Česká verze Randalla a Hopkirka s názvem Duch je spíše jeho parodií, říkají diváci po prvním dílu

Česká verze Randalla a Hopkirka s názvem Duch je spíše jeho parodií, říkají diváci po prvním dílu
Duch (2022) | Prima
Režie se chopili dva tvůrci, Peter Bebjak (Čára, Zpráva) a Róbert Šveda, jenž má na svém kontě již několik kriminálních seriálů. Mezi nimi i nově vycházející Šéfku televize Nova a oblíbené Specialisty. To, že by seriál mohl být úspěšný, sliboval již jeho název, který jistě dokáže zaujmout i ty, jež příliš neholdují detektivním zápletkám. Není se tedy čemu divit, že jeho první epizoda zaujala divačky a diváky hned několika žánrových zařazení.

Trailer: Duch

Duch
V pilotním díle policie provádí velmi důležitý zásah. Tajná operace elitní jednotky Národní centrály proti organizovanému zločinu měla zastavit nelegální podnikání obávaného mafiánského šéfa Dareka Besarabiče (Predrag Bjelac). Operace se ale tragicky zvrtne a o život přichází nejen mafiánský boss, ale i jeden z policistů. Celé akce se účastnil i policejní analytik Emil (Štěpán Benoni), který měl sehrát pouze vedlejší roli. Osud mu ale naservíroval jinou budoucnost. Je to právě on, kdo postřelí Dareka, který krátce poté umírá. Něco tady ale nehraje, Darek se vrátí v podobě ducha a zaslepený nenávistí se rozhodne, že bude Emila mučit. Brzy ale zjistí, že zemřel, a to nikoliv na následky postřelení od Emila. Navíc se zdá, že je s policistou nějakým záhadným způsobem spjatý, nikdo kromě Emila jej nevidí ani neslyší a nemůže se od něj odloučit. Snad se mu povede najít klid, až vystopují skutečného vraha.
První epizodu podle serveru Mediaguru viděl více než milion diváků, což se dá považovat za velký úspěch. Jaké jsou ale jejich reakce? Většinou spíše kritické. Podle některých ohlasů měla pilotní epizoda velmi pomalý rozjezd, zpracování považují za nudné a mnohem víc než mysteriózní seriál jim to připomíná komedii. Převážně si stěžují na nedůvěryhodně zachycené scény policejních zásahů, jež postrádají napětí a jakoukoli akci stojící za zmínku. Nelíbí se jim ani způsob, jakým mezi sebou v seriálu komunikují cizinci – to, že mluví česky s roztomilým „pšízvukem“ prý titulu na serióznosti rozhodně nepřidává.
ceska-verze-randalla-a-hopkirka-s-nazvem-duch-je-spise-jeho-parodii-rikaji-divaci-po-prvnim-dilu-2
Duch (2022) | Prima
Na druhou stranu ale vyzdvihují herecký výkon srbského herce Predraga Bjelace, jehož jste mohli v minulosti vidět jako Igora Karkaroffa, ředitele Krulevské školy, ve filmu Harry Potter a Ohnivý pohár. Zahrál si ale také v několika českých snímcích a seriálech, například ve Slunečné, Raplovi či Zločinech Velké Prahy. S těmito názory ale nesouzní představitel druhé hlavní postavy, detektiva Emila, Štěpán Benoni. Ten totiž pro web Iprima.cz řekl, že se Predragovi hrálo snadno, zato on to měl těžší. Většinu scén totiž musel točit bez něj, což pro něj znamenalo vést dialog se zdí.
ceska-verze-randalla-a-hopkirka-s-nazvem-duch-je-spise-jeho-parodii-rikaji-divaci-po-prvnim-dilu-1
Duch (2022) | Prima
Několik diváků ale seriál připodobňuje britskému titulu Randall a Hopkirk z konce 60. let minulého století. I tento titul totiž pracuje s duchařskou tematikou a svým způsobem je skutečně v lecčems podobný. Randall a Hopkirk je dvojice detektivů a velice blízkých přátel. Společně si v Londýně otevřou soukromou detektivní kancelář a odhodlaní bojovat proti zločinu se pouští do akce. Hned první den se ale stane tragická nehoda. Hopkirka srazí za bílého dne auto a na místě podlehne zraněním. Krátce po pohřbu ale Randallovi zazvoní telefon, v němž se volající představí jako Marty Hopkirk. Randall tomu nejprve nevěří, ale ještě tu noc se střetne s duchem svého přítele, který mu řekne, že byl zavražděn. Oba se tak okamžitě pouští do vyšetřování.
