Drákula jako děsivé monstrum i romantický hrdina. Netflix jej miluje a tento seznam to potvrzuje

Drákula jako děsivé monstrum i romantický hrdina. Netflix jej miluje a tento seznam to potvrzuje
Dracula (2020) | Netflix
V tomto článku se ve stručnosti seznámíte se všemi snímky s Drákulou, které v současnosti naleznete na Netflixu. Ať už se jedná o adaptace románu, upravené legendy či tituly, jež se tímto známým příběhem o upířím hraběti pouze inspirují.

Drákula (1992)

V této dramatické thrillerové filmové adaptaci stejnojmenné knihy od spisovatele Brama Stokera se seznámíte s hrabětem nejen jako krvelačnou bestií a vrahem, ale také jako vášnivým a nenapravitelným romantikem.
Jak to dopadne, když se upíří princ temnot po několika staletích opět zamiluje? Jeho spalující touha jej přiměje vystoupit ze stínů, když pozná krásnou Mínu, jež je obrazem jeho dávno zemřelé lásky. Společně se vrhnou do víru romantické vášně a hrůzy. Režie se ujal oscarový tvůrce Francis Ford Coppola a v hlavní roli se představil Gary Oldman. Jako jeho milenku Mínu a uvidíte Winonu Ryder, právníka Jonathana Harkera ztvárnil Keanu Reeves.
Drákula (1992)
Drákula (1992) | Columbia TriStar

Drákulovo znamení (1970)

V tomto filmovém zpracování uvidíte v hlavní roli slavného herce Christophera Lea. Po jeho boku si zahráli Jenny Hanley, Patrick Troughton, Dennis Watermann a Michael Gwynn. Ačkoliv jej někteří kritici znevažují, snímek rozhodně stojí za zhlédnutí. Tvůrci zde totiž pracují hned s několika prvky z románu. Drákula například dokáže ovládat přírodní živly a zvířata, což se ukazuje hned v úvodních scénách, v nichž se vesničané pokoušejí podpálit jeho hrad. Zatímco je Drákulův domov v plamenech, hrabě v poklidu odpočívá v podzemních jeskyních. Když se ovšem vesničané vrací do svých domovů, naleznou své ženy mrtvé, zavražděné hejny upírů obecných.
drakula-jako-desive-monstrum-ci-romanticky-hrdina-netflix-jej-miluje-a-tento-seznam-to-potvrzuje-7
Drákulovo znamení (1970) | Hammer Films

Dracula (2020)

Tato minisérie, volná adaptace románu, vypráví legendu o Drákulovi a líčí nejen jeho boj s potomky Van Helsinga, lékaře s fascinací k temným silám, ale také všechna jeho zranitelná místa. Seriál má tři epizody po zhruba 80 minutách a tvůrci rozhodně nešetřili krvavými a brutálními scénami. Mnohem více než knižním dějem se však nechali inspirovat upírovou povahou. Zajímavá je rozhodně forma zpracování. Drákulův příběh je odkrývaný formou rozhovorů s retrospektivními scénami.
Drákula v podání britských tvůrců Marka Gatisse a Stevena Moffata je sadistický, nelítostný a brutální. Představuje démonickou bytost, která si ponechala lidskou duši, aby si mohla pečlivě vybírat své oběti. V krvi se totiž nachází nejen jeho síla, ale hlavně zkušenosti a vzpomínky jeho obětí. V hlavní roli uvidíte dánského herce Claesa Banga, jehož jste mohli spatřit například v česko-slovenském dramatu z roku 2019 Skleněný pokoj, kde si zahrál po boku Karla Rodena.
drakula-jako-desive-monstrum-ci-romanticky-hrdina-netflix-jej-miluje-a-tento-seznam-to-potvrzuje-1
Dracula (2020) | Netflix

Drákula: Neznámá legenda (2014)

Tato filmová verze Drákuly se již příběhem pouze vzdáleně inspiruje a připomíná spíše historické fantasy s prvky hororu. V hlavní roli uvidíte hned několik známých tváří, například Luka Evanse jako Drákulu, Dominica Coopera jako sultána a Sarah Gadon jako Drákulovu královnu Mirenu. Příběh začíná již v Drákulově dětství, kdy byl držený jako rukojmí na dvoře tureckého sultána. Během pozdějších bojů však proslul svou krutostí a dostal přezdívku Vlad Napichovač. Své protivníky totiž narážel na kůl. Po návratu do rodné Transylvánie se rozhodne pohřbít svou minulost, ujme se vlády a ožení se s Mirenou, s níž se mu narodí syn Ingeras.
Se sousední osmanskou říší se snaží udržovat dobré vztahy. Ovšem jen do doby, kdy mu sultán prozradí své plány. Chce po Vladovi tisíc dospívajících chlapců, kteří pro něj budou bojovat, aby dobyli Evropu. Mezi nimi i Vladova syna. Drákula mu nechce vyhovět, zároveň ví, že se nemůže vzepřít. Vydává se proto do hor, v nichž podle legend sídlí zlo. Obětovat svou duši proto, aby zachránil mladé chlapce? V tomto titulu se mnohem více než s děsivým Drákulou setkáte s bojovníkem se vřelým srdcem.
drakula-jako-desive-monstrum-ci-romanticky-hrdina-netflix-jej-miluje-a-tento-seznam-to-potvrzuje-11
Drákula: Neznámá legenda (2014) | Universal Pictures

