Nejlepší LGBTQ+ pořady na Netflixu. Komedie o bondingu, romance i dokument o ženách, které se nepřestaly milovat navzdory osudu

Nejlepší LGBTQ+ pořady na Netflixu. Komedie o bondingu, romance i dokument o ženách, které se nepřestaly milovat navzdory osudu
Grace a Frankie | Netflix
Toto jsou podle diváctva nejlépe hodnocené pořady LGBTQ+.

Filmy

Elisa a Marcela, 66 %
nejlepsi-lgbtq-porady-na-netflixu-3
Elisa a Marcela | Netflix
Černobílá romance inspirovaná skutečným příběhem z roku 1901. Tehdy se Elisa Sanchez Loriga přestrojila za muže jménem Maria Sánchez a vzala si svou milenku Marcelu Gracia Ibeaso. Jejich podvod tehdy vyplynul na povrch a vyvolal velký skandál. Jednalo se totiž o jeden z prvních manželských svazků mezi lidmi stejného pohlaví. A úplně první takový ve Španělsku. Aby nemohlo být jejich manželství zrušeno, Elisa a Marcela spolu utekly do Argentiny.
Kluci z party, 68 %
Kluci z party
Kluci z party | Netflix
Filmová adaptace divadelní hry v roku 1968, která se hrála v divadle v New Yorku přes dva roky. Děj se odehrává během narozeninové párty v New Yorku roku 1968, na kterou dorazí nezvaný host a dojde i na jednu opileckou hru. Sedm gayů se musí vypořádat s potlačovanými city a nepříjemnými pravdami.
Zajímavostí je, že herci Tuc Watkins a Andrew Rannells jsou párem i v soukromí.
I Love You Phillip Morris, 69 %
nejlepsi-lgbtq-porady-na-netflixu-komedie-o-bondingu-romance-i-dokument-o-zenach-ktere-se-neprestaly-milovat-navzdory-osudu
I Love You Phillip Morris | Europa Corp.
Jim Carrey a Ewan McGregor se do sebe bezhlavě zamilují ve vězení. A to poté, co si policista Steven Russell z Texasu si přizná, že je gay, překope celý svůj život a nastartuje sérii podvodů, které ho dostanou do kriminále. A právě tam potká svoji životní lásku Phillipa Morrise. Ve snaze dostat je oba na svobodu Steven začne plánovat jeden podvod za druhým...
Film byl natočený podle stejnojmenné knihy Stevena McVickera a v roce 2012 získal cenu od Internet Film Critic Society.
Jonas , 70 %
Jonas
Jonas | ARTE
Jonase pronásleduje divoká minulost. Vzpomíná, jak se jako teenager zamiloval do impulzivního, zvráceného, a přesto neodolatelného Nathana. Snímek francouzského režiséra Christophera Charriera spojuje otázku první intenzivní lásky a bolesti z její ztráty s následky traumat z dospívání.
Zkrocená hora, 77 %
Zkrocená hora
Zkrocená hora | Focus Features
Příběh lásky a přátelství od oscarového režiséra Anga Leeho. Film vypráví milostný příběh dvou mladých mužů – rančera a kovboje –, kteří se poznali v létě roku 1963, zamilovali se do sebe a stali se přáteli na celý život. Zkrocená hora je bezesporu jedním z nejlepších snímků, které se věnovaly tématu homosexuálního vztahu. Silný příběh neoslovil jen publikum, ale i kritiky. Zkrocená hora si tak došla pro tři Oscary za nejlepší hudbu, režii a scénář, pro čtyři Zlaté glóby (scénář, režie, hudba a nejlepší film roku) a tři ceny BAFTA. Zkrocenou horu můžete na Netflixu zhlédnout pouze v originálním znění s českými titulky.

