nich ale za moc nestojí. Ty alespoň trochu povedené často bývají komerčně velmi úspěšné (viz Ženy v pokušení, Ženy v běhu, Po čem muži touží a další), není tedy divu, že se mnoho filmařů pokouší tvořit snímky ve stejném duchu. Blížící se žánrovka Ženy a život, již podle scénáře Zity Marinovové (Sezn@mka, Román pro pokročilé) natočil Petr Zahrádka (Chlap na střídačku), ale dle první upoutávky k těm lepším zřejmě patřit nebude.

Trailer: Ženy a život

Ženy a život
Oficiální synopse filmu zní následovně. „Eliška je hodná holka. Možná až moc. Chybí jí ostré lokty a přebývá slepá víra. O to akčnější je ovšem její volnomyšlenkářská, všeho schopná sestra Ilona. Obě slečny se společně vrhnou do budování rodinného podniku, fungujícího tak trochu ode zdi ke zdi, stejně jako Eliščin vztah se samolibým populárním sportovcem. ‚Má s tebou ten chlapec vůbec vážné úmysly? Po třicítce se hledá ženich dost těžko,‘ upozorňuje Elišku její pragmatická maminka. Je tedy potřeba si ujasnit, zda chodí jen Eliška s Petrem, nebo i Petr s Eliškou… Případně toho ženicha splašit jinde. To vše za účasti rodiny a přátel, protože problém jednoho je problémem všech. A tak bojuje Eliška o Petra, Richard o Elišku, Klára o Richarda a maminka s tatínkem o blaho všech. Někdy pomůže náhoda, někdy pár facek a někdy prostě jen stačí přestat řešit vztahové problémy s osobou, která s vámi vztah vlastně vůbec nemá…“
Přestože jsem viděl ukázku dvakrát za sebou, nenašel jsem ani jednu reálnou spojitost prezentovaného obsahu s uvedeným textem. Samozřejmě chápu, že jde pouze o teaser, jehož úkolem není prozradit kompletní děj, přesto se domnívám, že alespoň rámcová souvislost by mezi propagačním videem a nástinem děje být mohla/měla.
Ženy a život
Jiří Lábus a Veronika Freimanová | Bohemia Motion Pictures
Větší problém však vidím v tom, že necelé dvě minuty působí naprosto zoufale. Těch pár vtipů a gagů, které se do ukázky dostaly, je na úrovni základní školy (přinejlepším). Dělat si v dnešní době legraci z toho, že ženy neumí řídit auto nebo chodit na vysokých podpatcích, je ukázka vskutku brilantního smyslu pro humor. Nechybí ani trocha obligátního sexismu (viz podpis na tělo mladé fanynky), popřípadě „srandičky“ okolo střevních potíží.
Ženy a život
Ženy a život | Bohemia Motion Pictures
Film bude diváky určitě nejvíc lákat hereckým obsazením. Zpěvačka a herečka Eva Burešová je poslední dobou všude (viz seriály Slunečná, Zoo či show Tvoje tvář má známý hlas) a není důvod pochybovat o tom, že by si ji její fanklub nechal na plátně ujít.
Nepřekvapí ani účast některých dalších domácích celebrit typu Jakuba Koháka či zpěvačky Olgy Lounové, která by k filmu měla složit i hudbu, vidět v podobných pokusech o film zasloužilé legendy, jako je Jiří Lábus či Veronika Freimanová, je ale poněkud mrzuté.
Dále se ve snímku objeví Aneta Krejčíková, Petr Buchta či Jaromír Nosek.
Ženy a život
Petr Buchta | Bohemia Motion Pictures
V českých kinech bude film k vidění od 12. května.