O Oscara nepřijde, ale kariéru si už možná nezachrání. Flákanec v živém přenosu bude mít pro Willa Smithe hořkou dohru

O Oscara nepřijde, ale kariéru si už možná nezachrání. Flákanec v živém přenosu bude mít pro Willa Smithe hořkou dohru
Král Richard: Zrození šampiónek | Warner Bros.
Pro třiapadesátiletého Willa Smithe to mohla být největší noc v životě. Po dvou neproměněných nominacích konečně získal prvního Oscara, a to za hlavní roli v životopisném filmu Král Richard: Zrození šampiónek. V něm ztvárnil otce legendárních tenistek Sereny a Venus Williamsových a při děkovné řeči mu po tváři stékaly slzy, které více než radost značily lítost a výmluvu za skutek, který vykonal jen chvíli předtím. Vtipkujícímu Rockovi vrazil facku kvůli poznámce o jeho ženě Jadu Pinkett Smith, a jakožto ochránce rodiny, jenž z lásky koná šílené věci, se přirovnával právě ke své filmové roli.
A ačkoli jej doprovázel potlesk vestoje, příliš pochopení v současnosti nesklízí. Rockovi se sice omluvil a své chování označil za nepřijatelné, ale jeho výstup na takto sledované formální akci nemá obdoby. A Hollywood, který stále více prosazuje korektnost a nenásilí, mu to neodpustí. Akademie filmového umění a věd už v týdnu vydala prohlášení, podle něhož byl Smith po incidentu požádán o opuštění ceremoniálu, což měl odmítnout. Toto tvrzení ale bylo následně zpochybněno a Akademie uvedla, že případné postihy pro Smithe bude řešit na zasedání 18. dubna.
Will Smith udeřil Chrise Rocka v přímém přenosu
Will Smith udeřil Chrise Rocka v přímém přenosu | American Broadcasting Company (ABC)
Na oblíbeného herce se mezitím snášela kritika ze všech stran. Sám Chris Rock se zatím zdržel komentáře a odmítl zahájit trestní stíhání, ale proti jednání Willa Smithe se vyslovili například moderátorka ceremoniálu Amy Schumer, herečka Zoë Kravitz nebo slavný komik Jim Carrey. Schumer už v průběhu ceremoniálu vtipkovala, že nálada v sále se změnila, a v instagramovém příspěvku potvrdila, že se z incidentu stále nemůže vzpamatovat. „Pořád čekám, až zmizí ten zlý pocit z toho, co jsme všichni viděli,“ uvedla.
Ještě štiplavěji se k záležitosti vyjádřila Zoë Kravitz. Ta přidala na Instagram fotku z galavečera a k ní přiložila popisek: „Zde je fotka mých šatů z ocenění, kde nyní očividně napadáme lidi na pódiu.“ A nejdále zašel hvězdný Jim Carrey, jenž se nechal slyšet, že být v pozici Chrise Rocka, žaloval by Smithe o 200 milionů dolarů. A své pohrdání směrem k bezpáteřnímu Hollywoodu zřejmě sečetl v následujícím prohlášení z minulého týdne, podle něhož končí v šedesáti letech s herectvím. Nemluvě o tom, že na facce nenechala nit suchou ani poslední epizoda Saturday Night Live.
A Smith se sám rozhodl jednat. V pátek oznámil, že rezignuje na svou pozici v Akademii, která mu zajišťovala speciální projekce nominovaných filmů a možnost hlasovat o vítězích v jednotlivých kategoriích. Právě tyto výsady ztrácí a je pravděpodobné, že příští rok nebude pozván jako předávající pro kategorii nejlepší herečka v hlavní roli, což nejlepší herec z minulého roku vždy provádí. Tím by ale výčet jeho trestů končil, Oscara mu nikdo vzít nemůže.
o-oscara-neprijde-ale-karieru-si-uz-mozna-nezachrani-flakanec-v-zivem-prenosu-bude-mit-pro-willa-smithe-horkou-dohru-2
Amy Schumer | American Broadcasting Company (ABC)
Odebrání zlaté sošky je ostatně takřka vyloučené i do budoucna. Jednak by to nebylo férové vzhledem k Smithovu výkonu, který už facka nijak neovlivnila, jednak by to jen rozproudilo debaty o dalších hříšnících z minulosti, již by o Oscary tím pádem také měli přijít – to se týká například násilnického Mela Gibsona, sexuálního predátora Harveyho Weinsteina nebo polského režiséra Romana Polanského, jenž měl roku 1977 pohlavní styk s třináctiletou dívkou a od té doby je v USA trestně stíhaný.
