Kapky se snaží odpovědět na otázku, jak moc jsou v životě důležité peníze

Kapky se snaží odpovědět na otázku, jak moc jsou v životě důležité peníze
Kapky (2022) | Netflix
Americký režisér komediálního seriálu Silicon Valley Charlie McDowell se na Netflixu pochlubil svým novým a netradičně pojatým snímkem. V tomto dramatickém thrilleru s názvem Kapky (Windfall) se totiž objevují pouze tři postavy. Jedná se o manželský pár, jehož ztvárnila dvojice Lily Collins a Jesse Plemons, a lupiče, kterého si zahrál Jason Segel. Film má necelé dvě hodiny a rozhodně se může pochlubit skvělou psychologickou pointou. Je ale jinak zajímavý?

Trailer: Kapky

Kapky
Příběh se odehrává v současnosti kdesi v americkém středozemí. Úspěšný podnikatel s technologiemi a miliardář se se svojí ženou rozhodnou navštívit svou letní luxusní chatu na samotě, aby si užili vytoužené dovolené. Jejich pobyt na chatě měl být naprostým odreagováním od civilizovaného světa, proto tam jeli sami bez služebnictva. Vše ale zhatí přítomnost lupiče, jehož manželé v domě přistihli zrovna ve chvíli, kdy byl na odchodu. V tu chvíli se z klidné dovolené stává noční můra. Nezkušený lupič neví, jak se svými zajatci zacházet a co po nich požadovat. Nakonec se však dohodnou na půlmilionovém výkupném, jež bude na chatu doručeno poslíčkem následující večer s tím, že ozbrojený lupič poté odejde a nikomu se nic nestane. Alespoň takový byl plán.
kapky-se-snazi-odpovedet-na-otazku-jak-moc-jsou-v-zivote-dulezite-penize-2
Kapky (2022) | Netflix
Problém je, že musí do té doby vydržet pod jednou střechou. Zatímco jdou společně na procházku, dělají si svačinu, sedí v altánku nebo se dívají na televizi, lupič má u sebe stále zbraň. A všechno musí pořád dělat pohromadě. V letním sídle panuje napjatá atmosféra a čím více času spolu nesourodá trojice stráví, tím je situace horší. Není to ale jen kvůli situaci s rukojmími. Jedná se totiž o první velkou zkoušku vztahu manželů. Jejich blahobytem zalitý život se zničehonic ocitá na tenkém ledě a oba se začínají vyjevovat v jiném světle.

V čem přesně spočívá lidské štěstí?

Je bohatství fér? Může jej dosáhnout člověk milý, laskavý, ohleduplný a přátelský? A pokud tomu tak není, jak jej bere jeho nejbližší okolí? Přesně takový je boháč v Kapkách. Chová se ke své ženě jako k zaměstnanci, ponižuje ji a neumožňuje jí mít svůj vlastní názor. Manželka to dlouho neřeší, protože si pod tlakem společnosti a svých nejbližších sama pro sebe neustále opakuje, že by měla být vděčná. Za to, že je zaopatřená, žije v luxusu a manžel ji fyzicky netýrá. Otázkou ale zůstává, jestli tohle potřebuje k životu, aby byla šťastná. Není mnohem lepší mít méně peněz, ale respektujícího partnera? Přesně o tom začne uvažovat, když se v komplikované situaci začne naplno projevovat sobecká a arogantní povaha jejího manžela, k němuž už delší dobu vlastně nic necítí.
kapky-se-snazi-odpovedet-na-otazku-jak-moc-jsou-v-zivote-dulezite-penize
Kapky (2022) | Netflix
Naopak bezejmenný miliardář ani na moment nepochybuje o tom, že ho jeho žena bezmezně miluje, a vůbec ho nenapadlo, že by ho snad mohla opustit. Dostává přeci peníze, takže nemůže být tak hloupá, aby jej nechala být. Proto se vůbec nerozpakuje použít ji jako návnadu v době, kdy žena potřebuje psychickou podporu více než kdy jindy. Předhodí ji lupiči a rozkáže jí, ať o něm vše zjistí. Chce vědět, co lupič hodlá dělat s jeho penězi poté, co je dostane, a ona to má zjistit za každou cenu. Manželce se to samozřejmě nelíbí. Klidně by ji tak „poskytl“ neznámému muži jen proto, aby se o něm něco dozvěděl? Peníze jsou pro něj očividně přednější a důležité než integrita jeho vlastní ženy. V této části dochází k jakémusi zlomovému bodu, kdy se její psychika začíná pomalu bortit.
kapky-se-snazi-odpovedet-na-otazku-jak-moc-jsou-v-zivote-dulezite-penize-4
Kapky (2022) | Netflix

