Akční hvězda devadesátek prošustrovala stovky milionů dolarů. Nyní je konečně bez dluhů, stálo ji to ale dobrou pověst

Akční hvězda devadesátek prošustrovala stovky milionů dolarů. Nyní je konečně bez dluhů, stálo ji to ale dobrou pověst
Nicolas Cage ve filmu Pig | Neon
V polovině 90. let byl Nicolas Cage jednou z největších filmových hvězd. Na oscarové vítězství ve filmu Leaving Las Vegas navázal řadou akčních pecek a už to vypadalo, že ho nikdy nic nezastaví. A pak někdy kolem roku 2010 Cageova kariéra začala stagnovat poté, co pár plánovaných hitů nevyšlo podle představ (Ghost Rider, Čarodějův učeň, Next, Rituál). Bohužel, jak herec uvedl v rozhovoru pro GQ, útlum jeho kariéry se sešel s momentem, kdy potřeboval peníze. Dlužil miliony na daních, o několik nemovitostí přišel kvůli exekucím, staral se o nemocnou matku a učinil pár nešťastných investic. Výsledkem byl pro Cage de facto osobní bankrot, kdy údajně postupně přišel o jmění v hodnotě více než dvou set milionů dolarů.
Asi není třeba vysvětlovat, proč musel pod tlakem situace učinit nějaké zásadní rozhodnutí. A logickým řešením bylo braní více zakázek, často i na filmy, které ani nebyly určeny pro kinodistribuci. Některé byly hodně mizerné a Cage v nich podával značně diskutabilní výkony. Tím se Nick nechtěně zapsal u publika jako někdo, kdo se před kamerou prostě přestal snažit.
Rituál
Rituál | Warner Bros.
To ale Cage odmítá a tvrdí, že do každého projektu, jemuž se v posledních deseti letech upsal, šel vždy herecky naplno. „Když jsem točil čtyři filmy ročně, jeden za druhým, pořád jsem v nich musel něco najít, abych do toho mohl dát svou energii. Všude to nevyšlo. Některé byly úžasné, jako třeba Mandy – Kult pomsty, jiné nefungovaly. Nikdy jsem to ale neflákal. Takže jestli někdy došlo k nedorozumění, bylo to tohle. Že něco dělám jen kvůli penězům, a proto se nesnažím. Já jsem se o každý projekt vždy zajímal,“ uvedl Cage.
Dobrou zprávou je, že se konečně vymanil z bludného kruhu dluhů a může si projekty vybírat s menší naléhavostí. Bláznivá akční komedie The Unbearable Weight of Massive Talent, která vyjde v dubnu (českou premiéru bohužel zatím nemá), podle prvních recenzí aspiruje na jeho nejlepší film vůbec. Cage v ní hraje sám sebe a dělá si legraci ze všeho, co ho jako ikonu definovalo. To je příslibem toho, že nás od něj ještě čekají skvělé věci.
Nesnesitelná tíha obrovského talentu
The Unbearable Weight of Massive Talent | Katalin Vermes / Lionsgate