Epické historické krváky (nejen) na Netflixu, které musíte vidět, pokud se vám líbil Seveřan

Epické historické krváky (nejen) na Netflixu, které musíte vidět, pokud se vám líbil Seveřan
Barbar (2009) | IFC Films

Filmy

Maso a krev (1985)

Maso a krev
Na začátku 16. století v západní Evropě banda nelítostných žoldáků vedených amorálním Martinem (Rutger Hauer) unese dívku Agnes ze šlechtické rodiny (Jennifer Jason Leigh). Netrvá však dlouho a Martin se do ní zamiluje.
Hollywoodský debut holandského buřiče Paula Verhoevena je jedním z několika režisérových nesmlouvavých pohledů do minulosti. V Masu a krvi se dočkáme obrazu středověku, jenž je nelichotivý v každém směru. V Evropě řádí mor, nicméně smrt a nejrůznější nebezpečí na lidi čeká pomalu na každém kroku i bez této nemoci. Především v podobě nevyzpytatelných tuláků či zvrhlých vojáků, chovajících se hůř než zvěř. Snímek kromě všudypřítomného cynismu, krvavých bojů či scén dobývání hradunabídne třeba také velmi nezvyklou scénu znásilnění, v níž se role násilník – oběť překvapivě prohodí.
k vidění: Apple TV+, Google Play, iTunes

Statečné srdce (1995)

Příběh skotského národního hrdiny Williama Wallace, jenž se poté, co mu angličtí vojáci zavraždí ženu, pustí do boje za nezávislost Skotska proti krutému anglickému králi Eduardovi I.
Středověký epos v režii Mela Gibsona, jenž si zahrál i hlavní roli, byl oceněný pěti Oscary včetně ceny za nejlepší film roku. S novinkou Roberta Eggerse snímek spojuje protagonista hnaný pomstou, syrová a sugestivní evokace doby a dechberoucí bitvy, ve kterých se krví a usekanými končetinami nešetří. Film bývá s oblibou rozebíraný pro jeho historické nepřesnosti.
k vidění: Apple TV+, HBO Max, iTunes, O2 TV

Gladiátor (2000)

Gladiátor
Poté, co je římský generál Maximus (Russell Crowe) zrazen a jeho rodinu vyvraždí císařův mocichtivý syn Commodus (Joaquin Phoenix), vrací se do Říma jako gladiátor, aby se pomstil.
Slavný oscarový velkofilm Ridleyho Scotta z dob antického Říma, který z charismatického australského herce udělal absolutní celosvětovou hvězdu, se Seveřanem nesdílí časoprostorové zasazení ani ponurost či režijní odtažitost. Mají však totožné ústřední téma (zrada a pomsta) a rovněž obsahuje úchvatně natočené bitvy a bojové scény. Ačkoli film svým vyvrcholením odbočuje od historicky známých faktů, císař Commodus skutečně proslul tím, že často bojoval v koloseu s gladiátory a obecně byl ještě mnohem šílenější než ve filmu. Kdyby měl být film věrný historii, vyšlo by z něj sadistické porno.
k vidění: HBO Max, Netflix

300: Bitva u Thermopyl (2006) / 300: Vzestup říše (2014)

Příběh o proslulé antické bitvě u Thermopyl líčí nerovný souboj krále Leonida (Gerard Butler), který s pouhými třemi stovkami sparťanských válečníků bojoval proti obří armádě perského krále Xerxe (Rodrigo Santoro).
Kultovní krvavý komiks Franka Millera se ve filmovém ztvárnění Zacka Snydera dočkal vizuálně opulentního pojetí, kdy se podařilo přestylizované výjevy z předlohy věrně převést na plátno. Efektně zpomalované akční scény jsou plné gejzírů krve (byť viditelně digitální) a Butlerův Leonidas by byl pro Skarsgårdova Amletha více než důstojným soupeřem. Za pokus pak určitě stojí i formálně stejně laděné pokračování, které si pro sebe herecky ukradla Eva Green v roli psychopatické záporačky Artemisie. První film však z odstupu času stále více působí jako fašistická fantazie.
k vidění: Apple TV+, Google Play, HBO Max, O2 TV

Barbar (2009)