Seriály

Bonding, 71 %
Zoe Levin
Bonding
Univerzitní studentka z New Yorku si přivydělává jako domina a přesvědčí svého nejlepšího kamaráda ze střední, který je gay, aby jí dělal asistenta. Černý komediální seriál se dočkal dvou sezón a tvůrce seriálu Rightor Doyle se nechal slyšet, že ho k příběhu mírně inspirovala podobná osobní zkušenost. Seriál získal i nominaci na cenu Emmy.
Politik, 75 %
Politik
Politik
Hlavním hrdinou komediálního seriálu Politik je cílevědomý mladý muž jménem Payton. Vždycky věděl, že se jednoho dne stane prezidentem USA. Nejprve ale musí překonat to nejzrádnější politické období ze všech: střední školu. Politik je nejčastěji přirovnávaný k snímku Kdo s koho (1999), který také paroduje politiku pohledem dospívajících. V současné chvíli jsou natočeny dvě série, obě jsou dostupné na Netflixu v originálním znění s českými titulky. Od roku 2019 si Politik vysloužil osm nominací na ceny Emmy.
Halston, 75 %
Ewan McGregor
Halston | Netflix
Ewan McGregor v hlavní roli minisérie, která sleduje hvězdný vzestup a pád prvního slavného amerického módního návrháře. To je biografický seriál Halston, který si můžete přehrát na Netflixu s českým dabingem. Filmaři v čele s herci, režisérem a scenáristy odvedli skvělou práci a návrhář Halston se postaral o originální životní příběh plný vzestupů, pádů, neuvěřitelného talentu a víry v to, že tvorbou něčeho výjimečného měníte svět. Ne náhodou si Ewan McGregor vysloužil cenu Emmy za nejlepší herecký výkon. Zbylé čtyři nominace už Halston neproměnil, stejně jako Ewan McGregor svou nominaci na Zlatý glóbus.
Glee, 78 %
Cory Monteith, Dianna Agron, Lea Michele
Glee | 20th Century Fox Television
Populární americký seriál Glee z prostředí školních pěveckých souborů nemůže chybět. Vystoupení amerických sborů (zvaných glee kluby) vypadají poněkud jinak než naše obvyklé zpívánky. Jde o show se vším všudy –moderní hudbou, taneční choreografií, kostýmy, svícením, sólisty... Pořádají veřejná vystoupení a účastní se národní soutěže s několika koly. Pokud je glee klub úspěšný, pro školu to znamená prestiž a peníze.
Glee se těšil velké oblíbenosti i vysoké kvalitě, většina diváků a divaček se ale shoduje na tom, že to platí pouze pro první tři řady. Poté už šel pořad s kvalitou z kopce a tvůrci děj zbytečně natahovali další tři sezóny. Každopádně za celou svou existenci si seriál vysloužil dvě nominace na ceny Grammy, deset nominací na Zlaté glóby (čtyři z nich proměnil), dvě nominace na ceny BAFTA a třicet pět nominací na ceny Emmy (šestkrát vyhrál).
Orange is the New Black, 81 %
Orange Is the New Black
Orange Is the New Black | Netflix
Mladá žena se dostane do vězení za něco, co spáchala v mládí. Pokud se nechce zbláznit, musí se v novém prostředí naučit pohybovat. Americký seriál, který vychází ze stejnojmenné knižní předlohy Piper Kerman, byl prvním komediálním seriálem ve vlastní produkci Netflixu. Orange is the New Black se dočkal sedmi sezón a získal čtyři ceny Emmy z celkových dvaceti jedné nominace. Kompletní seriál je na Netflixu k dispozici s českým dabingem.
Grace a Frankie, 82 %
nejlepsi-lgbtq-porady-na-netflixu-1
Grace a Frankie | Netflix
Kamarádky nejsou, ale když jim manželé utečou jeden s druhým, slušňačka Grace a excentrická Frankie si k sobě najdou cestu. Tento komediální seriál je nejdéle vysílaným původním pořadem společnosti Netflix a za svou existenci sesbíral třináct nominací na ceny Emmy. Letos se snímek dočkal závěrečné sedmé řady a celkový počet dílů skončil na čísle devadesát čtyři. Zajímavostí je, že účinkování v Grace a Frankie bylo první hlavní seriálovou rolí pro Jane Fonda, která se v nové úloze cítila tak nesvá, že prý brala lekce herectví! Po celou dobu vysílání navíc pořad dodržuje jednu tradici, každá nová řada začíná scénou na pláži a končí také tam.
Atypický, 83 %
Keir Gilchrist
Atypický
Americký komediální seriál Atypický vypráví příběh osmnáctiletého autisty Sama, který si chce poprvé v životě najít přítelkyni. Seriál se dočkal celkem čtyř sezón. Již od první se setkal s kladným přijetím, i když se našlo několik nespokojených hlasů, které tvrdily, že autismus není ve snímku zobrazený správně a že by v seriálu mělo hrát více herců s autismem. Tvůrci si vzali tyto výtky k srdci a od druhé řady se na pořadu podílelo více autistických scenáristů i herců, což vyvolalo u publika skvělou odezvu.
Sense8, 85 %
Aml Ameen, Miguel Ángel Silvestre, Brian J. Smith, Max Riemelt, Tuppence Middleton, Doona Bae
Sense8
Sci-fi drama o osmi lidech, kterým se ze dne na den změní život. Přestože každý z nich žije v jiné zemi i kultuře, všech osm se dokáže telepaticky spojit, cítit přítomnost těch druhých a všichni spolu mohou komunikovat. Autorkami tohoto seriálu jsou sestry Lilly a Lana Wachowské a Lana se nechala slyšet, že všichni hrdinové tohoto seriálu jsou pansexuálové.
Natáčení Sense8 se odehrávalo na osmi různých místech po celém světě a štáb tak během natáčení nacestoval přes sto šedesát tisíc kilometrů, což zhruba odpovídá čtyřem cestám kolem světa. Zajímavostí je i to, že ačkoli se na seriálu podíleli různí režiséři, netočili nikdy celý díl sami. Každý režisér totiž natáčel scény na konkrétním místě. Wachowské v Chicagu, San Franciscu, Londýně a na Islandu, zatímco James McTeigue měl na starosti scény v Mexico City a v Bombaji, Dan Glass režíroval v Soulu a Tom Tykwer v Berlíně a v Nairobi.
Mladá modrá krev, 87 %
Mladá modrá krev
Mladá modrá krev | Netflix
Švédský seriál vypráví příběh prince Wilhelma, který si zvyká na nový život na prestižní Hillerské internátní škole. Naslouchat hlasu vlastního srdce ale bude těžší, než si myslel. Tento pořad je určený převážně dospívajícímu publiku. Diváci si nejvíce pochvalují neokoukané švédské kulisy, hudbu a herecké výkony. I díky tomu si seriál vysloužil druhou řadu, která by měla mít premiéru ještě letos.
Sexuální výchova, 91 %
Ashley Simone
Sexuální výchova | Netflix
Vítězem našeho žebříčku je seriál Sexuální výchova, který si v mnohých ohledech nebere servítky a jako sexuální výchova skutečně funguje. Postavy jsou ohledně své sexuální orientace otevřené a tvůrci se u nich vyhnuli i většině zažitých stereotypů. Vznikl tak velmi otevřený, zábavný a svěží seriál, který se líbí napříč širokým publikem. Na Netflixu jsou ke zhlédnutí první tři řady, podle dostupných zpráv by ale měla vzniknout i čtvrtá. Termín jejího natáčení a možné premiéry ale zveřejněny nebyly. Co se týče filmových cen, Sexuální výchova zaujala jen porotu BAFTA a získala devět nominací, ze kterých proměnila jednu.

