Kultovní režisér se v slzách omluvil nemocnému Bruci Willisovi. „Mohl jsem se zabít,“ popsal kdysi jejich katastrofální spolupráci

Kultovní režisér se v slzách omluvil nemocnému Bruci Willisovi. „Mohl jsem se zabít,“ popsal kdysi jejich katastrofální spolupráci
Bruce Willis a Kevin Smith | Warner Bros.
„Bruceovým úžasným příznivcům: jako rodina jsme se chtěli podělit o to, že náš milovaný Bruce má zdravotní problémy a nedávno mu byla diagnostikována afázie, která ovlivňuje jeho kognitivní schopnosti. V důsledku toho a s velkým rozmyslem Bruce odstupuje od kariéry, která pro něj tolik znamenala. Pro naši rodinu je to opravdu náročné období a my si velmi vážíme vaší trvalé lásky, soucitu a podpory. Procházíme tím jako jedna velká, semknutá rodina a chtěli jsme do toho zapojit i jeho fanoušky, protože víme, jak moc pro vás znamená, stejně jako vy pro něj. Jak Bruce vždycky říká: ‚Žijte naplno,‘ a právě to máme v plánu společně udělat. S láskou Emma, Demi, Rumer, Scout, Tallulah, Mabel a Evelyn.“
Tak zní oficiální vyjádření, které na Instagramu sdíleli nejbližší Bruce Willisevčetně bývalé partnerky Demi Moore a o němž jsme informovali na konci března. Na podporu sedmašedesátiletého herce se okamžitě vyjádřila řada kolegů a kolegyň. Haley Joel Osment, jenž si s Willisem ve svých 11 letech zahrál v Šestém smyslu, například ve svém instagramovém příspěvku uvedl: „Je skutečnou legendou, která svou takřka půl století trvající kariérou obohatila životy nás všech.“
Haley Joel Osment, Bruce Willis
Šestý smysl | 1999 Hollywood Pictures
Na oznámení o vynuceném konci herecké kariéry ale reagovalo také ocenění Zlatá malina, vystupující jako výsměšný „Antioscar“. To v letošním roce nenechalo bez povšimnutí sérii kritických propadáků, které Willis během loňska natočil, a vyrukovalo s ironickou kategorií Nejhorší výkon Bruce Willise ve filmu z roku 2021. Z osmi nominací „vyhrál“ hercův výkon ve filmu Kosmický hřích. Tuto negativní poctu ale Zlaté maliny po zveřejnění Willisova zdravotního stavu promptně odvolaly. „Po zralé úvaze se Zlaté maliny rozhodly anulovat ocenění pro Bruce Willise, a to kvůli nedávno zveřejněné diagnóze. Pokud je něčí zdravotní stav faktorem ovlivňujícím jeho rozhodování nebo výkony, pak shledáváme nevhodným dávat těmto osobám Zlaté maliny,“ znělo oficiální twitterové vyjádření.
Na vlnu solidarity naskočil také režisér Kevin Smith, jenž stojí za kultovními filmy jako Podvodníci z New Jersey či Dogma. Smith natočil roku 2010 akční komedii Poldové, v níž si vedle Traceyho Morgana zahrál právě Bruce Willis. A to ještě v době, kdy přijímal lukrativní pracovní zakázky a neobjevoval se v kritikou ztrhaných projektech. Poldové to ve své době pěkně schytali, když při rozpočtu atakujícím čtyřicet milionů dolarů vydělali pouze 55 milionů. Kritický agregát Rotten Tomatoes přitom hlásí jen 18 % pozitivních recenzí z celkových 161. A byť se na takto nelichotivém výsledku bezesporu podepsalo více faktorů, právě nepřátelství mezi Willisem a režisérem jistě sehrálo klíčovou roli.
