Nejprokletější filmová série Hollywoodu byla léta na vrcholu. Fantastická zvířata ztrácí hlavně kvůli Rowling

Nejprokletější filmová série Hollywoodu byla léta na vrcholu. Fantastická zvířata ztrácí hlavně kvůli Rowling
Fantastická zvířata: Brumbálova tajemství (2022) | Warner Bros.
Vzhledem k tomu, že byla osmidílná filmová série o mladém kouzelníkovi Harrym Potterovi (Daniel Radcliffe) megaúspěšná, proslavila se po celém světě a stala se vůbec nejoblíbenější podívanou nejen minulého desetiletí, dalo se čekat, že se brzy dočká svého spin-offu.

Tehdy oblíbená autorka J. K. Rowling se krátce po dotočení posledního dílu v roce 2011 rozhodla napsat další knihu. Tehdy se jednalo o divadelní hru, jež byla uvedena o pět let později v londýnském divadle Palace Theatre ve West Endu. Měla název Harry Potter a prokleté dítě, místo nekompromisního a slibovaného úspěchu však přinesla řadu pochybností.
Autorka se v tomto volném pokračování původní série odchýlila hned od několika standardů, na něž byli fanoušci a fanynky harrypotterovského světa zvyklí. Například změnila ústřední postavu (Hermionu Granger) na černošku, což se snažila několikrát marně odůvodnit, například tak, že vlastně etnicitu této hrdinky v knize nikdy nedefinovala.Nakonec se J. K. Rowling nechala slyšet, že na hře pouze spolupracovala, a tudíž nenese plnou zodpovědnost za nespokojenost fanoušků.
nejprokletejsi-filmova-serie-hollywoodu-byla-dlouhe-roky-tou-nejuspesnejsi-10
Fantastická zvířata: Grindelwaldovy zločiny (2018) | Warner Bros.
Po tomto neúspěchu se však rozhodla jednat. Tentokrát se chopila filmového scénáře, a tak se brzy nato objevil v kinech první díl Fantastických zvířat s názvem Fantastická zvířata a kde je najít. S původním příběhem totiž takřka nemá co do činění. Děj se odehrává ve 20. letech minulého století a hlavní postavou je magizoolog Mlok Scamander (Eddie Redmayne), který se vydává na cesty po světě, aby studoval a chránil kouzelná zvířata, jež byla v té době považována za nebezpečná a kouzelníci je vyvražďovali. J. K. Rowling tak přišla opět s něčím novým a originálním. Série měla skvěle našlápnuto konkurovat Harry Potterovi. Jenže pak se to začalo kazit.

Problémy s obsazením

Když se na konci prvního dílu zjistilo, že ústřední záporák Gellert Grindelwald, jehož tehdy ztvárnil Colin Farell, umí měnit podobu a ve skutečnosti vypadá jako albín s děsivým bledě modrým okem (druhé bylo obyčejné), diváci a divačky jásali. Ne, že by snad Farell nebyl oblíbený herec, když se ale zjistilo, že hlavního temného čaroděje bude v dalším díle hrát Johnny Depp, podle řady lidí to bylo lepší volba.
Jejich radost ale netrvala věčně, poněvadž krátce po uvedení druhého dílu s názvem Fantastická zvířata: Grindelwaldovy zločiny do kin se rozjel soudní spor s jeho bývalou ženou, herečkou Amber Heard (Aquaman). Depp byl obviněn z domácího násilí a studia Warner Bros. se rozhodla dát od herce ruce pryč. Ukončila s ním veškerou spolupráci a místo něj do role Grindelwalda obsadila Madse Mikkelsena. Ten se jako čaroděj předvedl v novém, třetím pokračování Fantastická zvířata: Brumbálova tajemství, jež se právě promítá v kinech a které sklízí různorodé ohlasy. Podle některých recenzí se Mads Mikkelsen líbí, jiní ale zase tvrdí, že se až příliš odlišuje od původní verze Grindelwalda, kterak jej nastínili Farell a Depp.
Fantastická zvířata: Grindelwaldovy zločiny
Fantastická zvířata: Grindelwaldovy zločiny | Warner Bros.
Depp ale není jediný, kdo dělá studiím vrásky na čele. Ještě je tu představitel postavy Credence Ezra Miller, jenž měl v minulosti již několikrát problémy s násilím, například když v roce 2020 napadl v baru v Reykjavíku mladou ženou. Na videu, jež bylo uveřejněno na sociálních sítích, herec začal bezdůvodně škrtit fanynku a následně s ní praštil o zem. Miller se k tomuto incidentu dodnes nijak nevyjádřil. A to není vše. V lednu tohoto roku se objevil na bizarním videu jako člen Ku-klux-klanu a pár dní před londýnskou premiérou filmu byl zatčen na Havaji v karaoke baru. Prý nahlas křičel nevhodná slova, napadl hráče šipek a poté ještě vytrhl mikrofon ženě, jež zrovna zpívala píseň od Lady Gaga a Bradleyho Coopera Shallow (píseň se objevila ve filmu Zrodila se hvězda).
nejprokletejsi-filmova-serie-hollywoodu-byla-leta-na-vrcholu
Fantastická zvířata: Grindelwaldovy zločiny (2018) | Warner Bros.
Havajské úřady také uvedly, že Millerovo nevhodné chování zapříčinilo alespoň deset telefonátů na policii. Herec měl bezdůvodně natáčet lidi na čerpací stanici, dále dělal problémy před vchodem do jedné z restaurací a údajně vyhrožoval a následně ukradl drobnosti dvěma obyvatelům města. Herec tak v dnešní době čelí důsledkům, například tomu, zda bude nadále moci vystupovat v roli superhrdiny Flashe.

