Na co koukat o svátcích? Čekají nás pohádky, fantasy, komedie i velikonoční tematika

Na co koukat o svátcích? Čekají nás pohádky, fantasy, komedie i velikonoční tematika
Hop | Universal Pictures
Tipy pro vás jsme vybrali z nabídky tří hlavních televizních stanic – České televize, Primy a Novy.

Velký pátek – 15. 4.

Cesta do hlubin študákovy duše – oblíbená česká veselohra Martina Friče z roku 1939. Legendární hlášky z tohoto filmu mezi Čechy doslova zdomácněly a herecké výkony legend jako Jindřich Plachta, Jaroslav Marvan, Miloš Nedbal, Ladislav Pešek a František Filipovský neomrzí. Pustit si ji můžete v pátek na Nově.
Dobrý voják Švejk – filmová adaptace slavného románu Jaroslava Haška v režii Karla Steklého s Rudolfem Hrušínským v hlavní roli z roku 1956 také bezesporu patří mezi nejpopulárnější filmy české kinematografie. Příběh ‚notorického blba“ povolaného do armády nemůže o žádných svátcích chybět. I tento snímek najdete v programu Novy.
Publikum by se zjevně neobešlo ani bez pohádky Tři veteráni v režii Oldřicha Lipského na motivy příběhu Jana Wericha. Pod scénářem je podepsaný Zdeněk Svěrák, tři veterány ztvárnili Rudolf Hrušínský, Petr Čepek a Josef Somr. Naladit si je můžete na ČT 1.
Josef Somr, Rudolf Hrušínský (II), Petr Čepek
Tři veteráni
Krakonoš a lyžníci jsou poměrně netradiční zábavou na velikonoční svátky, ale to nemění nic na tom, že i Krakonoš patří mezi oblíbené sváteční filmové klasiky. Rodinnou komedii v režii Věry Plívové-Šimkové byste si tedy také neměli nechat ujít. (ČT 1)
Pokud ale máte chuť na něco, co není v televizi neustále a co vás zavede do úplně jiného světa, neměli byste minout Matrix. V roce 1999 nás tento snímek doslova zvedl ze židlí a ani po více než dvaceti letech neztrácí na kvalitě a oblíbenosti, ne nadarmo získal čtyři Oscary. Matrix vysílá Prima Cool.
Pán prstenů: Společenstvo prstenu a další cesta do jiného světa. Oproti Matrixu je však tento plný magie. Filmová adaptace slavného románu J. R. R. Tolkiena v režii Petera Jacksona si také došla pro čtyři zlaté sošky. Froda a jeho kamarády potkáte na Nova Cinema.
Pán prstenů: Společenstvo prstenu
Pán prstenů: Společenstvo Prstenu | 2001 New Line Cinema
Války máme v poslední době všichni až nad hlavu, kdo si ale i tak chce pustit něco z tohoto soudku, neměl by minout snímek Memphiská kráska na stanici Nova Action. Příběh posádky amerického bombardéru za druhé světové války patří mezi jedny z nejlépe hodnocených válečných filmů.
Pro milovníky romance bude na Nova Cinema k dispozici romantická komedie Pták na drátě s Goldie Hawn a Melem Gibsonem v hlavních rolích, která se bude líbit všem, již milují romantický příběh plný honiček a špičkování ústřední dvojice ve stylu Honby za diamantem nebo Zatím spolu, zatím živi.
Milovníky Louise de Funèse by měla nadchnout historická komedie Pošetilost mocných na ČT 2. Scénář k tomuto snímku je parodií na hru Ruy Blas od Victora Huga, ve které hrál v divadle Comédie-Française režisér filmu Gérard Oury. Diváky a divačky by mohlo zajímat i to, že kostýmy k filmu vznikly na základě obrazu Dvorní dáma od Diega Velasqueze.
Zapomenout ale nesmíme ani na dětské publikum. Vedle již zmíněných Tří veteránů si mohou na ČT 1 pustit pohádku Tajemství staré bambitky, jejíž filmové pokračování bořilo na začátku letošního roku rekordy v návštěvnosti kin. A na Nova Cinema najdou i animovaný snímek Včelka Mája: Medové hry s dalším dobrodružstvín oblíbené postavičky ze slavného seriálu ze života hmyzu.
Kamila Janovičová, Tomáš Klus
Tajemství staré bambitky | Česká televize

Bílá sobota – 16. 4.

