Projekt Adam vykrádá, co může, ale je to zábava

Projekt Adam vykrádá, co může, ale je to zábava
Projekt Adam | Netflix
Dvanáctiletý Adam (Walker Scobell) nemá příliš radostné dětství, po smrti otce žije jen s matkou a ve škole ho šikanují. Jediným způsobem, jak se se vším dokáže vyrovnat, jsou jeho kousavé poznámky, když se snaží vypadat jako drsňák. Vše se změní v okamžiku, kdy u jejich domu přistane loď z budoucnosti, kterou řídí jeho starší já z roku 2050. Dospělý Adam (Ryan Reynolds) proletěl červí dírou, aby se dostal do roku 2018 a našel svou zmizelou ženu Lauru (Zoe Saldana). Jeho plány mu ale nevyšly a přistál u Adama v roce 2022. Aby vše napravil, potřebuje pomoc od upovídané malé kopie sebe sama, která ho nenechá ani chvíli na pokoji a nechápe, jaké nebezpečí jim hrozí. Po dospělém Adamovi jdou nepřátelé, kteří udělají vše pro to, aby ho vrátili do jeho doby a zajistili tak, že se nikdy nedozví pravdu o zmizení Laury...
Režisér Shawn Levy má se sci-fi žánrem a komediemi bohaté zkušenosti (Noc v muzeu, Free Guy, Stranger Things). V Projektu Adam to prokázal a připravil si pro publikum akcí nabitou úsměvnou podívanou, která by milovníky akčních komedií neměla zklamat. Dočkají se totiž slušné akce, sarkastických hlášek, povedených triků a zajímavého příběhu, který sice není úplně originální (cestování v čase do minulosti s cílem napravit budoucnost už to bylo mnohokrát, za všechny případy stačí zmínit Návrat do budoucnosti), ale funguje dobře. Snímku se navíc po celou dobu (sto šest minut) daří držet tempo a emocionálně silnější scény prokládat buď těmi odlehčenějšími, nebo akčními.
Ryan Reynolds
Projekt Adam | Netflix
Ani na chvíli se nenudíte a sledujete příběh, který se bude líbit i menšímu publiku (je určený dětem od třinácti let, ale v pohodě ho zvládnou i mladší), budou nadšení ze zbraní a letadel budoucnosti. Některé připomínají kluzáky Silver Surfera nebo Green Goblina, Ryan Reynolds se ohání tyčí, která se nevyhne srovnání se světelným mečem (ostatně tak ji malý Adam ve filmu označuje), uniformy vojáků jsou podobné podvodním skafandrům z Aquamana a tryskáče kopírují letouny, které ve svých snímcích pilotují Avengers. Honička v lese plném vysokých, mechem porostlých stromů je náramně podobná té na Endoru z Návratu Jediho. Což jsou přesně ty okamžiky, které ve vás vyvolají pocit spokojenosti, kdy si vzpomenete na oblíbený film a chcete si ho po dlouhé době pustit znovu.
Herecké obsazení je dalším lákadlem a jména Ryan Reynolds, Mark Ruffalo, Zoe Saldana, Jennifer Garner a Catherine Keener hovoří za sebe. Všichni odvádí skvělou práci, jen je škoda, že Reynolds opět hraje ukecaného sarkastického drsňáka a Ruffalo geniálního vědce, což už začíná být trošku nuda. Navíc se nevyhnou srovnání s postavami Deadpoola a Hulka a těchto poloh se budou pravděpodobně zbavovat velmi těžko. Zatím to ale jejich kariérám neškodí a fanoušci na to slyší. O pozornost si ale svým výkonem rozhodně řekl i Walker Scobell jako Adam v dětství. Dospělým hereckým kolegům se bez nejmenšího problému vyrovná. Navíc jsou jeho kukuč a grimasy tolik podobné těm Reynoldsovým, že nemáte problém jim uvěřit.
Ryan Reynolds
Projekt Adam | Netflix
Zapomenout ale nesmím ani na skvělou hudbu, kterou ve snímku zastupují takové legendy jako skupiny Boston, Spencer Davis Group, Led Zeppelin nebo Peter Townshend z The Who. A kombinace moderních futuristických zbraní, které na sebe narážejí za zvuků starých rockových a beatových fláků, fungují skvěle (ostatně o tom už nás přesvědčili Strážci Galaxie nebo Thor: Ragnarok).
Jedinou výtkou je tak počítačové omlazení herečky Catherine Keener. Její mladší já je příliš umělé a reálně působí jen v několika záběrech. Ale to je asi jediná výrazná chybička. Na konci se Projekt Adam navíc neobejde bez přeslazeného patosu a vyznávání lásky (i když sdělování miluju tě mezi Ruffalem a Reynoldsem vypadá trochu směšně a oba herci se při natáčení této scény museli trhat smíchy), ale s ohledem na předešlou dynamickou jízdu to tvůrcům rádi odpustíte. Projekt Adam je tak po dlouhé době skutečně pěkná akční zábava pro celou rodinu.
hodnocení: 85 %
Průměr hodnocení ze všech recenzí najdete ZDE.