Roli, která původního herce připravila o život, si nyní v pražských ulicích zopakuje Bill Skarsgård

Roli, která původního herce připravila o život, si nyní v pražských ulicích zopakuje Bill Skarsgård
Vrána (1994) | Buena Vista International
James O'Barr poprvé představil komiksovou sérii Vrána roku 1989, a to z přetrvávajícího žalu nad ztrátou své snoubenky Beverly, již srazil a usmrtil opilý řidič. Příběh pojednává o mladém muži Ericovi, jehož snoubenku před jeho očima zmlátí, znásilní a nakonec zastřelí pouliční gang. V nemocnici později umírá také on, avšak tajemná vrána jej vzkřísí a Eric se vydává na cestu pomsty.
Vrána se dočkala několika filmových zpracování a televizní série, přičemž největší úspěch zaznamenalo hned původní celovečerní zpracování z roku 1994. Originální Vránu natočil Alex Proyas a hlavní roli ztvárnila vycházející akční hvězda Brandon Lee, tehdy teprve osmadvacetiletý syn legendy bojových umění Bruce Lee. Stejně jako předčasně zesnulý otec ani Brandon si však nemohl vychutnávat svůj profesní úspěch příliš dlouho. V závěrečné fázi natáčení, během inscenace masivní přestřelky, zasáhla herce zbloudilá ostrá kulka a on v nemocnici zemřel.
Brandon Lee
Vrána z roku 1994 | Miramax Films
Navzdory této tragédii se snímek podařilo zkompletovat a stal se kultovním. Navázala na něj ještě tři pokračování, jejichž kvalita i produkční hodnota ovšem klesaly, a dnes na Vránu vzpomínají především skalní fandové. To se má změnit s uvedením nové filmové verze, již připravuje režisér Rupert Sanders (Sněhurka a lovec). Moderní remake s nezměněným titulem Vrána píše na Oscara nominovaný Zach Baylin (Král Richard: Zrození šampiónek) a už nyní víme, kdo by měl navázat na zesnulého Brandona Lee.
Hlavní role připadne Billu Skarsgårdovi, synovi slavného herce Stellana Skarsgårda a představiteli klauna Pennywise ze série To. Jednatřicetiletého a původem švédského herce můžeme znát rovněž z netflixovského dramatu Ďábel a čeká jej také účast ve čtvrtém Johnu Wickovi. Právě ve Vráně ale dostane svou zatím klíčovou hlavní úlohu, která rozhodne o tom, jak bude jeho slibně rozjetá kariéra pokračovat.
„Vrána je krásná, temná, poetická a místy znepokojivá,“ vyjádřil se režisér Sanders pro web Deadline. Ten se tímto projektem pokusí o hollywoodské vykoupení, neboť jeho pět let stará adaptace japonské mangy Ghost in the Shell to u kritiků ani diváků příliš nevyhrála. „Je to příběh o lásce, ztrátě, zármutku a pomstě. Je mi obrovskou ctí chopit se ikonického komiksu Jamese O'Barra a představit Vránu jakožto prorocký hlas dneška,“ uzavřel Sanders.
Bill Skarsgård
Bill Skarsgård (vlevo) - Ďábel | Netflix
Natáčení má odstartovat letos v červnu a tuzemské fanoušky a fanynky jistě zaujme, že vedle německého Mnichova se bude natáčet také v Praze. S ohlášeným rozpočtem 50 milionů dolarů sice nepůjde o tak masivní produkci jako více než dvousetmilionový The Gray Man, ale možnost potkat v ulicích hlavního města Billa Skarsgårda a další rozsáhlý hollywoodský štáb jistě není k zahození.