Od třetího dubna bude ČT patřit policejnímu vyjednavači

Od třetího dubna bude ČT patřit policejnímu vyjednavači
Ultimátum | Česká televize
„Pustit se do seriálu Ultimátum znamenalo velkou výzvu nejen pro ČT, ale i pro mě osobně. Jde o první koprodukci v seriálové tvorbě s TV JOJ a musím říci, že jsem teď – těsně před premiérou – moc ráda, že jsme měli odvahu se do tohoto náročného projektu pustit. I když se celý příběh odehrává na Slovensku, věřím, že bude českému divákovi velmi blízký. Téma i jeho zpracování je nadnárodní, a to nejen v rámci našeho evropského regionu,“ uvedla Jiřina Budíková, kreativní producentka České televize.
Seriál bude vysílaný s českým dabingem. „Vždycky to vyvolává rozpaky. Ani já nebývám u slovenštiny zastáncem tohoto řešení, ale v případě Ultimáta to správná cesta je. Máme před sebou extrémně napínavý až strhující příběh, ve kterém se objevují momenty, kdy by se dal zvuk krájet! Chceme, aby měl divák maximální komfort při prožitku napětí, emocí a dramatičnosti všech scén, kterými je seriál doslova dlážděný, a nemusel se soustředit na to, aby primárně rozuměl tomu, co kdo říká. K dabingu jsme tak přistupovali s maximální opatrností a svěřili ji do rukou těm největším profesionálům. Nicméně pro iVysílaní připravíme obě verze,“ řekla Jiřina Budíková. „Diváky Ultimáta čeká po osm večerů silný zážitek v podobě vyjednavačského dramatu, ve kterém od začátku do konce nenecháme nikoho vydechnout. Je srovnatelné s podobnými minisériemi, které nabízejí přední celosvětové streamovací služby,“ dodala.
Ultimátum
Ultimátum | Česká televize
Publikum se navíc díky tomu může těšit na česko-slovenské herecké obsazení, do kterého patří Ján Koleník, Ester Geislerová, Milan Bahúl, Alena Mihulová, Miroslav Etzler, Diana Mórová, Marko Igonda, Peter Kočiš a další.
Spoluautorem scénáře, režisérem a producentem projektu je Michal Kollár. „Kromě toho, že je to taková moje skrytá žánrová pocta filmům, které mám rád a na kterých jsem v devadesátých letech vyrůstal, je to z určitého hlediska jistá antiteze, například k nekonečným lékařským seriálům. Myslím, že tento seriál má více akce a napětí než běžný československý seriál či film. Nakonec Hitchcockova poučka přerušovat jedno napětí druhý nám se scenáristy ležela v hlavě už při psaní, mně určitě každý den při natáčení či střihu,“ objasnil Kollár.
„I když jde o fiktivní příběh, velmi volně inspirovaný skutečnou tragédií, jeho jednotlivé části, jako například používání pyrotechniky, taktický a strategický postup ozbrojených složek, jsme detailně konzultovali se slovenskými a českými útvary. A nejen to. Určité chování a porušování protokolu nebo zákulisní zájmy jsme také probírali s lidmi, kteří v minulosti pracovali pro vládu nebo dokonce měli přímý dosah na řešení podobných krizových situací,“ doplnil režisér.
Ultimátum
Ultimátum | Česká televize
A že natáčení nebyl med a vyčerpání mnohdy se svými kolegy ani nemuseli hrát, potvrdil i představitel hlavní role Ján Koleník. „V nemocnici, která byla pro natáčení postavena, jsme strávili celý jeden natáčecí blok, tedy několik týdnů. Vracíte se stále do stejného stísněného prostředí, kde je navíc strašné teplo, stejný zápach dekorace, propocený kostým, který jsem si nedal schválně vyprat, každý den se potkáváte s těmi samými herci, ponorka, stísněnost prostorová, ale i emoční,“ zavzpomínal na natáčení.
A o čem osmidílná série Ultimátum je? Policejní vyjednavač Dano Andrik (Koleník) se zaplétá do politicko-vyjednavačské krize na oddělení kardiochirurgie, kde se mimo ministra obrany nachází i Danova těhotná přítelkyně Lenka (Geislerová). Aby ji Dano spolu s pacienty a personálem dostal na svobodu, musí čelit požadavkům nevyzpytatelného únosce Korňana (Bahúl) na jedné straně a tlakům nejvyšších politických špiček na straně druhé. Čas neúprosně běží a Dano se musí rozhodovat rychle: postupovat podle příkazů z nejvyšších míst, nebo pomoci únosci očistit jeho jméno?
Thriller Ultimátum startuje na ČT 3. dubna ve 20:10.