Nestranný pozorovatel rozpadajícího se manželství

Lupič se postupem času stává jakýmsi nestranným pozorovatelem, jenž o sobě za celou dobu na rozdíl od manželů neřekne jediné slovo. Na konci filmu tak o jeho skutečných pohnutkách k loupeži víme pramálo. Snad jen to, že si chtěl vyzkoušet, jaké to je být boháčem a také zjistit, zda může být miliardář milou osobností. Po celou dobu, kdy manželský pár drží jako rukojmí, zkoumá jejich vzájemný vztah, nonverbálně reaguje na dění kolem sebe a chce jen dvě věci: vzít si své peníze a konečně vypadnout.
Celá situace ale vygraduje v momentě, kdy na chatu dorazí zahradník. Jako jediný má z celé situace panický záchvat, který končí tragédií. Sotva pár hodin před předáním peněz se tak trojice stává svědkem smrtelné nehody a všem je jasné, že už ze situace nevybruslí tak snadno, jak si mysleli.
kapky-se-snazi-odpovedet-na-otazku-jak-moc-jsou-v-zivote-dulezite-penize-3
Kapky (2022) | Netflix
Kapky jsou velmi specifickou podívanou. Děj je vskutku minimální, hlavním pilířem jsou zde herecké výkony. Ty ale předčily má očekávání. Lily Collins, Jesse Plemon a Jason Segel podali dechberoucí výkon, jejich postavy jsou zahrány důvěryhodně, s velkou dávkou emocí, a máte z nich přesně takový pocit, jaký ve vás tvůrci chtěli navodit. Miliardář vypadá, chová se a jedná jako arogantní ignorant bez špetky lidskosti, manželka je ambiciózní, ale velmi citlivá a lehce zranitelná. A lupič? Je přesně tak záhadný, jak má být.

Minimalismus a psychedelie. Funguje to?

Kapky jsou velmi minimalistickým dílem. Je zde jeden dům, jeden ovocný sad, zahrada a tři bezejmenné postavy + zahradník. Snímek v mnohém připomíná dramatický thriller Funny Games. Ten vypráví příběh rodiny, jež byla ve svém domě fyzicky i psychicky týraná dvěma neočekávanými návštěvníky. Stejně jako je tomu v Kapkách, i zde je kladen důraz na psychologii postav. Příběh se odehrává v jednom domě a postupem času se všechny postavy kvůli napjatým situacím a strachu o život zásadně vyvíjí. Kapky jsou originální a psychologicky pojaté dílo, které ale postrádá spád a gradaci. Záběry jsou pomalé, stejně tak i scény, hudba v pozadí je velmi psychedelická. Bylo to jako sedět v meditační místnosti, poslouchat smysly omamující hudbu na uvolnění, a přitom se dívat na dramatický thriller. Navíc je zde tato hudba prakticky po celou dobu trvání filmu.
Kapky jsou podívanou pro každého, kdo se nebojí si trochu zaexperimentovat. Je to film, který vás svou netradiční atmosférou buď zaujme, nebo jej budete mít problém dokoukat. Rozhodně nečekejte nějakou akci, primárním účelem je psychologicky rozebrat dnešní společnost. Jak jsou lidé ovlivňováni penězi, názory lidí kolem sebe, společností. Jak jsou nuceni k tomu podřídit se bohatším, úspěšnějším. Tvůrci se snažili ukázat, kam až jsou lidé schopni zajít, zbavit se přirozenosti, jen aby dotyčný splnil očekávání a zapadl do společnosti. Co se ale stane, když pohár trpělivosti přeteče?
kapky-se-snazi-odpovedet-na-otazku-jak-moc-jsou-v-zivote-dulezite-penize-6
Kapky (2022) | Netflix
Tento film přináší pohled na nestabilitu lidské psychiky a na to, jak reaguje ve vypjatých situacích. Nabízí obraz úspěšného muže, který měl dobrý úmysl vymyslet technologický systém na ulehčení práce a pomoci lidem, ale své snažení promění v sobeckou honbu za penězi a touha po moci. Bohatý manžel svou ženu utiskuje, neustále jí zdůrazňuje, jak je pro ni důležitý a že bez něj by nebyla nikým. Kapky se na jeho počínání dívají kriticky a varovně. Svým způsobem je to tedy film, který přináší velice důležité poselství, jen je bohužel zpracovaný tak, že nestrhne ani svou nekonvenčností.
hodnocení: 55 %
Průměr hodnocení ze všech recenzí najdete ZDE.