Bestie Manson: Dokument HBO odhaluje nejděsivější stránky kontroverzního zpěváka a utrpení ženských obětí

Bestie Manson: Dokument HBO odhaluje nejděsivější stránky kontroverzního zpěváka a utrpení ženských obětí
Jako Fénix z popela | HBO
Dvoudílný dokument Jako Fénix z popela debutoval na filmovém festivalu Sundance a od tohoto týdne je k vidění také na tuzemské platformě HBO Max. Jeho protagonistkou je dnes čtyřiatřicetiletá herečka Evan Rachel Wood, která se proslavila už v pubertě díky snímkům jako Ztracené nebo Třináctka, za niž obdržela nominaci na Zlatý glóbus, a to ve věku sedmnácti let. Její život, negativně poznamenaný snad jen komplikovaným manželstvím jejích rodičů, se obrátil vzhůru nohama roku 2006, kdy na jednom večírku poznala tehdy osmatřicetiletého zpěváka Briana Warnera, vystupujícího pod pseudonymem Marilyn Manson.
Provokativní a buřičský umělec s charakteristickým make-upem proslul mimo jiné kontroverzními výstupy, kdy na pódiu předvádí erotické a násilné show a pohrává si se symboly neonacismu. Tehdy naivní a důvěřivou Wood ale slavný zpěvák naklonil na svou stranu a v průběhu několika let si ji omotal kolem prstu, a to za užití silně manipulativních praktik.
Evan Rachel Wood
Evan Rachel Wood, Ztracené
Wood se až po patnácti letech od začátku jejich vztahu a deset let po posledním útěku odhodlala vystoupit a odhalit celou pravdu. Její zkušenosti ji přivedly na dráhu aktivistky bojující za oběti a přeživší domácího násilí a sexuálních útoků. Společně s hereckou kolegyní Ilmou Gore pracovaly na vybudování Koalice Fénixova zákona, která by zajistila pomoc všem ženám poznamenaným násilníky. Roku 2016 přednesla řeč před Kongresem a inspirovala další Mansonovy bývalé partnerky, s nimiž se scházela. Společně sbíraly odvahu k tomu, aby jej veřejně konfrontovaly.
Došlo k tomu v únoru loňského roku, kdy Wood obvinila Mansona ze zneužívání a uvedla, že „si ji začal připravovat už jako teenagerku a následně ji celé roky děsivě zneužíval“. Její příběh zfilmovala režisérka Amy J. Berg, přičemž dokument prochází hereččiným životem a ukazuje i posttraumatické následky, jež jí vztah s násilnickým zpěvákem přivodil.
Devatenáctiletá Wood podlehla Mansonově vyzrálé manipulaci a její první příšerný zážitek přišel roku 2007, kdy účinkovala ve zpěvákově hudebním klipu s názvem Heart-Shaped Glasses. Herečka popisovala, že během natáčení znepokojivého videa ji Manson zdrogoval a v průběhu sexuální scény, která měla být samozřejmě fingovaná, do ní skutečně pronikal. A znásilnil ji tedy přímo před zapnutými kamerami.
bestie-manson-dokument-hbo-odhaluje-nejdesivejsi-stranky-zpevaka-a-utrpeni-zenskych-obeti-1
Marilyn Manson: I Don't Like the Drugs (But the Drugs Like Me) | Vevo
Šlo ale pouze o začátek, neboť zpěvák stupňoval své psychopatické choutky, partnerku držel bez spánku a v izolaci, opakovaně ji zneužíval, vyhrožoval jí zbitím či smrtí a trýznil bičíkem se svastikou. Dobře totiž věděl, že je herečka židovského původu, čemuž se prý často vysmíval. Hitlera ostatně považoval za první rockovou hvězdu, jelikož dokázal srotit davy a vášnivě k nim promlouvat.
Wood se několikrát pokoušela utéct, jenže Manson byl rovněž mistrem psychologického útlaku. Kdykoli mu například neodpovídala na zprávy, pořezal se nožem. A podobné i mnohem horší osudy sliboval za neposlušnost své partnerce, již například na vnitřní stranu stehna nechal vyřezat písmeno M a nutil ji pít jeho krev. Tvrdil totiž, že jsou duševně spříznění, což měly tyto rituály stvrdit.