Hlavním rozdílem mezi oběma seriály je, že Randall a Hopkirk byli oba na straně zákona, zatímco v Duchovi musí spolupracovat ne zrovna nejlepší policajt a zločinec. Neznali se, dokud se navzájem nepostřelili. V britském seriálu se navíc případ vyřeší již v první epizodě a duch Hopkirka zde zůstane, protože se před svítáním zapomněl vrátit do hrobu, takže odpočinout si bude moci znovu až za sto let. Rozhodne se proto se svým přítelem nadále pracovat jako detektiv. V Duchovi to ale vypadá, že bude vyřešení celého případu vyžadovat mnohem více času. V páté epizodě případ stále nebyl vyřešen, zbývají další tři díly. Rozluštění vraždy je tudíž primárním motivem a hnacím motorem celého příběhu.
ceska-verze-randalla-a-hopkirka-s-nazvem-duch-je-spise-jeho-parodii-rikaji-divaci-po-prvnim-dilu-8
Duch (2022) | Prima
Velmi odlišná je i nálada celého seriálu. Randall a Hopkirk pracuje s mysterióznem a tajemnem, jemuž odpovídá i snaha o zachycení hororových a děsivých scén. Je sice stejně jako jeho novodobá česká napodobeninazařazený i do žánru komedie, ale to není hlavním motivem seriálu. Zato Duch ano. Nový český seriál bych proto neohodnotila vyloženě špatně. S tématem pracuje poměrně dobře, je poměrně jasné, že tvůrčí záměr nespočíval ve snaze o navození děsivých momentů. Mnohem víc to připomíná parodii na tzv. duchařinu. Seriál je ale poměrně chytlavý, a byť jsou zvolené zápletky neoriginální (mafiánské spory, praní černých peněz atd.), motiv mrtvého mafiána, jenž se stane neviditelným policejním vyšetřovatelem, vše ozvláštňuje. Tvůrci dokázali využít Darekův kriminální život k tomu, aby pokaždé přišel s nějakým zajímavým řešením případu, který vnímá ze své perspektivy zločince.
ceska-verze-randalla-a-hopkirka-s-nazvem-duch-je-spise-jeho-parodii-rikaji-divaci-po-prvnim-dilu-9
Duch (2022) | Prima
Jako bývalý mafiánský boss má totiž na lidi podobného ražení čuch, a tak snadno pozná, když někdo lže či zapírá. Navíc Emilovi a jeho kolegyni Radce (Marta Dancingerová) poskytne vždy několik zajímavých tipů, kde by se zločinci mohli nacházet, co mají za lubem a jak na ně takticky vyzrát. Ne vždy to ale bohužel funguje tak, jak by mělo. Někdy působí jako natvrdlý a jeho postupy mnohem více než zkušeného kriminálního bosse připomínají počínání malého zvědavého dítěte, které zkouší, co všechno mu ještě projde.
Další věc, kterou bych seriálu vytkla, jsou akční scény. Tvůrcům je zkrátka nevěříte. Nejsou napínavé a nepomáhají jim ani přemrštěné herecké výkony. Bohužel. Stejně tak nejsou silnou stránkou tohoto titulu ani zvolené vyšetřovací postupy, jež často postrádají logiku. Kriminálníci tak působí jako tupci, kterým nevadí začít kšeftovat s náhodným kolemjdoucím, jenž navíc vypadá, že si každou chvílí nadělá do kalhot. Na závěr ale musím podotknout, že se u sledování doopravdy bavím. Dlouho se mi nestalo, abych se během české kriminálky tolikrát zasmála.

Ducha můžete sledovat jak na Primě, tak i na její internetové stránce iPrima.cz.
hodnocení: 65 %
Průměr hodnocení ze všech recenzí najdete ZDE.