Kontroverzní autorka

Ani samotná J. K. Rowling ovšem není bez chyby. Série se nehledě na všechny výše uvedené problémy ocitá v největším ohrožení primárně kvůli ní a jejím kontroverzním příspěvkům na Twitteru. Šestého června 2020 postovala příspěvek, v němž se vysmívala transgender lidem. Tehdy se konala událost „Lidé, kteří menstruují“. Rowling se k tomu vyjádřila výsměšným komentářem, v němž si utahovala ze zvolení slova „lidé“, namísto „ženy“. Dala tak velice jasně najevo, co si o translidech myslí. Pod příspěvkem se strhla lavina komentářů, a tak byla autorka nucena se omluvit. Pak se ale její fanoušci a fanynky dočkali další facky.
V dalším příspěvku jen potvrdila to, co si mysleli, tedy že J. K. Rowling věří v esenciální znaky mužu a žen. Zmínila se sice o tom, že nemá s translidmi žádný problém, spíše to ale vyznělo, že je sice neřeší, ale zároveň jejich problémy nepovažuje za relevantní a skutečné. Tyto výroky pobouřily nejen její fanoušky, ale také řadu herců a hereček. Knihy o Harrym Potterovi vždy rozvíjely téma laskavosti, pochopení a tolerance. Proč se tedy autorka, která se celé roky snažila vystupovat jako chápající a milující člověk, který věnuje své výdělky charitě, rozhodla pro tak razantní prohlášení? Samotní představitelé Mloka a Harryho Pottera, Eddie Redmayne a Daniel Radcliffe, následně veřejně vystoupili a vyjádřili svou podporu všem translidem a jejich právům.
J. K. Rowling od té doby čelí neustálé kritice. Na popularitě jí pravděpodobně nepřidá ani nedávný komentář Vladimíra Putina, jenž nynější pozici Ruska ve světě přirovnal právě k ní a k tomu, jak ji odstřihli všichni její fanoušci. A kdo příčetný by chtěl v současnosti sklízet Putinovy sympatie?

Mizející zájem ze strany fanoušků

Všechny výše uvedené problémy mají své následky. Spousta fanoušků a fanynek na nejnovější film nejdou kvůli tomu, jak se Warner Bros. postavil vůči Johnny Deppovi. Studia se totiž ještě před soudním řízením vyjádřila, že budou Deppa podporovat, ať to dopadne jakkoliv. Veřejně mu vyjádřila podporu. Když ale soudní spor nedopadl a vyšlo najevo, že se herec domácího násilí dopustil, obrátila se k němu přes veškeré sliby zády.
nejprokletejsi-filmova-serie-hollywoodu-byla-dlouhe-roky-tou-nejuspesnejsi-2
Fantastická zvířata: Brumbálova tajemství (2022) | Warner Bros.
Další skupina lidí zase nechce na snímek jít právě kvůli kontroverzním komentářům Rowling. I když v Brumbálových tajemstvích vyjde najevo gay orientace Albuse Brumbála (Jude Law) a jeho sympatie vůči Gellertu Grindelwaldovi, nestačí to. Mnoho diváků a divaček nejspíš autorce její chování jen tak neodpustí. A jde to vidět. Zatímco první díl v roce 2016 utržil během prvního víkendu po uveřejnění v kinech 74 miliony dolarů, třetí díl získal pouze 43 miliony. Klesající tendence sice byla již při druhém pokračování, jenž získalo necelých 63 milionů, přesto se ovšem jedná o viditelný propad, jehož si nelze nepovšimnout.
V současné době je divákům a divačkám známo, že se dočkají minimálně dvou dalších dílů. Scénáře by se měl podle nejnovějších informací ujmout kromě Rowling také Steve Kloves, jenž má za sebou sedm filmů o Harrym Potterovi. Vynechal pouze pátý díl s názvem Harry Potter a Fénixův řád. A co ještě přijde? Od začátku je víceméně jasné, jak to skončí. Nečeká nás nic jiného než osudový souboj Brumbála a Grindelwalda, v němž Brumbál v roce 1945 vyhraje a získá bezovou hůlku.
Dalšího pokračování se ale dočkáme nejdřív v roce 2024, a to ze dvou důvodů. Tím prvním je, že se ještě ani nezačal psát scénář. Druhým pak skutečnost, že tvůrci ještě nedostali od studií Warner Bros. zelenou. Čekají totiž právě na to, jak si v kinech povede třetí díl. Vzhledem k dosavadním výsledkům se začíná spekulovat o tom, že by se série mohla přesunout pouze na HBO Max.