Vše přitom začalo jako v pohádce. Smith si zahrál a dokonce pomohl přepisovat několik scén ve čtvrté Smrtonosné pasti. Film si v kinech vedl skvěle a dvojice z New Jersey si zřejmě náramně sedla. „Můžu se na něco zeptat? Ty jsi z New Jersey, já také. Ty píšeš a režíruješ, já hraju. Měli bychom vytvořit něco společně,“ řekl prý Willis Smithovi dle dokumentu Kevin Smith: Sold Out – A Threevening with Kevin Smith.
Bruce Willis, Kevin Smith
Kevin Smith (vlevo s vousy) a Bruce Willis
Kevin Smith se příležitosti pracovat se svým idolem okamžitě chopil. Poldové sice pro nezávislého filmaře představovali úkrok k velkému studiovému projektu, ale přítomnost Willise měla vše vynahradit. Jenže v té době nikoho nenapadlo, že zatímco vztah herec – herec oběma mužům vyhovoval, jako herec – režisér se nebudou moci vystát.
Problém podle Smithe spočíval už v tom, že si Willise, hvězdnou tvář mnoha výdělečných a respektovaných filmů, až příliš idealizoval. „Nebyl jsem ten osmatřicetiletý Kevin Smith, jenž režíroval hromadu filmů; byl jsem dvanáctiletý kluk, který si lehne na gauč svých rodičů a sleduje Davida Addisona v Měsíčním svitu,“ podělil se Smith o vzpomínky pro web CinemaBlend v narážce na Willisovu roli v populárním seriálu z osmdesátých let.
Smith si při režírování zvykl podněcovat herce k extrémním výkonům a improvizacím. A to možná fungovalo s přirozeně komediálním Tracym Morganem, ale s Willisem se Smith nedokázal sladit. A postěžoval si na to roku 2011 v podcastu Marca Marona, kde dal průchod své frustraci z natáčení. „Vzpomínáte na opravdu vtipného chlápka z toho filmu? To nebyl on (Willis). Pro Tracyho Morgana bych si lehl doprostřed silnice. Nebýt jeho, mohl bych během natáčení zabít sebe nebo kohokoli jiného,“ vyprávěl Smith.
Willise prý štvalo nejenom improvizační komedianství Morgana, jemuž nestačil, ale odmítal poslouchat i požadavky režiséra. „Asi týden nám trvalo, než jsme vyřešili, co spolu vlastně provádíme. Režíroval jsem ho jako kohokoli jiného. A on na to: ‚Jako Bruce Willis hraju 25 let, opravdu si myslíš, že mi můžeš říct něco, co ještě nevím?‘ On byl jediným autorem svého vystoupení,“ vzpomínal Smith už roku 2009 pro Den of Geek.
Tracy Morgan, Bruce Willis
Poldové | Warner Bros.
Willis prý neprojevoval zájem následovat pokyny a raději se odebral do místnosti cateringu, když se Smithem soustavně nesouhlasil. „Bylo to obtížné. Nikdy jsem se neocitl v takové situaci, kdy váš oponent není ve stejné lize. Zranilo mě to na duchu. Hodně lidí mi bude vyčítat, že se snažím neúspěch filmu hodit na něj. To ne, ale od toho týpka jsem se každopádně nedočkal žádné zasrané pomoci,“ povzdechl si Smith ve zmiňovaném podcastu.
Týdny vzájemných konfliktů vyústily také v mizernou propagační kampaň. Willis se nejprve vůbec nezúčastnil večírku na oslavu ukončení produkce a následně odmítl pózovat pro plakát, tvůrci proto museli použít počítačový program. To samozřejmě nevypadalo vůbec dobře a plakát se dočkal všeobecného posměchu.
