Mrňous z Indiana Jonese si po dvaceti letech zahraje ve filmu. Svou životní roli získal neuvěřitelně snadno

Mrňous z Indiana Jonese si po dvaceti letech zahraje ve filmu. Svou životní roli získal neuvěřitelně snadno
Jonathan Ke Quan - Indiana Jones a chrám zkázy | 1984 Lucasfilm Ltd.
Jonathan Ke Quan se narodil roku 1971 ve vietnamském Saigonu, kde stejně jako v celé zemi zuřila válka vinou intervence USA, které chtěly potlačit šíření komunismu v jižní části země. Po pádu Saigonu Jonathan odletěl i s rodinou ze země a roku 1979 se jako uprchlíci usadili ve Spojených státech.
Vášeň pro herectví v něm vzplanula víceméně náhodou. Když mu bylo 12 let, na škole se konal konkurz na dětskou roli pro snímek Stevena Spielberga Indiana Jones a chrám zkázy, který byl prvním pokračováním trháku Dobyvatelé ztracené archy. Archeolog Indiana Jones v podání Harrisona Forda zde cestuje do Indie, kde se rozhodne pomoci místním vesničanům, jejichž děti i bájné Šankarovy kameny odcizil tajemný kult Thuggee pod vedením Mola Rama (Amrish Puri). Indymu na této výpravě pomáhá také barová zpěvačka Willie (Kate Capshaw) a právě „Mrňous“ (podle jedné verze českého dabingu, v originále měl přezdívku Short Round), jedenáctiletý poskok, jehož si nakonec zahrál právě Ke Quan.
Steven Spielberg, Ke Huy Quan
Indiana Jones a chrám zkázy
A rozhodně se nedá napsat, že by šlo o jeho sen, za nímž si bez ustání šel. Zatímco u Jimmyho Kimmela promoval svůj nový film, jímž je ambiciózní sci-fi Everything Everywhere All at Once, padesátiletý Ke Quan zavzpomínal na to, že na konkurz původně jen doprovázel svého mladšího bratra. Dával mu nějaké rady, což upoutalo pozornost castingového režiséra. „Zeptal se, jestli nechci také zkusit štěstí. Den nato mi volali z kanceláře Stevena Spielberga. Moje mamka zaslechla ‚Hollywood‘ a ‚slavný režisér‘ a řekla si, že jde o nóbl setkání. Navlékla mě tedy do obleku s malým zlatým řetízkem, který visel z postranní kapsy,“ popisoval s úsměvem herec, jenž v té době neměl tušení, kdo Steven Spielberg nebo Harrison Ford jsou.
„Steven vešel a viděl, jak se cítím nesvůj. Přišel ke mně, pevně mě objal, usmál se na mě a pověděl mi: ‚Ke, přijď zítra znovu a obleč si něco, v čem se budeš cítit pohodlně.‘ Druhý den jsem se vrátil a v pokoji čekali Steven Spielberg, George Lucas a Harrison Ford. Společně jsme strávili celé odpoledne a tři týdny nato jsem letěl na Srí Lanku. Bylo to nejlepší dobrodružství v mém životě,“ vylíčil představitel Mrňouse.
Charisma mladého herce tehdy nezapůsobilo pouze na režiséra Spielberga, nýbrž i na producenta a Indyho stvořitele George Lucase. A Jonathan Ke Quan chová na natáčení ty nejlepší vzpomínky i přesto, že pro Chrám zkázy tvůrci zvolili temnější tón vyprávění, za což se v době uvedení dočkali kritiky. S odstupem let je ale druhé dobrodružství Indiana Jonese ceněno skoro stejně jako kriticky úspěšnější první i třetí díl, přičemž postava Mrňouse přirostla publiku k srdci – rozhodně víc než Willie v podání Capshaw, s níž Spielberg začal v průběhu natáčení randit a dodnes jsou manželé.
Rošťáci
Rošťáci | Warner Bros.
Ke Quan si další výraznou úlohu zahrál roku 1985, kdy po boku Joshe Brolina či Seana Astina zazářil v dětském dobrodružném filmu Rošťáci. Ten produkoval opět Steven Spielberg a režii obstaral tvůrce Supermana Richard Donner. Tím se ale výčet jeho památných filmových výstupů pomalu uzavíral. Svou roli v tom sehrála jeho rostoucí vášeň pro bojová umění. Jakožto obdivovatel Jackieho Chana se už na place Chrámu zkázy učil taekwondu a později se stal choreografem bojových scén pro filmy jako X-Men a Jedinečný. Hlavní roli si díky tomuto tréninku zahrál ještě roku 1991 v akční VHS klasice Krvaví bratři.
Roku 2002 se objevil v hongkongském romantickém dramatu Second Time Around a skoro na dvacet let se z herecké branže stáhl. Nelíbilo se mu totiž, že američtí Asiati nemají dostatek hereckých příležitostí. Až nebývalý úspěch snímku Šíleně bohatí Asiati jej prý přivedl ke comebacku, který absolvoval ve fantasy od Netflixu Ohana: Rodina je poklad z loňského roku. Nyní je k vidění také ve zmiňované sci-fi Everything Everywhere All at Once, jejíž příběh prozkoumává dnes oblíbené téma multivesmírů a jejímiž režiséry jsou tvůrci zodpovědní za oblíbený nezávislý experiment Švýcarák. Film produkuje společnost A24, v amerických kinech odstartoval 25. března a zahraniční kritici jsou nadšení – na Rotten Tomatoes má snímek zanesených 144 recenzí, z nichž 97 % zvedá palec nahoru.
Všechno, všude, najednou
Ke Huy Quan – Všechno, všude, najednou | A24
Jonathan Ke Quan tedy podle všeho neřekl poslední slovo. A kdo ví, třeba se chystá velké překvapení a objeví se v pátém Indiana Jonesovi. Film Jamese Mangolda se nedávno dotočil a přesunul se do postprodukce, přičemž z dostupných fotografií víme o příběhu jen to, že bude pravděpodobně zahrnovat flashbaky či přímo cestování časem. A ačkoli s návratem Mrňouse nikdo moc nepočítá, jistě by šlo o vítaný nostalgický krok.