Kufr, Riskuj, Videostop, O poklad Anežky České. Vzpomínka na legendární české televizní soutěže

Kufr, Riskuj, Videostop, O poklad Anežky České. Vzpomínka na legendární české televizní soutěže
O poklad Anežky České | Česká televize

Kufr

Prvním z vybrané čtveřice oblíbených televizních soutěží je Kufr v režii Jana Bonaventury. Ve vysílání ČT se objevil v roce 1992. Jeho autorem je Aleš Ulm a moderátorem Pavel Zedníček. Málokdo už ale asi ví, že Kufr byl pouze zábavnější verzí pořadu Co to je? z roku 1990, ve kterém na soutěžící čekaly stejné disciplíny a jehož rekvizity, hrací stolky a další drobnosti po zrušení programu přešly právě do zábavnějšího a akčnějšího Kufru.
Principem Kufru bylo klání pěti soutěžících v disciplínách pantomima, hádání slova a předmětů, po každé z nich jeden soutěžící vypadl. Do finále postupovali dva, na něž čekalo odhalování obrázku s cílem co nejrychleji uhodnout, kdo nebo co na něm je. K soutěžícím se v podobě parťáka vždy přidala jedna slavná osobnost, která buď předváděla, nebo napovídala.
Kufr
Kufr | Česká televize
Kufr se vysílal až do roku 2004, poté byl zrušen a o jeho oživení se v roce 2013 pokusila TV Barrandov pod názvem Kurňa, co to je? Moderátorem byl opět Pavel Zedníček. Pořad ale původní oblíbenosti nedosáhl a v roce 2017 byl zrušen.
O popularitě Kufru hovoří i fakt, že se jeho obdoby hrály ve školách, na táborech nebo na různých večírcích s přáteli. A jako nejlepší pořad roku získal čtyřikrát cenu TýTý. Třináct let dokonce bavil i na silvestra, ve speciálním vydání u příležitosti příchodu nového roku ale vždy soutěžily pouze slavné osobnosti. Došlo však i na několik dílů s dětskými účastníky.

Riskuj!

Pořad Riskuj! vysílala TV Nova od roku 1994 (ještě pod názvem Risk!) do roku 2006, a ačkoli se za stolkem moderátora vystřídalo několik jmen (Petr Svoboda, Ivan Vyskočil), nejvíce je tato soutěž spojena se jménem Jana Rosáka. Pod názvem Risk! běžel pořad v letech 1994 až 1996 a jednalo se o českou verzi amerického pořadu Jeopardy. Hlavní výhrou byl automobil Škoda Favorit. V roce 1996 však TV Nova odmítla platit licenci s tím, že se pořad originálu příliš nepodobá. Změnila tedy název na Riskuj!, přesunula natáčení do nového studia a od roku 1999 ho moderoval Jan Rosák.
V pořadu si tři soutěžící vybírají otázky z daných témat s různou obtížností vyjádřenou počtem bodů, které mohou buď získat, nebo jsou jim odečteny. Soutěž měla tři kola a dvanáct témat, z nichž si soutěžící vybírali. Výherce finále si později volil, zda chce postoupit do dalšího kola, nebo si vybrat hmotnou výhru – nejčastěji v podobě spotřebičů, jakými byly pračky, vysavače, lednice, nábytek nebo zmíněný automobil.
Riskuj!
Riskuj! | TV Nova
I Riskuj! měl připraveno několik speciálních pořadů, ve kterých soutěžily celebrity, které svou výhrou nejčastěji podporovali různé charitativní akce či sbírky. A stejně jako Kufr i Riskuj! se hrál ve školách. Někteří učitelé měli pro své žáky připravené okruhy otázek z probíraných látek a žáci se ve znalostech utkávali ve třídách. Oproti Kufru to ale vyžadovalo delší přípravu a nebylo to tak oblíbené, protože místo zábavné hry už šlo spíše o vzdělávání.

O poklad Anežky České

O poklad Anežky České je zábavní soutěžní pořad České televize o české historii, který byl vysílán v letech 1993 až 2003. Soutěž moderoval Marek Eben. Jeho první asistentkou byla Klára Kovaříková, kterou později nahradila Klára Doležalová. Poté, co Klára Kovaříková dostudovala první ročník herectví, směla v pořadu znovu vystupovat, od té doby se obě Kláry po boku Marka Ebena střídaly. Soutěž se odehrávala v různých historických objektech, zejména na hradech a zámcích po celé České republice. Jednotlivé otázky pokládané pěti soutěžícím prokládaly historické scénky, které hráli významní čeští herci a herečky.
O poklad Anežky české
O poklad Anežky české | Česká televize
Autorem scénáře byl stejně jako v případě Kufru Aleš Ulm. Jeden díl měl v průměru čtyřicet minut a za deset let vysílání pořadu vzniklo sto dvacet devět epizod. Na pořad v roce 2007 volně navázala podobně koncipovaná soutěžní hra O korunu krále Karla.