Van Helsing (2004)

Tento snímek od režiséra snímků Mumie a G. I. Joe Stephena Sommerse již nemá s původním románem nic moc společného. Jedná se o temné fantasy, v němž je hlavní postavou lovec monster Gabriel Van Helsing (Hugh Jackman). Ten je jakožto agent ve službách Vatikánu vyslaný do Transylvánie, kde se po setmění objeví monstra v čelem s hrabětem Drákulou (Richard Roxburgh). Děsivý a nebezpečný upír po staletí šikanuje královskou rodinu.
Nyní je posledním žijícím potomkem princezna Anna (Kate Beckinsale). Drákula má však jedno děsivé přání, frustrovaný tím, že nemůže mít vlastní děti a živený nenávistí vůči bohu, rozhodl se využít Frankensteinovo monstrum, aby zplodil se svými třemi nevěstami potomky. A co se stane, když ožijí? Drákula si bude moci podmanit lidstvo. Je tedy na Van Helsingovi, aby Drákulu zastavil, zachránil princeznu Annu a spasil lidstvo.
drakula-jako-desive-monstrum-ci-romanticky-hrdina-netflix-jej-miluje-a-tento-seznam-to-potvrzuje-19
Van Helsing (2004) | Universal Pictures

Castlevania (2017)

Nyní už zůstaneme u velice vzdálených adaptací a přesouváme se k animovaným titulům, které Netflix nabízí. Castlevania je americký seriál ve stylu anime natočený na motivy stejnojmenné japonské videohry od společnosti Konami. Příběh se volně inspiruje postavou Drákuly a ve čtyřech sezónách ukazuje další možnost využití jeho potenciálu. Poté, co byla jeho žena obviněna z čarodějnictví a upálena, se Drákula zapřísáhl, že budou lidé trpět. Vyvolá armádu démonů, která obsadí zemi a donutí lidi žít ve strachu a nedůvěře. Postaví se mu však lovec monster Trevor Belmont, jemuž při boji s temnými silami pomáhá kouzelnice Sypha Belnades a Drákulův syn Alucard.
Seriál se na Netflixu těšil velké popularitě primárně mezi fanoušky a fanynkami japonských anime. Vysloužil si ale i řadu kladných hodnocení od světových kritiků, primárně pro svou detailní a propracovanou animaci a skvěle využitý námět. Odpovídá tomu i hodnocení na Rotten Tomatoes, kde seriál získal 94 %, diváci a divačky mu dali 89 %.
drakula-jako-desive-monstrum-ci-romanticky-hrdina-netflix-jej-miluje-a-tento-seznam-to-potvrzuje-22
Castlevania (2017) | Netflix

Hotel Transylvánie (2012 – 2018)

Jde o sérii čtyř animovaných filmů pro děti. Na Netflixu zatím naleznete tři z nich. Pilotní díl Hotel Transylvánie z roku 2012, Hotel Transylvánie 2 (2013) a Hotel Transylvánie 3: Příšerózní dovolená (2018). V hlavní roli vystupuje hrabě Drákula, který není jen hrozivým upírem, ale také vlastníkem stylového hotelu Transylvánie a hlavně milujícím a možná až příliš starostlivým otcem dospívající dcery Mavis. Hotel postavil daleko od světa lidí, aby zde mohla pokojně žít různá monstra, například Frankensteinův výtvor, mumie, vlkodlaci, neviditelný muž a mnoho dalších. Jedině bez lidí jsou totiž v naprostém bezpečí, hlavně jeho dcera.
Jak už to ale u dospívajících bývá, Mavis touží po tom podívat se mezi lidi a snaží se, aby jí otec toto přání splnil. Nesetkává se ale zrovna s kladnou reakcí. Vše se zkomplikuje v momentě, kdy do resortu zabloudí lidský mladík a s Mavis si padnou do oka.
drakula-jako-desive-monstrum-ci-romanticky-hrdina-netflix-jej-miluje-a-tento-seznam-to-potvrzuje-24
Hotel Transylvania (2012) | Columbia TriStar

Příšerákovi (2017)

Posledním titulem, který můžete nalézt na Netflixu a jenž alespoň vzdáleně rozvíjí téma Drákulova příběhu, je tento německo-britský animovaný snímek. Wishbonovi nejsou zrovna nejšťastnější rodinkou na světě. To, co je potká, jejich vztahy buď nadobro zničí, nebo je naopak konečně stmelí. Maminku dvou dětí si vyhlédne samotný hrabě Drákula, který následně všechny promění v monstra. Ze své vysněné lásky udělá svou upíří princeznu. Rodina se vydává po stopách kletby a pokusí se ji zlomit. Drákula je v tomto animovaném filmu namyšlený sobec, kterého nezajímá nic jiného než vlastní blaho.
drakula-jako-desive-monstrum-ci-romanticky-hrdina-netflix-jej-miluje-a-tento-seznam-to-potvrzuje-26
Příšerákovi (2017) | United Entertainment