Zachraň tygra, podpoříš Putina. Nebo ne?

Zachraň tygra, podpoříš Putina. Nebo ne?
Leonardo DiCaprio - K zemi hleď! | Netflix
Kromě tragických postav jako Steven Seagal, Gérard Depardieu nebo režisér Oliver Stone se s Vladimirem Putinem v minulosti setkali mnozí další. Stačí pouhý fakt, že s ruským prezidentem (dříve premiérem) diskutovali a nechali se společně vyfotit. Lidé jako Putin jsou rádi ve společnosti celebrit, dělá to dobře jejich egu a domnělé důležitosti.
Leonardo DiCaprio
Leonardo DiCaprio – Vlk z Wall Street
V posledních dnech se například velmi často zmiňovalo setkání Vladimira Putina a herce Leonarda DiCapria. Co za tím stálo? Ochrana ohrožených tygrů. Byl to právě Vladimir Putin, kdo zahajoval první ročník International Tiger Conservation Forum roku 2010 v Petrohradu. Společnost vznikla, aby chránila vzácné šelmy. Na seznamu jsou jak země, na jejichž území se tygři vyskytují, tak mezinárodní organizace podporující jejich ochranu. Události se zúčastnil právě Leonardo DiCaprio, spolu s ním například též známá modelka a herečka Naomi Campbell, a jejich účasti Putin využil pro své selfpromo. Snímky z události najdete například zde.
Naomi Campbell
Naomi Campbell | STX Entertainment
Putinova obsese tygry je všeobecně známá. Má to co do činění se symbolickou mocí muže, který vládne současnému Rusku. Putin v roce 2014 vypustil do přírody tygra Borise, k němuž se vážou legendy podobné těm severokorejským. V Rusku se v roce 2015 rozjela mediální propaganda, v níž se tvrdilo, že Boris zabil a pozřel medvěda, ne prvního a zřejmě nikoliv posledního. Boris je ussurijský tygr, kterých bylo v té době ve volné přírodě údajně pouhých pět set.
Svědkové Putinovi
Vladimir Putin v dokumentárním filmu Svědkové Putinovi
Leonardo DiCaprio má přírodu a divočinu rád (prokázal to například v Revenantovi), po natáčení Krvavého diamantu (2006) se začal zabývat válečnými konflikty, drancováním přírodního bohatství a ekologií. Co si ze setkání s Vladimirem Putinem z roku 2010 odnesl? O tom napovědělo například hercovo vyjádření z roku 2016, když se pro německé noviny Die Welt vyjádřil, že by si ve filmu rád zahrál právě Vladimira Putina. Doslova řekl, že „Putin by byl velmi, velmi zajímavý“. Dle hercova názoru by si příbehy z ruských dějin nezadaly s tvorbou Williama Shakespearea. „Mě to jako herce fascinuje. Lenin by byl také zajímavá role. A rád bych ztvárnil Rasputina,“ dodal herec citovaný v angličtině magazínem Vanity Fair.
Will Poulter
Leonardo DiCaprio ve snímku REVENANT Zmrtvýchvstání (2015)
Je mi jasné, že DiCaprio je ve své touze ochraňovat přírodu a zvířata nezištný. Jeho epizoda s Putinem ho v právě probíhajícím válečném konfliktu uvrhla na stránky médií, kde se řeší podporovatelé ruského prezidenta. Mezi ty však DiCaprio nepatří. Z pohledu herce je jednoduše pochopitelné, že touží vyzkoušet si dosud nepoznaný charakter, ať je jeho předobrazem kdokoliv. Loni v prosinci se pokoušel spasit zemi ve filmu K zemi hleď! (2021) a nyní finančně podporuje Ukrajinu (ať už jsou kolem částek a účelu jejich užití jakékoliv tanečky). Jedno je však jisté, do podobné mimofilmové role jako kolegové Steven Seagal nebo Gérard Depardieu se Leonardo nedostal.