Držte si klobouky, nezastavujeme. 7 filmů, které jsou jednou obří honičkou

Držte si klobouky, nezastavujeme. 7 filmů, které jsou jednou obří honičkou
Nebezpečná rychlost (1994) | 20th Century Fox

Duel (1971)

Duel
Parádní celovečerní prvotina Stevena Spielberga vypráví o trochu zakřiknutém obchodním cestujícím Davidu Mannovi (Dennis Weaver), jenž kvůli práci projíždí Kalifornií. Zprvu nudná cesta se ale změní v boj o přežití, když Davida začne terorizovat cisterna řízená tajemným řidičem.
Původně televizní snímek, jenž se nakonec dostal i do kin, natočil začínající Spielberg za 450 000 dolarů na základě historky Richarda Mathesona z Playboye, o níž autor tvrdil, že ji sám zažil. Duel je bravurní „silniční“ thriller, přičemž většinu jeho devadesátiminutové stopáže zabírají náramně napínavé automobilové honičky, z nichž režisér dokázal i s nepříliš velkým rozpočtem vytěžit maximum. Výborné jsou ale i „pauzy“ mezi nimi, kdy se psychicky se hroutící muž snaží odhalit útočníkovu motivaci či před ním ochránit děti z uvízlého školního autobusu.
k vidění: Apple TV+, Google Play

Vanishing Point (1971)

Vanishing Point
Bývalý profesionální závodník Kowalski (Barry Newman) pracuje u firmy zajišťující transport automobilů. Vsadí se, že z Denveru do Kalifornie dojede tak rychle, že se to zdá nemožné. Jeho rychlá jízda však neunikne pozornosti policie, čímž se rozpoutá série honiček.
Vanishing Point by se na první pohled skutečně dal označit za celovečerní automobilovou honičku, v níž řev silných motorů stojí nad vším ostatním. Pravda je to ale jen zčásti – v kultovním snímku se kromě ódy na americké bouráky také nenásilně mísí uvolněnost a vzdor končících šedesátých let s drsností a špinavostí začínajících let sedmdesátých. Monotónní děj pak dostatečně vyvažuje prosté, ale úderně podané poselství o nespoutanosti a jízdě za svobodou.

Splašený vlak (1985)

Splašený vlak
Dvojice trestanců, nebezpečný vrah Manny (Jon Voight) a mladík Buck (Eric Roberts), uprchne z aljašského vězení. Naskočí na nákladní vlak, jehož strojvůdce však během jízdy zemře na infarkt. Vlak začne nabírat rychlost a všechny pokusy o jeho zastavení jsou marné. Útěk vězňů tak směřuje k tragickému konci.
Strhující drsný thriller s doslova mrazivou atmosférou natočil renomovaný ruský režisér Andrej Končalovskij (Drazí soudruzi!) podle scénáře legendárního japonského filmaře Akiry Kurosawy ze 60. let, jenž od něj na začátku 80. let koupil neméně legendární Francis F. Coppola. Nakonec jej ale zfilmoval právě Končalovskij o pár let později. Napínavý snímek kromě chytlavé zápletky a skvěle využitého bezútěšného prostředí nejvíce vyniká výborně sehranou dvojicí protichůdných antihrdinů.
k vidění: iTunes

Nebezpečná rychlost (1994)

Vychytralý terorista (Dennis Hopper) nastraží do městského autobusu bombu, která vybuchne, když vozidlo příliš zpomalí. Před jistou smrtí může skupinu nicnetušících cestujících zachránit jen elitní policista Jack Traven (Keanu Reeves), jenž nebezpečnému šílenci zhatil jeho předchozí plán.
90. léta minulého století byla na zásadní a převratné akční snímky opravdu bohatá (viz Terminátor 2, Uprchlík, Skála aj.). Jedním takovým byl bezesporu i režijní debut špičkového kameramana Jana De Bonta. Nebezpečná rychlost udělala prvoligové hollywoodské hvězdy z Reevese i Sandry Bullock, jež ztvárnila jednu z cestujících, především se ale zaslouženě stala učebnicově vystavěným a bezchybně natočeným akčním thrillerem, jenž jednoduchou výchozí premisu zužitkoval natolik, že se stal ikonou mezi adrenalinovými blockbustery. Volné pokračování, v němž Reevese vystřídal Jason Patric a autobus obří výletní parník, bohužel kvalit a úspěchu svého předchůdce ani zdaleka nedosáhlo.
k vidění: Apple TV+, Google Play, iTunes