Videostop

Videostop je televizní soutěž, kterou vysílala Československá, později Česká televize od roku 1985 s občasnými přestávkami do roku 2002. V roce 2011 byl pořad obnoven na stanici TV Barrandov pod názvem Barrandovský videostop, ale slávy původního pořadu již nedosáhl a v roce 2015 skončil.
S nápadem na Videostop přišel na začátku 80. let televizní technik Vladimír Bezděk, který napsal pilotní díl. Jeho realizace se ale uskutečnila až v roce 1985 a pořad uváděl Josef Dvořák. S ohledem na povinnosti v divadle a fakt, že se Videostop měl vysílat živě jednou za měsíc, si natáčení dalších dílů nemohl dovolit. Roli průvodce pořadem proto převzal hlasatel Armádního uměleckého souboru Zdeněk Tulis.
Videostop se vysílal vždy v pátek večer ve 21:30. V roce 1987 byl na krátkou chvíli zrušen a nahrazen soutěží 3x5 o krásách Sovětského svazu, byl to ale takový propadák, že po několika dílech skončila a Videostop se vrátil. A s ním přišel i jeho nový moderátor Jan Rosák, se kterým je pořad nejvíce spjatý.
Videostop
Videostop | Česká televize
Videostop má celkem sto osmdesát šest dílů, spolumoderátorem a porotcem byl filmový historik Karel Čáslavský. Ten se spolu s Janem Rosákem a Vladimírem Bezděkem podílel i na tvorbě scénářů. Každý z nich se specializoval na jinou oblast kinematografie. Bezděk měl na starosti televizní tvorbu, Čáslavský filmovou klasiku 30. a 40. let a Jan Rosák 60. a 80. let. Pořad se soutěžními otázkami zaměřoval výhradně na československou tvorbu, ale po revoluci v roce 1989 se ho tvůrci pokusili rozšířit i tvorbu světovou. U diváků to ale nemělo příliš velkou odezvu a i s ohledem na licenční poplatky se pořad vrátil jen k domácím filmům a seriálům.
V roce 2000 byl pořad zrušen, ale diváci si vynutili jeho pokračování, které se zrealizovalo v roce 2002 pod názvem Nový Videostop. Nový formát pořadu, který zahrnoval i zahraniční tvorbu, byl vydáván v neděli odpoledne. Role glosátora pořadu připadla kreslené postavičce Vlasty Buriana, už se ale publiku nelíbil a v roce 2002 na ČT skončil.
Videostop se měl původně jmenovat Takový malý bijáček, ale název byl nakonec změněn na Videostop. Odkazuje na to, že se soutěžící přihlašovali stisknutím tlačítka, které zároveň zastavovalo přehrávanou ukázku. Kromě soutěžících se pořadu účastnily slavné osobnosti, které byly se soutěžícími tajně spárovány a jejich úkolem bylo odpovídat na otázky pravdivě nebo tzv. blafovat a uvádět soutěžící v omyl. Za to získávaly body, které se pak na konci pořadu v dané dvojici sečetly.

Za připomínku určitě stojí i další tři legendy televizní zábavy. Jsou jimi Dva z jednoho města, Šest ran do klobouku a AZ-kvíz

Dva z jednoho města byla velká hudebně-soutěžní revue Československé televize, vysílaná z různých československých měst v letech 1983 až 1986.
Soutěžila v ní dvě družstva složená ze zaměstnanců dvou místních vytipovaných podniků v neobvyklých disciplínách. V čele družstev stáli kapitáni nebo kapitánky v podobě celebrit. Průvodcem pořadu byl Josef Dvořák jako hlavní moderátor a čas mezi jednotlivými koly soutěže vyplňovala vystoupení jak tehdejších hvězd popmusic, tak i komiků, baletních a tanečních skupin atd.
Soutěž Šest ran do klobouku vysílala československá televize od roku 1981 do roku 1984. Moderátorem pořadu a autorem otázek byl Pavel Lukeš. Soutěžící tvořily čtyři páry známých osobností, na které čekala tři soutěžní kola a dvě mezihry. Hosté odpovídali na zábavné dotazy a za každou správnou odpověď obdrželi míček, kterým se poté trefovali do velkého skleněného klobouku, dokud nevznikla vítězná dvojce.
Zapomenout bychom ale neměli ani na legendární AZ-kvíz – nejdéle vysílaný soutěžní pořad v České republice, který se v České televizi drží již dvacet pět let! Premiéru měl 2. ledna 1997 a dosud bylo uvedeno na pět tisíc dílů. Stálými moderátory jsou Aleš Zbořil a Eva Machourková (roz. Brettschneiderová). Ve studiu přivítali již čtrnáct tisíc soutěžících a položili čtvrt milionu otázek!