Vášeň, sex a nebezpečí. 20 dráždivých erotických dramat a thrillerů, které najdete (nejen) na Netflixu

Vášeň, sex a nebezpečí. 20 dráždivých erotických dramat a thrillerů, které najdete (nejen) na Netflixu
Jamie Dornan | Focus Features

Žár těla (1981)

Žár těla
Advokát Ned Racine (William Hurt) žije poklidným životem, ale jen do chvíle, kdy pozná úchvatnou Matty (Kathleen Turner). Brzy zjistí, že Matty je z žen, pro které jsou muži schopní i zabíjet. A přesně to také udělá. Režijní debut Lawrence Kasdana (Silverado, Náhodný turista) nabízí napínavý příběh plný sexu, jenž svou zápletkou a motivy navazuje na filmy noir 40. let.
k vidění: Apple TV+ (bez české podpory), Google Play (bez české podpory)

Osudová přitažlivost (1987)

Osudová přitažlivost
Hrdinou slavného thrilleru Adriana Lynea je úspěšný newyorský právník Dan Gallagher (Michael Douglas). Ten prožije krátkou milostnou aféru s přitažlivou Alex (Glenn Close), s níž se právě seznámil. Pro ženatého muže a otce od rodiny jde o jednorázovou záležitost, Alex si však od jejich setkání slibuje mnohem víc. Její touha se postupně změní v nebezpečnou posedlost.
k vidění: Apple TV+ (bez české podpory), Google Play (bez české podpory)

Nebezpečné známosti (1988)

Nebezpečné známosti
Milostné dobové drama Stephena Frearse z roku 1988 je v pořadí třetí filmovou adaptací známého francouzského románu Choderlose de Laclose z konce 18. století. Vikomt Valmont (John Malkovich) se pustí do hry plné vášně s nevinnou paní de Tourvel (Michelle Pfeiffer). Nechce však skutečný cit, ale pouze svést okouzlující ženu. Do krutého plánu navíc vstupuje i protřelá markýza de Merteuil (Glenn Close). Nikdo z trojice netuší, pro koho se nakonec stane pohrávání si se sexem a láskou osudné. Film byl eroticky mnohem otevřenější než Valmont, o rok mladší adaptace stejného románu od Miloše Formana, která komerčně propadla.
k vidění: Apple TV+ (bez české podpory), Google Play (bez české podpory)

Milenec (1992)

Milenec
V roce 1929 se v Indočíně dospívající francouzská dívka (Jane March) pustí do zakázaného románku s bohatým starším Číňanem (Tony Ka Fai Leung), přičemž každý z nich ví, že odhalení jejich poměru bude mít pro oba drastické následky. Vášnivý příběh natočil francouzský režisér Jean-Jacques Annaud podle autobiografického románu spisovatelky a filmové režisérky Marguerite Duras.
k vidění: Apple TV+ (bez české podpory)

Neslušný návrh (1993)

Neslušný návrh
Manželé Diana (Demi Moore) a David (Woody Harrelson) se ocitnou ve vážných finančních potížích. Naskytne se však nezvyklá příležitost, jak je vyřešit. Miliardář John Gage (Robert Redford) Davidovi nabídne milion dolarů, když mu bude umožněno strávit jednu noc s jeho ženou. Další ze známých romantických děl Adriana Lynea staví svůj příběh na neobvyklém morálním dilematu, jemuž jsou protagonisté vystaveni.
k vidění: Apple TV+, Google Play (bez české podpory)

Nebezpečné hry (1998)

Nebezpečné hry
Policejní detektiv Ray Duquette (Kevin Bacon) odhalí spiknutí za případem středoškolského výchovného poradce Sama Lombarda (Matt Dillon), jehož dvě studentky (Neve Campbell, Denise Richards) obviní ze znásilnění. Hvězdně obsazený neonoirový thriller plný překvapivých dějových zvratů natočil John McNaughton (Henry: Portrét masového vraha).
k vidění: Apple TV+ (bez české podpory)

Eyes Wide Shut (1999)

