Seriál Chlap je uplakaná verze Dr. House s prvky Poldy a Ordinace v růžové zahradě

Seriál Chlap je uplakaná verze Dr. House s prvky Poldy a Ordinace v růžové zahradě
Chlap (2022) | TV Nova
Příběh se točí kolem sebevědomého a nesympatického primáře, který kvůli vážnému zranění hlavy přijde o část svých vzpomínek. Probudí se do naprosto cizího světa a jeho okolí se mu snaží pomoci vyrovnat se s nastalou situací. Děj je inspirovaný skutečným případem italského lékaře Pierdanta Piccionioho, jenž se o své zážitky podělil v románech První pomoc a Minus dvanáct. Není to ale zdaleka poprvé, co se tento případ dočkal seriálového zpracování. Jako první se jeho adaptace chopili Italové. U nás byla uvedena pod názvem Návrat do života a sledovat jsme ji mohli na stanici AXN. Poté následovala slovenská verze známá jako Druhá šanca.

Trailer: Chlap

Chlap
Pilotní díl seriálu Chlap má název Amnézie a u publika sklízí různorodé ohlasy. Příběh začíná vyšetřením mozku lékaře Ondřeje Franka (Tomáš Maštalír), přezdívaného jako Frank. Poté se vrátíme o dva měsíce zpátky a je nám postupně odhalována minulost primáře, jenž je sice považovaný za špičkového, zároveň ale také za arogantního a chladného. Pacienti se mu snaží vyhýbat a kolegové se jej bojí. Jeho posledním případem je mladá dívka, jíž diagnostikoval závažné srdeční problémy. Ona mu ale nevěřila, stejně tak jeho kolegové. Po několika komplikovaných vyšetřeních se však prokázalo, že měl primář pravdu a mladou ženu zachránil na poslední chvíli.
Během toho Frank stihl ještě odhalit podvod, jenž měl na svědomí tragickou smrt mladého pacienta. Jak později zjistil, způsobila to chyba jeho dlouholetého přítele, doktora Sýkory (Jiří Dvořák). Frank se to rozhodl okamžitě řešit a chtěl viníka potrestat. Bohužel to ale nestihl. V ten samý den, dřív než to stačil nahlásit, si na něj otec zemřelého chlapce počkal v garáži a postřelil ho do hlavy. Ten totiž ze synovi smrti vinil právě jeho. Byl jeho ošetřujícím lékařem. Frank ale přežil. Utrpěl však vážné zranění a ztratil vzpomínky na posledních dvanáct let života. Včetně toho, že mu zemřel syn, před osmi lety se rozvedl s manželkou (Jitka Ježková) a že má již nový vztah se svou kolegyní (Andrea Růžičková).
serial-chlap-je-uplakana-verze-dr-house-s-prvky-poldy-a-ordinace-v-ruzove-zahrade-1
Chlap (2022) | TV Nova
Problém je, že se o jejich vztahu zatím veřejně nezmiňoval. Oba se teprve chystali své zásnuby slavnostně oznámit. Frank se navíc po operaci probral jako naprosto jiný člověk, který si začíná uvědomovat, jak ho jeho okolí vnímá. Díky jeho nehodě se navíc zkorumpovaný doktor Sýkora dostal na post primáře. Za smrt chlapce totiž mohly primárně jeho pletky s farmaceutickou firmou, jež mu za aplikování jejích léčiv měla bohatě zaplatit. Sýkora moc dobře ví, že je jeho kariéra ohrožená. Pokud se totiž Frankovi vrátí vzpomínky, přijde nejen o práci, ale také o diplom. Musí tudíž jednat rychle a najít usvědčující důkazy o případu zemřelého chlapce. Frank je ještě před svým postřelením stihl někam schovat.