Skutečný trest bude spočívat spíše v přezíravém přístupu, jaký ke Smithovi už nyní zaujímají jeho zaměstnavatelé, tedy filmová studia. Hollywood Reporter už v sobotu informoval o tom, že Netflix uložil k ledu dlouho plánovaný akční snímek Fast and Loose, v němž měl Smith ztvárnit roli zločineckého bosse, jenž po nebezpečném útoku na vlastní osobu přijde o paměť. Týden před oscarovým ceremoniálem od projektu v záchvatu prozřetelnosti odstoupil také režisér David Leitch, jenž přešel k Universalu a k filmu Fall Guy s Ryanem Goslingem. Nikdo nyní neví, zda se Fast and Loose dočká realizace s jiným hercem a novým filmařem.
Na Smithe čekalo rovněž natáčení útěkářského dramatu Emancipation, které pro společnost Apple připravoval režisér Antoine Fuqua. Streamovací služba ale projekt odstranila ze svého výhledu, což odmítla komentovat. A podobný osud možná potká také čtvrté Mizery, kteří se už v Sony aktivně připravovali a Smith prý obdržel čtyřicet stran scénáře, ale po jeho incidentu se výroba pozastavila.
Ve svém pátečním prohlášení o rezignaci z řad Akademie Smith prohlašoval, že změny chtějí čas a on je odhodlán pracovat na tom, aby už nikdy nedovolil násilí převážit nad rozumem. A ačkoli by si herec, jenž v nedávném dokumentu odkryl stinné stránky svého života včetně myšlenek na sebevraždu, druhou šanci podle mnohých zasloužil, momentálně není vůbec jisté, zda ji v blízké době dostane. A ve vzduchu navíc stále visí i další postihy, které bude správní rada Akademie řešit na zmiňovaném zasedání.
Will Smith a Jada Pinkett Smith
Will Smith a Jada Pinkett Smith na letošních Oscarech | American Broadcasting Company (ABC)
Jen pro zajímavost, na svou pozici v Akademii dosud rezignovali pouze tři lidé a ve všech případech k tomu došlo letos. Před Smithem se pro tento krok v březnu rozhodli také zvukový technik Tom Fleischman a jeho kolega Peter Kurland, a to kvůli rozhodnutí, že vítězové osmi technických kategorií budou na letošních Oscarech vyhlášeni mimo hlavní televizní program. „Nedokážu si představit, že bych měl setrvat v organizaci, která už můj obor nerespektuje,“ prozradil Kurland pro Hollywood Reporter.
Odchod Smithe je oproti tomu mnohem kontroverznější a dá se očekávat, že ještě nějakou dobu bude vyvolávat vášnivé reakce. Sám herec se prý stáhl do ústraní a snaží se jednak o nápravu své reputace, jednak o navození ztracené psychické pohody. Zdroj blízký herci pro deník The Sun uvedl: „Dopad mediální odezvy Willa těžce zasáhl a bude potřebovat pomoc se zvládáním stresu.“ Bezpochyby jde o největší bitvu jeho kariéry. Dokonce vyhledal odbornou pomoc a čeká ho léčebná kúra. Půjde o nákladné útočiště pro bohaté a slavné a on podstoupí takzvané ‚hledání duše‘. „Bude se učit, jak se pohnout kupředu,“ dodal zdroj.
Podle něj by Smithe zlomilo, kdyby o svého jediného a vytouženého Oscara přišel. To je stále spíše nepravděpodobné, ale podle všeho musíme počítat s tím, že kdysi nedotknutelnou akční hvězdu na stříbrných plátnech ani na televizních obrazovkách zřejmě delší dobu neuvidíme.