Dokumenty

Tajná láska, 79 %
Tajná láska
Tajná láska
Dokumentární film Tajná láska představuje příběh dvou žen, jež tajily svůj cit několik desetiletí. Svět se změnil, ale přihlásit se v pozdním věku k homosexualitě není vůbec jednoduché. Tajná láska je silný a nádherný snímek o síle dvou žen, které si i přes nepřízeň osudu a celé společnosti dokázaly zůstat věrné a ve vhodný čas najít sílu se k tomu přiznat.
V záři reflektorů, 82 %
nejlepsi-lgbtq-porady-na-netflixu-2
V záři reflektorů | Netflix
Přední transgender tvůrci a myslitelé v tomto dokumentu pěkně bez obalu rozeberou, jak podle nich Hollywood ovlivňuje transkomunitu. Ukazuje zažité stereotypy i to, jak konkrétní scény z filmů a seriálů naprosto nekorektně ukazují translidi, čímž dávají vzniknout různým předsudkům, nenávisti nebo dalších křivd, které pak ovlivňují jejich osobní životy. Uvidíte tu například scény z filmů Ace Ventura, Tootsie, Viktor, Viktorie a mnoho dalších, na kterých vám jasně vysvětlí, co je špatně a proč.
Zajímavostí na tom je, že tvůrčí tým tohoto dokumentu tvořil co největší počet translidí, včetně štábu i těch, kteří vedli všechny rozhovory.

Reality show

Queer tým, 85 %
Queer tým
Queer tým
Vezměte si kapesníky! Zcela nová „úžo pětka“ nabízí tipy, emocemi nabité proměny a srdceryvná odhalení, jež spustí vodopád pocitů. Americká reality show si získala srdce diváků po celém světě a pozvedla pořady věnované proměnám na jinou úroveň. V současné chvíli je na Netflixu dostupných šest sezón. Z dvaceti jedné nominace na Emmy se Queer týmu podařilo devět proměnit a vysloužit si rovněž nominaci na cenu BAFTA.
Úžo pětku tvoří expert na gastronomii Antoni Porowski, módní expert Tan France, kulturní expert Karamo Brown, odborník na design Bobby Berk a odborník na péči Jonathan Van Ness. V každé epizodě tato pětice vyrazí na týden k někomu, kdo potřebuje jejich pomoc, aby změnil svůj životní styl, vzhled nebo třeba bydlení.

Ještě by neměl chybět jeden animovaný pořad. Jedná se o seriál Jednotka Q, ve kterém se pohledný tajný agent a jeho tým LGBTQ+ superšpiónů pouští do mimořádných misí.
A na úplný závěr jeden tip ode mě. Mou pozornost upoutal švédský film Dancing Queens. Podle hodnocení se sice jedná o průměrný snímek, ale taneční scény a vřelost hlavních hrdinů mě nesmírně potěšily. Film líčí příběh tanečnice, která začne uklízet v drag klubu, kde toužebně pokukuje po vysněném pódiu. Jejího talentu si všimne ambiciózní choreograf a cesta k novému životu se otevírá...