Podobnosti s Housem i s Ordinací a potoky slz

Doktor Ondřej Frank svou odměřeností, arogancí, protivností a genialitou skutečně připomíná Dr. House. Stejně jako on má i citovou vazbu k ředitelce nemocnice. Tou je zde jeho bývalá manželka. Naopak tím, že se zničehonic probudí do neznáma, se podobá Poldovi. Oproti nim ale Chlap postrádá humor a žánrově spadá spíše do melodramatu či telenovely. Fanoušci a fanynky Ordinace v růžové zahradě budou jistě potěšení, poněvadž se zde setkáte jak s komplikovanými milostnými trojúhelníky, tak se spoustu intrik.
serial-chlap-je-uplakana-verze-dr-house-s-prvky-poldy-a-ordinace-v-ruzove-zahrade-2
Chlap (2022) | TV Nova
Je zde ovšem až příliš rádoby tragických momentů a dojemných scén, které jsou ale naprosto prázdné a nezajímavé. Pláče zde jeho dcera, jež si uvědomuje, že táta zapomněl veškeré její úspěchy a neúspěchy za posledních dvanáct let, slzu uroní i jeho bývalá manželka a současná snoubenka. K tomu všemu se postupně poodhaluje záhadná smrt Frankova syna, což ho kdysi psychicky zničilo. Teď se vše musí dozvědět znovu a jeho okolí se bojí o Frankovo duševní zdraví. I v dalších dílech tedy zjevně dojde na další dávku posmrkávání a sebelítosti.

Změna osobnosti je šokující, ale stačí to?

Zápletka, kdy se z arogantního lékaře stane ze dne na den empatický a citlivý muž, který začíná pacientům pomáhat nejen jako lékař, ale i pacient a psycholog, je poměrně chytlavá. Frank začne nemocným naslouchat a díky tomu přichází na jejich zdravotní problémy. Na druhou stranu se tak ale ze seriálu začíná vytrácet přesně to originální, co by mohl nabídnout. Jinými slovy to vypadá, že se z lékařského dramatu stává uslzená telenovela s podprůměrnými zápletkami jako v Ordinaci v růžové zahradě, jež nebude mít za úkol nic jiného než publikum rozplakat. Uvidíme, co nabídnou další epizody.
serial-chlap-je-uplakana-verze-dr-house-s-prvky-poldy-a-ordinace-v-ruzove-zahrade
Chlap (2022) | TV Nova
Diváci a divačky se zatím rozdělili na dva tábory. Jeden jej miluje a hodnotí pěti hvězdičkami, druzí nedávají žádnou. Stejně vidí seriál i filmoví kritici. Podle Ely Novákové se prý „táhne jako smrad“. Slavní herci údajně nemají co hrát, protože je slabý scénář. Seriál nemá švih, humor, naopak je přeslazený, bolestínský a nudný. Řemeslná zručnost režiséra Petera Bebjaka se podle ní utopila ve slabém a nezajímavém scénáři. Podle Mirky Spáčilové seriál před ufňukaností zachraňují pouze prvky z jiných, úspěšných televizních děl. Například lekce z moderního života včetně ovládaní smartphonů jako v Poldovi a hledání příčin kolapsů jednotlivých pacientů v duchu Dr. House.
serial-chlap-je-uplakana-verze-dr-house-s-prvky-poldy-a-ordinace-v-ruzove-zahrade-3
Chlap (2022) | TV Nova
Dle mého názoru má seriál rozhodně možnost uspět. Celkově by měl mít šestnáct epizod, jež budou i nadále rozvíjet rodinná a milostná dramata rozehraná v pilotních dílech. Nemá však cenu očekávat něco jiného. Děj se táhne, postupně však odkrývá všechny ztracené životní momenty doktora Franka a nabízí emocionální a psychologický náhled na jeho osobnost. Už nyní mohu říct, že dokážete odhadnout, proč se Frank za těch dvanáct let změnil z milého a empatického muže v chladného a arogantního lékaře. To, čím si musel projít, by poznamenalo každého. Otázkou ale je, zda je to dostatečně silný motiv, aby seriál zaujal a odlišil se od spousty dalších existujících lékařských televizních melodramat.
hodnocení: 50 %
Průměr hodnocení ze všech recenzí najdete ZDE.