Nikdo, kdo se natáčení osobně neúčastnil, ale nemůže s jistotou tvrdit, že vina leží pouze na Willisových bedrech. Sám Smith podle všeho klade na herce neobvyklé nároky a je možné, že si za část potíží může sám. Willis se k daným událostem nikdy nevyjadřoval a výjimku učinil snad jen roku 2013 pro Time Out Beijing: „Chudák Kevin. On je takový kňoural. Měli jsme nějaké neshody ohledně přístupu k práci. Nemám pro něj odpověď. Nikdy mu nezavolám a neukážu se s ním na veřejnosti. Někdy si s někým prostě nesednete.“
Až po více než deseti letech a pod vlivem smutných okolností, kvůli nimž byl Bruce Willis nucený zanechat své herecké kariéry, Kevin Smith přispěchal s omluvou. „Dlouho předtím, než se začali natáčet Poldové, jsem byl velký fanda Bruce Willise, takže číst tohle je pro mě srdcervoucí. Miloval hraní a zpěv a ztráta těchto činností pro něj musí být devastující. Za ty malicherné stížnosti z roku 2010 si teď připadám jako parchant. Omlouvám se jemu i jeho rodině,“ sdílel režisér na svém twitterovém účtu.
A že nešlo jen o plané řeči, potvrdil začátkem dubna během diskuze na Wonderconu v Anaheimu. Na dotaz související s Willisem odpověděl takřka čtvrthodinovým monologem, při kterém došlo i na slzy. „Po určitou dobu byli Poldové nejhorší věcí, jaká mě kdy potkala. Pak jsem ale dospěl a přestal jsem nadávat. A nedávno – ještě tento týden – vyšlo najevo, že Bruce trpí afázií,“ začal vyprávět jednapadesátiletý Smith. „V té chvíli jsem přestal o Bruceovi smýšlet jako o chlapovi, s nímž jsem pracoval, a začal jsem o něm přemýšlet jako o člověku, jehož jsem dříve společně s mamkou sledoval v televizi.“ Smith myslel jen na to, jak musí být Willis smutný.
Nově nabytá empatie ještě narostla poté, co režisérovi zavolal Mark Cullen, jeden ze scenáristů Poldů. Ten byl na rozdíl od Smithe s Willisem po natáčení v kontaktu a režisérovi vyřídil vzkaz, z něhož šel do kolen. „Měl bys něco vědět,“ ozval se z telefonu Cullenův hlas a Smith byl přesvědčený, že půjde o něco negativního. Scenárista mu prozradil, že byl s Willisem před několika měsíci na obědě, kde se mu herec nevídaně otevřel. Řekl mu prý, že výroba Poldů byla jedním z nejlepších období v jeho pozdní kariéře a užil si při ní spoustu zábavy. „Řekl mi, že tě měl opravdu rád a že si je vědomý toho, že to ostatním dost zavařil,“ sdělil Cullen dojatému Smithovi.
V té chvíli Smith zcela podlehl emocím. Už tehdy jej moc mrzelo, že ho Willis evidentně nemá v lásce. Toužil pouze po tom, aby ho jeho hrdina měl rád. „Možná jsem tomu jen neporozuměl. Je mi 51, ale nikdy nejste dost staří, abyste se nemohli něco důležitého naučit. Tu práci jsem vzal kvůli lásce. Miluji Bruce Willise. Tolik let si myslíte, že máte v něčem pravdu. Jsem moc rád, že jsem se poučil dříve, než by bylo příliš pozdě.“
Long before any of the Cop Out stuff, I was a big Bruce Willis fan - so this is really heartbreaking to read. He loved to act and sing and the loss of that has to be devastating for him. I feel like an asshole for my petty complaints from 2010. So sorry to BW and his family. https://t.co/npSgvkb5v7
Zatímco osud Bruce Willise je momentálně naplněný smutkem a hořkostí, jeho vztah s Kevinem Smithem se zdá být urovnaný a navrácený do podoby, jakou měl před jejich klíčovou spoluprací. Smith k nesmrtelné ikoně stříbrného plátna znovu vzhlíží s respektem i obdivem a Willis si váží režiséra, který chtěl ze všeho nejvíc pracovat s Brusem Willisem – tedy něco, co už se bohužel nikomu nepoštěstí.