Na sobotu si ČT 1 přichystala vysílání populární komedie Vrchní, prchni! Hlášky z filmu Ladislava Smoljaka a Zdeňka Svěráka již také zakotvily v našich domácnostech, a ačkoli už řada z nás dokáže snímek téměř citovat zpaměti, neomrzí se. Navíc je to i jedinečná příležitost zavzpomínat si na Libuši Šafránkovou.
Romanci Osobní strážce můžete zhlédnout na Nově. Kevin Costner a Whitney Houston nezklamou, stejně jako hudba, za kterou si snímek vysloužil nominaci na Oscara.
Další oscarový snímek bude vysílat ČT 2. Historický film Cromwell z roku 1970 v režii Kena Hughese vznikal přes devět let. Hughes se stal postavou Cromwella doslova posedlý poté, co si přečetl jeho biografii. Během devíti let o něm přečetl přes sto dvacet knih a mezi natáčeními cestoval po Anglii, navštěvoval památky, muzea a archivy, aby o něm sesbíral co nejpřesnější informace. Jeho snem bylo natočit historické drama, které by se vyrovnalo slavným řeckým tragédiím.
Akčních 96 hodin s Liamem Neesonem odvysílá Prima Cool. Tomuhle otci se zkrátka nikdy nepleťte do cesty, jinak to skončí pořádnou řežbou a dvěma dalšími filmovými pokračováními.
Liam Neeson
96 hodin | Twentieth Century Fox
Ale zpět k dětem a rodinné zábavě, kterou rozhodně nikdy nezkazí animák Croodsovi, jenž můžete zhlédnout na Nova Cinema. Pravěká rodinka je k popukání, ne nadarmo si vysloužila nominaci na Oscara a Zlatý glóbus.
Kdo ale raději fantasy, měl by si naladit Primu a pustit si legendární Nekonečný příběh zfilmovaný podle stejnojmenného románu Michaela Endeho. Kamenožrout, Atrej, dětská císařovna a Falco čekají.
Prima Max vsadila na animák Doba ledová z roku 2002. I tento počin získal nominaci na Oscara a slibuje povedené dobrodružství plné sněhu, roztomilých zvířátek a vtipu.
Poslední tip na tento den patří pořadu na Déčku. Jedná se o animovaný snímek Zaječí škola – strážci zlatého vejce. Jeden z mála skutečně velikonočních snímků, který sleduje souboj o to, kdo bude na Velikonoce roznášet vajíčka – zajíčci, nebo lišky?
Zaječí škola - strážci zlatého vejce
Zaječí škola - strážci zlatého vejce | Universum Film (UFA)

Boží hod velikonoční, neděle – 17. 4.

Velikonoční neděle bude na ČT 1 patřit komedii Slavnosti sněženek podle stejnojmenné knihy Bohumila Hrabala. V režii Jiřího Menzela se můžete těšit na úžasné herecké výkony Jaromíra Hanzlíka, Rudolfa Hrušínského, Josefa Somra, Petra Čepka a dalších.
Prima si na nedělní večer připravila televizní premiéru snímku Gump – pes, který naučil lidi žít. Filmová adaptace stejnojmenného románu Filipa Rožka zaznamenala v kinech poměrně slušný úspěch.
Vyznavači romantických komedií by si měli naladit ČT 2, kde na ně čeká Notting Hill a s ním Hugh Grant a Julia Roberts v hlavních rolích. Tato romantická komedie si vysloužila tři nominace na Zlaté glóby.
Na Nova Cinema najdete akční snímek Ocelová pěst. Inspirací pro scénář byla povídka Steel od Richarda Mathesona z roku 1956. Publikum tento snímek občas označuje za robotického Rockyho, což je přesně ten popis, který tomuto sci-fi snímku sedí. I Ocelová pěst má na kontě nominaci na Oscara.
Hugh Jackman
Ocelová pěst | Walt Disney Studios
Špionážní thriller Argo bude vysílat Nova Action. Snímek inspirovaný skutečnou událostí sesbíral tři Oscary, dva Zlaté glóby a dvě ceny BAFTA. Ben Affleck v něm opět dokázal, že není příliš kvalitní hercem, ale jako režisér ví, co dělá.
Zapomenout nemůžeme ani na pohádky. Z bohaté nabídky ČT 1 jsem na neděli vybrala Lotranda a Zubejdu v režii Karla Smyczka. Scénář na motivy pohádky Karla Čapka napsal Zdeněk Svěrák.
Na Nově poběží pohádka O statečném kováři. Dnes již klasická adaptace pohádky Boženy Němcové Neohrožený Mikeš s Pavlem Křížem v hlavní roli, po které si všichni nějakou dobu pohvizdujeme Mikešovu melodii.
A na stejném kanále bude k dispozici i animovaný velikonočně laděný snímek Hop. Bubnující velikonoční králíček děti uchvátí.

Velikonoční pondělí – 18. 4.

Komedie Jáchyme, hoď ho do stroje! v režii Oldřicha Lipského patří mezi klasiky. Znovu ji budete moci vidět na ČT 1. Autoři scénáře Ladislav Smoljak a Zdeněk Svěrák vymysleli originální nadčasový příběh, který se dá bez problému aplikovat i na naši současnost.
Josef Hlinomaz, František Husák
Jáchyme, hoď ho do stroje!
Nova nezapomněla ani na filmy pro pamětníky. V pondělí bude vysílat komedii Nebe a dudy z roku 1941. Snímek v režii Vladimíra Slavínského je hlavně hereckým koncertem Jindřicha Plachty a Jaroslava Marvana.
Na stejné stanici poběží i druhý díl Dobrého vojáka Švejka – Poslušně hlásím. Ti, kteří se na Velký pátek podívají na předchozí část, si určitě nenechají ujít i druhou.
Prima Max si pro své publikum připravila romantickou komedii Lov lososů v Jemenu s Ewanem McGregorem a Emily Blunt v hlavních rolích. Film Lasse Hallströma je adaptací stejnojmenného románu Paula Tordaye a byl oceněn třemi nominacemi na Zlaté glóby.
Ewan McGregor, Emily Blunt
Lov lososů v Jemenu | HCE
Veršovanou pohádku Princezna se zlatou hvězdou v režii Martina Friče si můžete pustit na Primě. Martin Růžek je v roli krále Kazisvěta nezapomenutelný.
Další dvě legendární pohádky nabízí ČT 1. Dívka na koštěti Václava Vorlíčka je na svou dobu výborným trikovým snímkem. Pohádka pro starší děti slibuje krásné propojení naší reality se světem čarodějnic a strašidel. A zapomenout nesmím ani na pohádku Byl jednou jeden král... Jan Werich a Vlasta Burian jsou v tomto filmu nepřekonatelní a i jejich hlášky si kdekdo pamatuje. Schválně, kolikrát si vzpomenete na „tajtrlíka“ nebo „přiměřeně“?