Přepadení 2: Temné území (1995)

Přepadení 2: Temné území
Bývalý příslušník speciálních jednotek Casey Ryback (Steven Seagal) se se svou neteří vydává na cestu luxusním vlakem. Ten je však krátce po odjezdu přepaden komandem elitních zabijáků, kteří cestující ve vlaku vezmou jako rukojmí. Prostřednictvím smrtonosné satelitní zbraně pak chtějí americkou vládu donutit k zaplacení miliardy dolarů. Kvůli pohybujícímu se vlaku armáda nedokáže únosce zaměřit. Zastavit je tak může jen Ryback.
Druhé Přepadení je stejně jako jeho o tři roky starší předchůdce primárně variací na Smrtonosnou past, která vděčný koncept boje s ozbrojenými teroristy v uzavřeném prostředí nejvíce proslavila. Bitevní loď z prvního dílu zde nahradil výrazně dynamičtější dopravní prostředek, jinak ale vše podstatné zůstalo při starém. Seagal jako obvykle představuje nezničitelného a nezastavitelného (nad)člověka, jenž v podstatě nechybuje a sebelepší protivník proti němu nemá šanci. Celkově jde ale o solidní žánrovou podívanou, která však patří mezi poslední Seagalovy snímky, které mají alespoň elementární řemeslnou kvalitu.

Nezastavitelný (2010)

A ještě jeden zběsilý vlak, jenž nejde zastavit. Kvůli lidské chybě dojde k tomu, že téměř kilometr dlouhý vlak, který veze nebezpečný toxický náklad, se bez obsluhy začne řítit krajinou směrem k hustě osídlené oblasti. Bývalý inženýr (Denzel Washington) a mladý průvodčí (Chris Pine) mají riskantní plán, jak obří hrozbu odvrátit.
Poslední snímek předčasně zemřelého specialisty na akční filmy Tonyho Scotta dělá svému názvu skutečně čest. Osobitý žánrový režisér dokázal většině svých děl vtisknout rychlé, někdy až vyloženě zběsilé tempo. V Nezastavitelném tuto schopnost dotáhl v podstatě do dokonalosti, protože jakmile se v úvodních minutách smrtící kovové monstrum rozjede, učiní tak i samotný film, z něhož se pak s každou další scénou stává větší a napínavější adrenalinová jízda. Scenáristickou neoriginalitu a plochost zde s velkým přehledem zastiňuje skvělá práce s tempem a gradací.
k vidění: Apple TV+, Google Play, HBO Max

Šílený Max: Zběsilá cesta (2015)

George Miller, Charlize Theron, Tom Hardy
Max Rockatansky (Tom Hardy), osamělý tulák v pouštním postapokalyptickém světě, se nedobrovolně připojí ke skupině žen, které v obrněném náklaďáku prchají před nelítostným despotou Immortan Joem a jeho početnou armádou oddaných bojovníků.
V původní trilogii o Šíleném Maxovi, v níž titulního hrdinu ztvárnil Mel Gibson, byly frenetické automobilové honičky vždy tím nejlepším, co dané snímky nabízely. Ani o jednom ze tří snímků však nelze tvrdit, že by byl koncipován jako (téměř) nekončící honěná. O fenomenálním čtvrtém dílu, jímž režisér a duchovní otec série George Miller před sedmi lety vytřel zrak prakticky celému filmovému světu, to ale platí takřka beze zbytku. Jakmile totiž odvážná Furiosa (Charlize Theron) v první půlhodině zahájí svou riskantní záchrannou akci, film se promění v dechberoucí smršť audiovizuálně odzbrojujících automobilových válek, které dodnes jen těžko nacházejí konkurenci. Zběsilá cesta je tak kromě jiného důkazem toho, že geniální režisér s jasnou vizí může výjimečné filmové dílo stvořit i na základě velmi prostého scénáře.
k vidění: Apple TV+, Google Play, HBO Max