David Ondříček točí příběh nepolapitelného Krále Šumavy

David Ondříček točí příběh nepolapitelného Krále Šumavy
Král Šumavy (1959) | Filmexport
Po dobově poplatném filmu Karla Kachyni z roku 1959 bude příběh převaděčů a antikomunistů zpracován bez výrazného ideologického zabarvení. Ve filmu z roku 1959 se tvůrci zaměřili na „ochránce“ československé hranice v podání Radovana Lukavského a Jiřího Valy, v připravované novince Davida Ondříčka bude pozornost věnována hlavně šumavským převaděčům Bohumilu a Josefovi Hasilovým.
Oskar Hes, David Ondříček
Oskar Hes s režisérem Davidem Ondříčkem během natáčení televizního filmu Dukla 61. | Česká televize
V minisérii s pracovním názvem Král Šumavy se v hlavních rolích představí Oskar Hes (Dukla 61, Zátopek) jako Josef Hasil a Jan Nedbal (Zpráva, Poslední závod) v roli jeho bratra Bohumila. Scénář je dílem Tomáše Vávry, který se doposavad věnoval především seriálové tvorbě (Vyšehrad, Modrý kód). Projekt vzniká pod taktovkou kreativního producenta Michala Reitlera (Ochránce, Devadesátky).
Jan Nedbal
Jan Nedbal ve filmu Petera Bebjaka Zpráva pojednávajícím o mužích, kteří uprchli z koncentračního tábora a podali zprávu o mimořádných zvěrstvech. | BontonFilm
Autoři minisérie připomenou mládí Josefa Hasila, který se stal roku 1948 pohraničníkem v místech, kde Šumava rozdělovala československé, bavorské a rakouské území. Hasil se v terénu uměl mimořádně pohybovat a řadě lidí pomohl k útěku do zahraničí. Ondříček svou poctu Hasilovým pojme jako dobrodružný thriller o mladých lidech, kteří vyměnili radovánky za pomoc komunistickým režimem stíhaným spoluobčanům.
Premiéru by měl mít nový Král Šumavy na službě Voyo letos na podzim.

Bohumil Hasil (1920 –1950)
Bratr „Krále Šumavy“ Josefa Hasila. Po komunistickém převratu z února roku 1948 převáděl emigranty přes hranice, kde sloužil jako člen SNB. Přestože byl zatčen a uvězněn v lágru, podařilo se mu uprchnout na západ. Jako agent chodec působil na hranici dál ve službách americké tajné služby. Během jednoho z mnoha přechodů československých hranic směrem na západ byl zastřelen pohraniční stráží. Cílem tohoto přechodu bylo dostat ročního syna Jiřího z československého území na západ.
Josef Hasil (1924 – 2019)
Československý převaděč, agent americké zpravodajské služby CIC. Za druhé světové války dělal spojku partyzánům. Po válce sloužil u SNB a pohraniční stráže. Po únoru 1948 pomáhal uprchlíkům z Československa v přechodech na západ. Ve svých spisech ho StB označovala jako nepolapitelného Krále Šumavy. V zimě roku 1948 byl nicméně zatčen a uvězněn na Borech, později v Českém Jiřetíně. V roce 1949 se mu podařilo uprchnout a dostat se do západního Německa, kde byl naverbován do služeb americké CIC jako agent chodec. Úspěšně přecházel hranice až do roku 1953, kdy se kvůli posilněné hranici na Československé straně stáhl do Bavorska. Od roku 1954 žil v USA, kde se vypracoval na pozici rýsovače pro automobilku General Motors. Po sametové revoluci z listopadu 1989 navštívil Československo, ale už se sem nikdy natrvalo nevrátil. Zemřel v Chicagu.