Už si moc nezastahujete. Server Ulož.to je v exekuci. Ráji internetových pirátů zavařily Pelíšky

Už si moc nezastahujete. Server Ulož.to je v exekuci. Ráji internetových pirátů zavařily Pelíšky
Pelíšky (1999) | Space Films
Hospodářské noviny dnes přišly se zprávou, že server Ulož.to porušoval nařízení, které firmě, jež web spravuje, loni v lednu nařídil Vrchní soud v Praze. Šlo o zákaz šíření nelegální kopií filmů, na něž vlastní práva agentura Dilia. Týkalo se to především snímku Pelíšky či oscarových Ostře sledovaných vlaků.
Václav Neckář
Ostře sledované vlaky | AČFK
Společnost zákaz obešla tím, že na webové stránce sice už nelze nalézt dané filmy po zadání celého názvu, je však stále možné je vyhledat pomocí části názvu. Kvůli porušení tohoto zákazu se Ulož.to dostalo do exekuce. Ta byla zahájena loni v červenci, následně ale byla po odvolání stahovací služby obvodním soudem zastavena. Minulý týden ale Městský soud v Praze platnost exekuce potvrdil.
Za porušování zákazu může společnost platit až sto tisíc korun každý den, dokud nedojde k požadované nápravě. Podle právníka Dilie Rudolfa Lešky jde však pouze o symbolickou pokutu, protože za dobu deseti let, během nichž Dilia vede s Ulož.to spory, si stahovací server vydělal na inzerci přes miliardu korun. Danou částku ovšem nelze ověřit, protože Ulož.to nezveřejňuje své účetní závěrky. I to je však v rozporu se zákonem.
Žaloba Dilie se aktuálně týká šesti konkrétních titulů, které patřily k nejstahovanějším. Kromě dvojice zmíněných titulů šlo ještě o snímky Obušku, z pytle ven!, S čerty nejsou žerty, Vesničko má středisková a Kobry a užovky.
Marián Labuda, Rudolf Hrušínský (II)
Vesničko má středisková | Jiří Kučera
Na Ulož.to byla v minulosti podána žaloba například také distribuční společností CinemArt kvůli snímku Šarlatán. Soud předloni vydal předběžné opatření, které oceňovaný film s Ivanem Trojanem v hlavní roli dočasně přikázalo znepřístupnit. Ulož.to však CinemArt také zažalovalo. Chce po něm 800 tisíc korun za to, že si společnost údajně musela najmout externí agenturu, která kvůli danému filmu prohledávala soubory na jejím úložišti.
Ivan Trojan
Šarlatán | Marlene Film Production / Alžběta Jungrová
Minulý týden byla také odstraněna aplikace Ulož.to z obchodu Google Store. I v tomto případě bylo důvodem porušování autorských práv. Stalo se tak na žádost společnosti Weemazz 2.0, která pomáhá vlastníkům autorských práv v boji s internetovým pirátstvím. Podle jejího šéfa Radima Horáka jen za letošní leden objevili na Ulož.to více než 100 tisíc odkazů na nelegálně sdílená díla.