Po dlouhých letech věznění je němý barbarský válečník zvaný Jednooký (Mads Mikkelsen), jenž nezná svůj původ ani cíl, propuštěn na svobodu. Vydává se na lodi k břehům neprobádané Ameriky. A možná i k branám bájné Valhally.
Osobitý a krajně nedivácký opus dánského svéráze Nicolase Windinga Refna má z uvedených filmů k Seveřanovi asi nejblíže. Obsahově těžko uchopitelný mystický vikinský trip má hodně blízko k tvrdému artu a mnohem více než na slovech stojí na uhrančivých obrazech.
k vidění: sledovanitv, starmax

Templář (2011)

Kvůli podepsání Velké listiny práv a svobod roku byly roku 1215 anglickému králi Janu Bezzemkovi (Paul Giamatti) omezeny pravomoci. Povolá proto dánské žoldáky, aby mu pomohli pomstít se těm, kteří ho o moc připravili. Nejprve potřebuje obsadit strategicky zásadní hrad Rochester, jenž však brání skupina odbojných ozbrojenců, mezi nimiž je i templářský rytíř Thomas Marshal (James Purefoy).
Drsné historické akční drama sice naše kina bohužel minulo, příznivci středověkých řezničin by ho ale vidět určitě měli. Dobývání hradu, který střeží pár statečných rytířů proti velké přesile, je zde pojato jako jedna velká brutální bitevní scéna, takže milovníci rytířských soubojů si dozajista přijdou na své.
k vidění: starmax

Král psanec (2018)

Král psanec
Po smrti Williama Wallace se jeho spojenec Robert Bruce (Chris Pine) zmocní skotského trůnu a stane v čele povstání proti anglickým utlačovatelům.
Neoficiální volné pokračování Statečného srdce se nestalo takovým hitem jako Gibsonův snímek, kvalitami za ním ale příliš nezaostal. Atmosféra Británie 14. století je podobně autentická a bitevní sekvence skoro stejně strhující. A herci v čele s Pinem a Aaronem Taylor-Johnsonem výborní.
k vidění: Netflix

Ze starších snímků s tematikou vikinské kultury a mytologie si nepochybně zaslouží zmínit dobrodružní Vikingové, v nichž si zahráli Kirk Douglas a Tony Curtis, Dlouhé lodi Vikingů, kde se objevili Richard Widmark a Sidney Poitier, či Vikingové s Antoniem Banderasem, kteří se před 23 lety pokusili subžánr výpravných vikinských dobrodružných filmů oživit, kvůli pochybným kvalitám filmu se jim to ale nepodařilo. Mnohokrát byl zpracován i slavný příběh o válečníkovi Beowulfovi. Dosud nejambicióznější verze vzešla od oscarového Roberta Zemeckise, která vznikla pomocí technologicky vyspělé animace.
Vikingové
Kirk Douglas ve snímku Vikingové (1958)


Seriály

Vikingové (2013 – 2020) / Vikingové: Valhalla (2022)

Epická sága vypráví o životě a skutcích velkého vikinského válečníka a hrdiny Ragnara Lothbroka (Travis Fimmel) a jeho synů.
Úspěšný televizní seriál, který to dotáhl na šest sérií, obsahuje vše, co by divák mohl od takového titulu očekávat: výrazné a morálně komplexní postavy, poutavé a podnětné vylíčení tehdejších střetávajících se kultur, spoustu mystiky, zdařilou dobovou výpravu a v také řadu skvěle natočených velkolepých bitev. Seriál sice předloni skončil, letos se však dočkal volného pokračování nazvaného Vikingové: Valhalla.
k vidění: Netflix

Poslední království (2015 – 2022)

Poslední království
Uhtred (Alexander Dreymon) se sice narodil jako Sas, vychovali ho však Vikingové. Touha po získání právoplatného dědictví ho zavede do služeb anglického krále Alfréda Velikého.
Dobrodružný seriál vychází ze stejnojmenné knižní série Bernarda Cornwella a stejně jako seriáloví Vikingové se zaměřuje na střety severských dobyvatelů s anglickými šlechtici, k nimž docházelo ke konci 9. století n. l. A jde i o podobně zdařilou a zábavnou podívanou. Titul původně vznikl pro britskou BBC, od třetí série se ho však ujal přímo Netflix.
k vidění: Netflix