Filmová adaptace milované počítačové hry je na spadnutí. Do světa s neomezenými možnostmi se nejspíše podívá Jason Momoa

Filmová adaptace milované počítačové hry je na spadnutí. Do světa s neomezenými možnostmi se nejspíše podívá Jason Momoa
Jason Momoa | Warner Bros.
Kariéra sympatického hromotluka Jasona Momoy je v posledních letech na vzestupu. Bez sedmi centimetrů dvoumetrový herec, jenž prorazil rolí Khala Droga ve Hře o trůny, si zahrál v Aquamanovi i v Duně a objeví se jako záporák v desátém dílu Rychle a zběsile, k němuž se nedávno připojila i oscarová Brie Larson. Jeho projekty obecně mívají vysoký kasovní potenciál a totéž bude jistě platit o chystané adaptaci Minecraftu od Warner Bros., v níž má Momoa ztvárnit hlavní roli.
Hra Minecraft byla vyvinutá roku 2009 švédským programátorem Markusem Perssonem, jenž souběžně založil vývojářskou společnost Mojang Studios. Hra je založená na principu otevřeného světa z kostek, které suplují různorodé materiály a které lze všemožně ničit nebo zužitkovávat v závislosti na tom, jaký mód si hráč zvolí. Můžete bojovat o přežití, farmařit, tvořit nová prostředí či vše jen sledovat. Jedná se tedy o hutný materiál pro případný snímek, jehož tvůrci si ale musí poradit s absencí pevné dějové kostry. To bývá u adaptací počítačových her obecně problémem a v případě Minecraftu, který dle odborníků rozvíjí kreativitu hráčů, čeká hlavně na režiséra a scenáristy pořádná výzva.
Jason Momoa
Jason Momoa | Netflix
Velké břímě má padnout na ramena Jareda Hesse, jenž natočil třeba kultovní komedii Napolen Dynamit nebo akční komedii Zilionáři. Zatímco jeho filmografie se nese ve znamení humoru, svět Minecraftu může být velice nepřátelský a vyskytovat se v něm mohou tajemné noční příšery či celá dimenze podobná peklu. A fanoušci i fanynky, kteří se mimo jiné pravidelně setkávají na oficiálním shromáždění MineCon, budou mít pochopitelně obrovská očekávání.
Filmový Minecraft je ve výrobě od roku 2014, kdy Mojang Studios za více než dvě miliardy dolarů odkoupila společnost Microsoft. Režírovat měl původně Shawn Levy, jenž v poslední době natočil hity s Ryanem Reynoldsem Free Guy a Project Adam. Ten ale od projektu odstoupil, jelikož si nevěděl rady, jak adaptaci s živými herci uchopit. Mluvilo se také o Robu McElhenneym (It's Always Sunny in Philadelphia) a Peteru Sollettovi (Všechno, co mám), přičemž hlavní role se měl jeden čas ujmout Steve Carrell (Sázka na nejistotu).
Efren Ramirez, Jon Heder
Napoleon Dynamit
Ti všichni se ale ve světě Minecraftu dlouho neohřáli a nyní bude na Jaredu Hessovi a Jasonu Momoovi, aby fenomenální úspěch hry otiskli také na stříbrná plátna. Žádní další tvůrci ani dějová synopse zveřejněni nebyli a s jistotou nemůžeme počítat ani s tím, že ohlášená tvůrčí dvojka zůstane na palubě až do zdárného konce. Hollywood s oživením počítačových her dlouhodobě zápolí, bolestně propadlo třeba dobrodružné Chaos Walking Douga Limana. Naděje ale svítá díky finančně úspěšnému Uncharted a hlavně zásluhou Ježka Sonica, jenž v kinech válí právě teď a dokazuje, že některé herní tituly ve filmové branži nelze odepisovat. Snad to bude i případ Minecraftu.