Spalující touha
Doktor William Harford (Tom Cruise) se jedné osudné zimní noci pouští do erotického dobrodružství, jež ohrozí nejen jeho manželství, protože může být namočený do zlověstné záhady jedné vraždy – poté, co jeho žena (Nicole Kidman) přizná své sexuální touhy. Pozoruhodné mysteriózní drama prodchnuté silným erotickým nábojem je posledním dílem režijního velikána Stanleyho Kubricka.
k vidění: Apple TV+ (bez české podpory), Google Play (bez české podpory)

Nevěrná (2002)

Nevěrná
Manželství páru (Diane Lane, Richard Gere) z předměstí New Yorku se nebezpečně zvrtne, když se manželka začne oddávat milostnému poměru se sympatickým mladíkem (Olivier Martinez). Aktuálně předposlední titul Adriana Lynea vychází z podobné premisy jako Osudová přitažlivost. Partnerské nevěry se však tentokrát dopouští žena a příběh se vyvíjí velmi odlišným směrem. Jedná se o remaku snímku Clauda Chabrola Nevěrná žena (1969).
k vidění: Apple TV+, Google Play, O2 TV, Prime Video (bez české podpory)

Sekretářka (2002)

Sekretářka
Mladá žena (Maggie Gyllenhaal), nedávno propuštěná z psychiatrické léčebny, dostane práci sekretářky u náročného právníka (James Spader). Jejich původně pracovní vztah se zanedlouho změní v sexuální. Nezvyklá romance s nadhledem pojednává o tématu sadomasochistických erotických hrátek.
k vidění: Apple TV+ (bez české podpory)

Piková trojka (2003)

Mysteriózní thriller oceňované Jane Campion (Piano, Síla psa) vypráví o učitelce tvůrčího psaní Frannie (Meg Ryan), jež naváže vášnivý sexuální vztah s detektivem Malloyem (Mark Ruffalo), který vyšetřuje vraždu v jejím sousedství. Po útoku maskovaného násilníka ale Frannie ztratí důvěru ve všechny lidi okolo sebe – včetně Malloye.
k vidění: Netflix

Touha, opatrnost (2007)

Eroticky laděný špionážní thriller oscarového Anga Lee (Tygr a drak),jenž vychází ze stejnojmenného románu, se odehrává v Šanghaji roku 1942. Zuří druhá světová válka, město je okupováno Japonci a odbojová skupina plánuje vraždu vlivného politika a japonského kolaboranta pana Yee (Tony Chiu-Wai Leung). Do jeho blízkosti se dostane mladá Wong (Wei Tang) a stává se jeho milenkou. Časem se ovšem ukáže, že uskutečnit vraždu není tak snadné, protože mezi dvojicí vznikl vztah, v němž jeden nemůže mít druhého, a přesto bez sebe nedokážou žít.
k vidění: Google Play

Život Adèle (2013)

Studentka Adèle (Adèle Exarchopoulos) je běžná dívka pocházející z konzervativní rodiny. Její život se však obrátí vzhůru nohama, když potká Emmu (Léa Seydoux), mladou ženu s modrými vlasy, která jí umožní objevit touhu a prosadit se jako dospělá. Adèle dospívá, hledá sama sebe, ztrácí se a znovu nachází. Tříhodinová adaptace komiksu se stala vítězným filmem festivalu v Cannes. Kritiky i diváky snímek nadchnul důrazně realistickým podáním a výkony ústředních hereček a šokoval otevřeností sexuálních scén.
k vidění: Edisonline

Pestrobarvec petrklíčový (2014)

Pestrobarvec petrklíčový
Na chátrajícím šlechtickém sídle žije sběratelka motýlů Cynthia (Sidse Babett Knudsen) se svou milenkou Evelyn (Chiara D'Anna) a ve svém svébytném a poněkud výstředním světě se oddávají rafinovaným erotickým hrám. Umělecky laděný snímek Petera Stricklanda se vyznačuje podmanivou a smyslnou atmosférou, výraznou hudební složkou a odkazy na sexploatační filmy 60. a 70. let.
k vidění: Aerovod