V pondělní epizodě The Daily Show hvězda filmu Wrestler a seriálu Westworld rovněž přirovnala svůj život s Mansonem, který se nesl ve znamení vymývání mozku a naprosté izolace, k účasti v kultu. „Když jste uvnitř něj, skrze stromy nemůžete spatřit les. Nahoře je dole, dole je nahoře,“ prozradila Wood. „Jste to jen vy dva proti světu a jde o tajemství, jemuž nikdy nikdo neporozumí. Musíte se z té iluze osvobodit, což zabere spoustu času,“ řekla herečka.
Jako Fénix z popela
Jako Fénix z popela | HBO Max
Evan Rachel Wood prý během oněch hrůzných pěti let otěhotněla, ale raději zvolila interrupci. Utéct se jí podařilo až po dokončení filmu Den zrady, kdy si změnila telefonní číslo a ze spárů násilnického Mansona nadobro unikla. Stále ji ale pronásledoval v nočních můrách a vinou posttraumatické stresové poruchy nebyla schopná udržovat další partnerské vztahy. A přestože zahájila iniciativu na podporu podobně zneužívaných žen, vyslovit jméno vlastního agresora ze strachu dlouho nedokázala. Byla si totiž vědoma Mansonova vlivu a také výhružek smrtí, které se k ní dostávaly.
Její psychický stav se ale postupně zlepšoval a souhlas k dokumentu, kvůli němuž musela znovu prožívat své temné období, dala především s obavami z hrozby, jakou Manson představuje pro všechny ostatní. „Nevěřím, že se zastaví, dokud nebude sám zastaven. A někdy je největším projevem lásky, když dané osobě zabráníte, aby zraňovala sebe nebo kohokoli jiného,“ řekla Wood.
Zmínka o zraňování sebe sama se bezpochyby vztahuje na Mansonovu minulost, již se Amy Berg rozhodla v dokumentu rovněž prozkoumat a která hraje v jeho násilnické povaze klíčovou roli. Jako teenager byl totiž Brian Warner šikanovaný vrstevníky i otcem, jenž ho pravidelně bil. Už v pubertě byl sexuálně frustrovaný a podle Wood si vypěstoval nenávist k ženám, což si ventiloval právě na svých partnerkách.
„Domácí násilí je kořenem tolika problémů v této zemi i ve světě,“ sdělila Wood v Daily Show. „Zasahuje do téměř všech aspektů společnosti, což si ani neuvědomujeme. A násilí rodí jen další násilí. Je to cyklus. Jsou tací lidé, kteří tento cyklus dokážou zastavit, a pak jsou tací jako Brian, kteří pomoc nechtějí. A měl k tomu spoustu příležitostí. Tolik lidí kolem něj se snažilo. A on to pokaždé odmítl,“ dodala.
Marilyn Manson a jeho právníci jakékoli nařčení z domácího násilí odmítají. Na začátku března tohoto roku zpěvák obvinil bývalou partnerku z překrucování skutečnosti a z toho, že se mu ilegálně nabourala do jeho počítače a na sociální sítě. Manson vyžaduje soudní řízení, jehož předmětem by ale měl být on sám. Losangeleská policie na podzim reagovala na hlášení o sexuálním zneužívání a domácím násilí, které se mělo odehrávat mezi lety 2009 a 2011 v Mansonově domě, a zahájila vyšetřování a domovní prohlídky. Toto vyšetřování nadále probíhá.
Jako Fénix z popela
Jako Fénix z popela | HBO Max
Evan Rachel Wood se v nedávném rozhovoru pro The View svěřila, že Mansonova legálního útoku už se nebojí. Vyjádřila ale smutek nad tím, jak se věci v těchto případech mají. „Tomuto vývoji bohužel čelí každá přeživší, jež se pokouší usvědčit někoho, kdo má moc a vliv. Je to součást protiútoku, který je má umlčet.“
Jako Fénix z popela je na HBO Max k vidění od 15. března 2022.