Ukrajinská herečka, která dobyla Hollywood, prosí se slavným manželem o pomoc

Ukrajinská herečka, která dobyla Hollywood, prosí se slavným manželem o pomoc
Mila Kunis | Fox Searchlight Pictures
Mila Kunis, známá z filmových hitů Kopačky (2008), Černá labuť (2010) a Matky na tahu (2016), platí za jednu z nejslavnějších hereček původem z Ukrajiny. Před pár dny svým fanouškům přes sociální sítě vzkázala, že společně s manželem Ashtonem Kutcherem zřídila fond na pomoc Ukrajině, jehož cílem je vybrat třicet milionů dolarů. Sami přispějí třemi miliony.
„Narodila jsem se v roce 1983 v Černovicích. Do USA jsem přišla v roce 1991. Vždycky jsem se považovala za Američanku, hrdou Američanku. Vážím si toho, co pro mě a mou rodinu tato země udělala. V těchto dnech ale nemůžu být více hrdá na to, že jsem Ukrajinka,“ uvedla herečka na zveřejněném videu.
Cílem slavného hereckého páru je vybrat třicet milionů dolarů, v přepočtu zhruba 700 milionů korun. Cílem je podpořit ukrajinské uprchlíky, kteří se rozhodli válkou zasazenou zemi opustit a hledat bezpečí jinde. Z peněz bude financováno například bydlení pro ně, s čímž bude páru pomáhat i ubytovací portál Airbnb. Od uveřejnění výzvy uběhlo šest dnů a momentálně je vybráno 19 milionů.
„Darujte, co můžete. Lidé na Ukrajině jsou stateční a silní, ale to neznamená, že nepotřebují podporu. Nemůžeme je v tom nechat. Pomozte nám, prosím,“ zakončuje Kunis, která se společně s Kutcherem proslavila v sitcomu Zlatá sedmdesátá (1998 – 2006), ve své videovýzvě.
Zlatá sedmdesátá
Zlatá sedmdesátá – Mila Kunis a Ashton Kutcher | Carsey-Werner Distribution
Mezi další slavné ukrajinské herečky patří Milla Jovovich (Pátý element, série Resident Evil), bývalá bondgirl Olga Kurylenko (Quantum of Solace) či Vera Farmiga (V zajetí démonů), která se sice narodila v USA, vyrůstala ale v silně katolicky založené rodině v ukrajinské komunitě a anglicky se naučila až v šesti letech. Všechny vyjádřily prostřednictvím sociálních sítí podporu Ukrajině.