Ježek Sonic 2 vládne českým kinům. Je lepší než jednička?

Ježek Sonic 2 vládne českým kinům. Je lepší než jednička?
Ježek Sonic 2 | Paramount Network
Ohromnou nevýhodou prvního Ježka Sonica bylo dlouhé odsouvání projektu, které způsobilo kompletní předělání vizuální podoby ústředního hrdiny, neboť z té původní byli fanoušci a fanynky zděšení. Studio Paramount Pictures muselo provést nápravu, která je stála dalších pět milionů dolarů a odklad premiéry snímku o čtvrt roku.
Nešlo přitom o jediné zdržení. Poprvé se informace o filmové podobě Sonica objevily již v roce 2014 s tím, že do kin půjde o dva roky později, v roce 2016. Sony Pictures ale od plánů nakonec ustoupilo a projekt převzalo studio Paramount Pictures, které pak mělo zmíněné trable s vizuální podobou. A ačkoli mělo studio velké plány ohledně hereckého obsazení, kdy pro roli Sonicova adoptivního otce, šerifa Toma Wachowskiho, byla zvažována jména jako Chris Pratt, Chris Evans nebo Paul Rudd, role nakonec připadla ne tolik známému Jamesovi Marsdenovi.
Ježek Sonic 2
Ježek Sonic 2 | Paramount Network
Mnoho diváků a divaček tak ke snímku nemělo důvěru, ale nakonec zvítězila zvědavost a Sonic si v kinech vedl dobře. Zisk několikanásobně převýšil rozpočet, který činil zhruba devadesát milionů dolarů. Film vydělal tři sta dvacet milionů. S hodnocením už to ale tak valné nebylo, v průměru se pohybuje kolem 65 %. Bylo tedy otázkou, jak si povede dvojka. Je v něčem lepší než jednička?
Je, což je skvělá zpráva hlavně pro milovníky her. Pokud se totiž recenze na něčem shodují, je to fakt, že druhý díl má v sobě „víc srdce“ a lépe odkazuje k původní hře, nicméně je prý zbytečně dlouhý (dvě hodiny). Stránky IGN uvádějí, že Ježek Sonic 2 je stejně vtipný a milý jako jednička. Kraluje mu trio Sonic, Tail a Knuckles a Jim Carrey předvádí výborný herecký výkon. Fanoušci her se prý budou skvěle bavit a pro následující filmy a seriály je vše dokonale přichystáno.
Ježek Sonic 2
Ježek Sonic 2 | Paramount Network
Ve stejném duchu snímek hodnotil i Video Games Chronicle, podle kterého je Sonic 2 ve všech ohledech lepším snímkem než jednička. Ta byla údajně jednou z nejlepších herních adaptací, ale měla co zlepšovat, a to se ve dvojce úspěšně povedlo. Snímek má skvělý vizuál podobný hře a je úžasně vtipný. Sonic 2 je díky tomu autentičtější, proto si od nich vysloužil čtyři hvězdy z pěti.
Na Rotten Tomatoes byli diváci a divačky střídmější a udělili mu „jen“ 66 %, ale i oni nejčastěji zmiňují skvělou zábavu odkazující na hry a vtipné trio ústředních hrdinů.
Digital Spy naopak nebyl nijak extra nadšený, a ačkoli snímek chválí za hodně easter eggů a nostalgickou zábavu pro hráče, vytýká mu zmíněnou dvouhodinovou stopáž. Přiřadil filmu tři hvězdy z pěti.
Další otázkou je animace. Ve většině případů je vychvalovaná jako povedená s tím, že vizuální podoba snímku koresponduje s grafikou her, ale objevují se i názory, že je místy umělá a některé scény se jeví jako nedodělané. Například když Knuckes podává ruku agentovi Stoneovi, je vidět, že je vše namalované, nepůsobí to reálně. Na druhou stranu se může jednat o záměr, který má vyvolat ještě větší vlnu nostalgie.
Ježek Sonic 2
Ježek Sonic 2 | Paramount Network
Každopádně stejně často, jako je v recenzích zmiňována hlavní trojice, se objevuje chvála na adresu Jima Carreyho, který již dříve oznámil, že odchází do hereckého důchodu a role v Sonicovi bude jeho poslední. Podle reakcí prvních diváků a divaček se hodně vytáhl. Již v jedničce byla jeho postava z velké části dílem improvizace a na herci bylo vidět, že si natáčení užíval (navíc měl osobní motivaci díky své dceři, která Sonica jako malá milovala).
Pokud můžeme z dostupných hodnocení něco vyvodit, je to předpoklad, že jestli se publiku líbila jednička, z dvojky budou nadšení ještě víc. A že spokojenější budou hlavně ti, kteří znají nebo někdy hráli hru. Žádná z recenzí totiž ani jednou nezmínila, že by snímek neměl šťávu a nudil. Pokud jste tedy s návštěvou Sonica váhali, můžete s klidem vyrazit.