Love (2015)

Murphy (Karl Glusman), Američan žijící v Paříži, zažívá sexuálně i emocionálně divoký vztah s krásnou Electrou (Aomi Muyock). Aniž by si uvědomovali, jaký to bude mít dopad na jejich vztah, pozvou do své postele přitažlivou sousedku. Lásku ve všech jejích podobách ukazuje sexuálně explicitní kontroverzní melodrama radikálního režijního provokatéra Gaspara Noého. Film byl původně uváděn v kinech ve 3D formátu a byly v něm k vidění záběry penetrace a ejakulace do vagíny.
k vidění: Aerovod, MALL.TV

Padesát odstínů šedi (2015)

Adaptace prvního dílu celosvětově úspěšné románové trilogie vyprávějící o komplikovaném milostném vztahu nesmělé mladé studentky literatury (Dakota Johnson) s přitažlivým bohatým podnikatelem (Jamie Dornan), jehož tajnou zálibou je sadomasochismus. První díl filmu byl velkým hitem, následně zájem opadával.
k vidění: Apple TV+, Google Play (bez české podpory), Netflix, Prime Video (bez české podpory)

Komorná (2016)

Komorná
Chudá kapsářka, která je najata jako komorná japonské dědičky, je ve skutečnosti zapletena do spiknutí, jehož cílem je bohatou šlechtičnu okrást. Mezi ženami však vzplane silná vášeň, což může celý plán zhatit. Thriller plný zvratů, intrik a podmanivé erotické atmosféry natočil jeden z nejvýraznějších současných jihokorejských režisérů Chan-wook Park (Oldboy, Žízeň). Příběh bestselleru Zlodějka od Sarah Waters převedl do japonsko-korejských reálií 30. let 20. století.
k vidění: Aerovod, MALL.TV

Dvojitý milenec (2017)

Dvojitý milenec
Křehká Chloé (Marine Vacth) se zamiluje do svého psychoterapeuta (Jérémie Renier), který však není tím, kým se na první pohled zdá být. Erotikou prosycený thriller z dílny francouzského klasika Francoise Ozona je filmařskou poctou legendárním snímkům jako Rosemary má děťátko, Příliš dokonalá podoba nebo Základní instinkt.
k vidění: Aerovod

Srdcová královna (2019)

Srdcová královna
Dánsko-švédské drama vypráví o úspěšné právničce Anně (Trine Dyrholm), která žije v krásném moderním domě se dvěma dcerami a manželem, lékařem Petrem. Její perfektní život ohrozí až příchod Petrova problematického náctiletého syna z předchozího vtahu, s nímž Anna naváže intimní pouto. Co se zdálo být pouhým flirtem, se rychle promění ve znepokojivý příběh síly, zrady a zodpovědnosti s ničivými důsledky.
k vidění: Apple TV+, Edisonline

365 dní (2020)

Michele Morrone
Překvapivě úspěšná polská odpověď na Padesát odstínů šedi je příběhem mladé ženy Laury (Anna Maria Sieklucka), kterou při dovolené na Sicílii unese mladý gangster Massimo (Michele Morrone). A dá jí přesně jeden rok na to, aby se do něj zamilovala. Film se stal postupně terčem vtipů a drží rekord v tom, kolik diváků a divaček ho nedokoukalo nebo jen přeskákalo k sexuálním scénám.
k vidění: Netflix

Paříž, 13. obvod (2021)

Paříž, 13. obvod
Životy tří mladých žen a jednoho muže se protnou ve čtvrti Les Olympiades v pařížském 13. obvodě. Černobílý generační snímek Jacquese Audiarda citlivě a s porozuměním sleduje krátké období v životě současných třicátníků, kteří se vyhýbají závazkům a samotu zahánějí večírky, povrchními známostmi a náhodným sexem.
k vidění: Aerovod

Slavných a kvalitních titulů tohoto typu je samozřejmě víc, například Základní instinkt, Hořký měsíc, Stud či dvoudílná Nymfomanka. Tato díla ale aktuálně nejsou na VOD službách v Česku dostupná.