Top kina ČR: Laviho premiérový výkop zaznamenal rekord. Vyšehrad snese srovnání s veleúspěšným Spider-Manem

Top kina ČR: Laviho premiérový výkop zaznamenal rekord. Vyšehrad snese srovnání s veleúspěšným Spider-Manem
Vyšehrad: FYLM | Bioscop
5. ZNÁMÍ NEZNÁMÍ (Česká republika)
Známí neznámí | CinemArt
tržby 2 miliony 723 tisíce Kč / návštěvnost 15 561 divák / 103 kin
Třetí víkend se mezi nejnavštěvovanějšími snímky drží tuzemská adaptace italské komediální konverzačky Naprostí cizinci (2016). Za tu domu má film režisérky Zuzany Mariankové na kontě 113 tisíc platících a 19 milionů korun. Může za to proslulost originálu, zvědavost diváků, jak moc se tuzemská verze liší od originálu, a lákavé česko-slovenské herecké obsazení (Tatiana Pauhová, Tomáš Měcháček, Klára Issová, Martin Hoffman a další).

4. ZLOUNI (USA)
Zlouni
tržby 3 miliony 530 tisíc Kč / návštěvnost 23 408 diváků / 188 kin
Sledováním Zlounů si prý přijdou na své nejen děti, ale též dospělý divácký doprovod, psala před pár dny kolegyně Martina. V rámci českých kin to o premiérovém víkendu stačilo na čtvrté místo. Hravá detektivka se zlým vlkem, žralokem, piraňou, hadem a tarantulí přináší po mimořádně dobře přijatém titulu Zootropolis (2016) další důvod, proč vyrazit s dětmi na americký animák mimo stáj studií Disney.Pixar a nezoufat si.

3. JEŽEK SONIC 2 (USA)
Ježek Sonic 2
tržby 7 milionů 84 tisíc Kč / návštěvnost 44 591 divák / 138 kin
Třetí víkend je v českých kinech druhý Ježek Sonic a řadí se mezi nejúspěšnější tituly. Na kontě má 212 tisíc diváků, kteří v pokladnách nechali 33 miliony korun. V rámci aktuálního žebříčku top 20 se Ježek Sonic 2 drží v rámci celkových statistik na čtvrtém místě. Celosvětově má na kontě 231 milion dolarů, přičemž ze severoamerických kin připlulo hned 118 mega, tedy víc než polovina (uvádí web Box Office Mojo).

2. FANTASTICKÁ ZVÍŘATA: BRUMBÁLOVA TAJEMSTVÍ (Velká Británie, USA)
Fantastická zvířata: Brumbálova tajemství
tržby 9 milionů 955 tisíc Kč / návštěvnost 57 931 divák / 158 kin
Fantastická zvířata s pořadovým číslem 3 skončila druhá. Za necelé dva týdny od premiéry má rodinná fantasy podívaná na kontě 183 tisíce diváků, kteří za lístky utratili 31 milion korun. Snímek inspirovaný knihami J. K. Rowling měl o víkendu premiéru též v severoamerických kinech. Tržby zde činily 42 miliony dolarů, celosvětově mají třetí Fantastická zvířata na kontě 192 mega. První snímek série utržil 814 milionů dolarů, druhý prozatím 654. (Box Office Mojo).

1. VYŠEHRAD: FYLM (Česká republika)
Vyšehrad: FYLM | Bioscop
tržby 29 milionů 467 tisíc Kč / návštěvnost 173 470 diváků / 211 kin
Kdo se směje naposled? Štáfkův fotbalový floutek Lavi, který to po kultovním a nekorektním seriálu z roku 2016 dotáhl až k celovečernímu filmu (je přístupný od 15 let). A ten naprosto s přehledem a nekompromisně převálcoval veškerou konkurenci. Takže konec řečí, že do českých kin mladé publikum na české filmy nechodí. Jen je třeba jít tomu štěstíčku naproti, nebát se být nekorektní, věřit, že online diváci zvednou zadek a nenechají si ujít skeče svého hrdiny na plátnech velkých kin. Vyšehrad: FYLM s přehledem přepsal rekord letošní premiérové návštěvnosti tuzemských kin. Chybělo málo a mohl pokořit i loňský úspěch Spider-Mana: Bez domova (2021), na kterého v polovině prosince vyrazilo 179 tisíc 935 diváků.
Génius i dylina, Lavi se řítí do kina. Bláznivá komedie Vyšehrad: FYLM se vysmívá fotbalové mafii i dobrým mravům
Recenze12. 4. 2022
Génius i dylina, Lavi se řítí do kina. Bláznivá komedie Vyšehrad: FYLM se vysmívá fotbalové mafii i dobrým mravům
V rámci historických statistik českých filmů se Vyšehrad: FYLM dostal na třetí příčku za premiérový víkend. Předběhly ho pouze Ženy v běhu (rok premiéry 2019, 177 tisíc diváků za první víkend) a Anděl Páně 2 (rok premiéry 2016, 188 tisíc diváků za první víkend). Uvidíme, jak tento nebývalý úspěch ovlivní nejen autory Vyšehradu, ale též další tuzemské producenty a tvůrce jiných online seriálů. Co se ale jedněm povedlo, ještě neznamená zaručený úspěch pro ostatní.

Aktuální žebříček tržeb a návštěvnosti tuzemských kin najdete ZDE.