Gérard Depardieu, blízký přítel Vladimira Putina, šokoval svým názorem na válku v Ukrajině

Gérard Depardieu, blízký přítel Vladimira Putina, šokoval svým názorem na válku v Ukrajině
Gérard Depardieu | Luxor Entertainment
Minulý měsíc, kdy napětí mezi Ruskem a Ukrajinou eskalovalo, byl ještě Depardieu na straně svého milovaného vladaře a ve francouzské televizi řekl: „Nechte Vladimira na pokoji.“ Nyní herec, který je z řady filmových hitů dobře známý i českým divákům, udělal překvapivý krok. V rozhovoru pro francouzskou zpravodajskou službu Agence France-Presse válku na Ukrajině nepodpořil: „Rusko a Ukrajina byly vždy bratrské země. Jsem proti této bratrovražedné válce. Říkám: ‚Zastavte zbraně a vyjednávejte.‘“
Rodnou zemi se Depardieu rozhodl opustit koncem roku 2012 kvůli vysokým daním pro bohaté. Dostal i ruský pas, oficiálně za přínos ruské kultuře, když ztvárnil například Rasputina ve stejnojmenném ruském filmu z roku 2011. „Myslím, že je normální platit, ale ne blbcům, kteří si myslí, že dělají dobro,“ řekl v roce 2014 týdeníku Le Point. Depardieu od té doby opakovaně vychvaloval svou novou vlast, „demokratické“ poměry v Rusku i Putina.
Gérard Depardieu
Gérard Depardieu jako Rasputin | France Télévision
Novým komentářem Depardieu překvapil, názor mnoha Ukrajinců na jeho osobu ale nejspíš zůstane nezměněný. Ukrajinská tajná služba ho v roce 2015 zařadila na černou listinu umělců, které považuje za „hrozbu pro národní bezpečnost“. Vláda v Kyjevě ho vinila z podpory proruských povstalců na východě Ukrajiny a ruské násilné anexe Krymu.
Gérard Depardieu se narodil 27. prosince 1948 v Chateauroux ve Francii.
Pochází ze šesti dětí chudého kovodělníka. Mládí prožíval bouřlivě, školu přestal navštěvovat v pouhých dvanácti letech. Po divokých mladých letech ho blízký přítel přivedl do Theatre Nationale Populaire v Paříži. Depardieu našel své poslání a v průběhu následujících let se objevil ve více než patnácti divadelních hrách. Filmový debut přišel v roce 1967 v krátkometrážním filmu Le beatnik et le minet a další role na sebe nenechaly dlouho čekat.
Zelená karta
Zelená karta | Touchstone Pictures
Světově se stal Depardieu známý díky romantické komedii Zelená karta (1990), kde si zahrál po boku Andie MacDowell. Za roli francouzského emigranta získal Zlatý glóbus. Zároveň byl hned sedmnáctkrát nominovaný na francouzskou cenu César, z čehož dvakrát vyhrál, jednou za roli ve filmu Poslední metro (1981) a rovněž za Cyrana z Bergeracu (1990). Na benátském filmovém festivalu získal cenu za film Policie (1985) a na britských filmových cenách BAFTA dostal ocenění za snímek Jean od Floretty (1986). Bezpochyby největšího mezinárodního ohlasu dosáhl ve čtyřdílné hrané sérii podle komiksu Asterixova dobrodružství, kde si zahrál Obelixe.