„Mads Mikkelsen je nejlepší Grindelwald,“ hlásí první reakce na třetí Fantastická zvířata

„Mads Mikkelsen je nejlepší Grindelwald,“ hlásí první reakce na třetí Fantastická zvířata
Fantastická zvířata: Brumbálova tajemství (2022) | Warner Bros.
Tato prequelová franšíza zasazená do kouzelnického světa Harryho Potttera se opírá o dobrodružné cesty magizoologa a spisovatele Mloka Scamandera (Eddie Redmayne). Jako vůbec první kouzelník nevnímá magické tvory jako nebezpečná monstra, ale jako bytosti, které potřebují lidskou pomoc a lásku.
mads-mikkelsen-je-nejlepsi-grindelwald-hlasi-prvni-reakce-na-treti-fantasticka-zvirata
Fantastická zvířata: Brumbálova tajemství (2022) | Warner Bros.
Na první film s názvem Fantastická zvířata a kde je najít z roku 2016 se nejprve fanoušci a fanynky Harryho Pottera dívali dost skepticky. Nakonec byl snímek ale přeci jen přijat a na Rotten Tomatoes získal od kritiků 74 % kladných recenzí. Což není vůbec špatné číslo. Filmu pomohla převážně originalita námětu, vymazlené CGI efekty a psychologicky rozpracované hlavní postavy: Mlok Scamander, Tina Goldstein (Katherine Waterston), Queenie Goldstein (Alison Sudol) a Jacob Kowalski (Dan Fogler).
Druhé pokračování z roku 2018 s názvem Fantastická zvířata: Grindelwaldovy zločiny už ovšem tak úspěšné nebylo. Na Rotten Tomatoes obdrželo pouhých 36 % kladných recenzí. Údajně za to mohl především zbytečně komplikovaný a zamotaný příběh, do nějž se tvůrci snažili vložit hned několik předků postav z Harryho Pottera. Děj se odpoutal od zvířat a nezachránil to ani Johnny Depp, který tehdy ztvárnil hlavního záporáka, kouzelníka Grindelwalda.
Diváci a divačky tak z kina odcházeli značně rozčarovaní. Druhý díl se ani zdaleka nedokázal vyrovnat úspěchu jeho předchůdce. První snímek celosvětově vydělal kolem 814 milionů dolarů, přičemž druhý díl téměř o polovinu méně, pouze 489 milionů. A vše gradovalo. Krátce poté, co se fanoušci dozvěděli o zahájení natáčení třetího pokračování, se na internetu objevila šokující zpráva. Autorka franšízy a spisovatelka knih o Harrym Potterovi J. K. Rowling se na svém twitterovém účtu negativně ohradila proti translidem, což způsobilo poprask nejen mezi publikem, ale i herci a herečkami. Představitel Harryho Pottera Daniel Radcliffe toto chování označil za nepřípustné a vyjádřil, že už s autorkou nechce mít nic společného, k tomu se připojila i herečka Emma Watson, jež ztvárnila roli Hermiony Granger.
mads-mikkelsen-je-nejlepsi-grindelwald-hlasi-prvni-reakce-na-treti-fantasticka-zvirata-6
Fantastická zvířata: Brumbálova tajemství (2022) | Warner Bros.
Aby toho nebylo málo, dobře nedopadlo ani soudní řízení mezi Johnnym Deppem a jeho bývalou ženou Amber Heard (Aquaman).Depp žaloval média, jež o něm psala, že svou ženu bije. Během soudního řízení ale byla tato skutečnost prokázána. Nicméně se ukázalo, že agresivní chování ve vztahu bylo vzájemné. K tomu se však soud nijak nevyjádřil, což spousta fanoušků a fanynek považuje za nespravedlivé. Studia Warner Bros. byla nekompromisní a rozhodla se Deppa ze svých projektů stáhnout. Mnoho diváků za to studia odsoudilo a odmítlo se podívat na jakékoliv pokusy o zpracování třetího dílu, kde nakonec Deppovu roli převzal Mads Mikkelsen.
Nicméně na internetu se začaly objevovat první názory světových kritiků, kteří se k filmu dostali přednostně. První reakce na Fantastická zvířata: Brumbálova tajemství chválí tvůrce za to, že se jim pravděpodobně podařilo stáhnout sérii z pokraje zkázy. Poukazují ale i na skutečnost, že se ve filmu objevuje mnohem více harrypotterovských témat než těch z Fantastických zvířat. Kritici a kritičky si tak nejsou jistí tím, zda se dívali na příběh o Mloku Scamanderovi, či se přenesli do světa Harryho Pottera.
V mnoha příspěvcích se ale vychvaluje dynamičnost filmu, perfektně zpracované kouzelnické duely a v neposlední řadě skvělý herecký výkon Madse Mikkelsena, který prý Grindelwalda ztvárnil naprosto dokonale. V jeho podání je mnohem šílenější, děsivější a nevyzpytatelnější než kdy dříve. Často se opakuje i jméno Jessica Williams, jež si prý pro sebe krade každou scénu, v níž vystupuje. Ztvárňuje profesorku z americké kouzelnické školy Ilvermorny Eulalie Hicks. Názory se také shodují v jedné věci. Jedná se prý o zatím nejlepší díl celé série. Dáte filmu šanci i vy?