Nejúspěšnější filmové adaptace videoher? Překvapivě ne nutně ty, co vydělaly nejvíc

Nejúspěšnější filmové adaptace videoher? Překvapivě ne nutně ty, co vydělaly nejvíc
Lara Croft - Tomb Raider | Paramount Network
Psal se rok 1993 a do kin právě přišel film Super Mario Bros., historicky úplně první adaptace slavné hry. Snímek již dopředu provázela pověst obrovského průšvihu, a to se psala první polovina devadesátých let, kdy byl internet ještě v plenkách a zákulisní informace se dostávaly před uvedením na světlo jen velmi vzácně. Mario byl ale natolik notoricky problematickou produkcí, že šeptandu nešlo udržet. Ostatně, když vám herci den co den chodí na plac pod vlivem, aby natáčení přežili, máte o pověst postaráno. První film podle hry se tak současně stal prvním propadákem v žánru. A zdaleka ne posledním. Od té doby vzniklo na šest desítek snímků, jejichž základ vyšel ze světa videoher, a většina se nesetkala s úspěchem u kritiky ani diváků.
Existují samozřejmě i výjimky, které v kinech nakonec zaválely, a právě těm se budeme věnovat. Některé, ač byste je tu čekali, budou navzdory vysokým tržbám z kin absentovat. A vysvětlíme si proč.
John Leguizamo, Bob Hoskins
Super Mario Bros. | Buena Vista International
Na úvod je třeba připomenout dvě pravidla, která se k tržbám z kin vážou. V prvé řadě musí snímek obecně utržit zhruba trojnásobek toho, co stál, aby nebyl prodělečný. A i tohle pravidlo má své „ale“ v podobě čínského trhu. Ten je sice masivní a může někdy opravdu výrazně přispět, avšak současně jde producentům pouhých 25 % z tržeb.
Jak to ovlivní výsledek, názorně ukazuje filmový Warcraft, který celosvětově vydělal 439 milionů dolarů. To na propadák nevypadá, že? Jenže je tu v prvé řadě rozpočet 160 milionů, což podle výchozích počtů říká, že film v plusu není. 213 milionů pak přiteklo z Číny. Výsledná cifra tedy vlastně není 439 milionů, ale po odečtení 75 % z čínských kin jen nějakých 280 milionů. A to jen propagace vyšla na dalších 110 mega. Jistě, něco pak udělají televizní práva, prodej na video atd. Ale i přesto studio tratilo desítky milionů. Proto jsme se navzdory tomu, že jde v rámci výše tržeb o nejúspěšnější adaptaci hry všech dob, nedočkali dvojky.
Obecně i dnes, v roce 2022, tedy téměř 30 let od premiéry Maria, platí adaptace videoher za riskantní podnik. Už ale nejde zdaleka jen o přehlídku neúspěchů. Zde jsou tituly, které dokázaly prokletí herních adaptací zlomit.

Uncharted (2022)

Uncharted
Uncharted | Sony
rozpočet: $ 90 – 120 milionů
dosavadní US tržby: $ 100 milionů
dosavadní celosvětové tržby: $ 271 milionů
Nejnovější přírůstek byl deset let v preprodukčním pekle, kdy se na projektu vystřídala řada herců a tvůrců. Nakonec se vše povedlo dotáhnout pod dohledem režiséra Rubena Fleischera (Venom) s Tomem Hollandem a Markem Wahlbergem v hlavních rolích. Snímek sice zatím není v rámci tržeb takzvaně z lesa venku, během pouhých dvou týdnů již ale stihl vydělat slušné peníze a studio dalo dvojce zelenou. To je zajímavé vítězství v tom směru, že s hrou příliš nesouvisí. Recenze jsou totiž tradičně mizerné a ani milovníci předlohy nadšením dvakrát neskáčou. Nesedí jim nejen obsazení, ale i samotné pojetí, které je jakýmsi Indiana Jonesem pro dětskou generaci (což pro herní předlohu vážně neplatí). Jenže právě ono zacílení na mladé publikum nakonec nese v kombinaci s momentálně extrémně populárním Hollandem ovoce. Lídr, který má jasně definovanou svou cílovku, je totiž základem úspěšného produktu. A fakt, že se na téhle adaptaci nešetřilo, což je na filmu vidět (leč nejednou až moc digitálně), také výsledku prospěl.
Jakkoli tedy nejde o příliš dobrou adaptaci herní legendy, je to správně uchopený odpočinkový blockbuster pro mladé. Což není málo.

Série Resident Evil (6 filmů, 2002 – 2017)

Martin Crewes, Milla Jovovich, James Purefoy
Resident Evil | Screen Gems
rozpočet všech dílů: cca $ 300 milionů
US tržby všech dílů: cca $ 269 milionů
celosvětové tržby všech dílů: cca $ 1,230 milionu
Resident Evil s Millou Jovovich je poměrně zajímavý fenomén, protože od počátku o žádný megaúspěch nešlo. Odborné recenze dávaly sérii na frak od prvního dílu, fanoušci byli ale vesměs spokojení. V rámci prvních tří dílů jich nicméně do kin chodilo tak tak, aby se vždy vydělalo na další díl.
A pak přišla 3D mánie a tvůrci se na ní úspěšně svezli. Tržby epizod čtyři až šest byly téměř trojnásobné, a i když u posledního dílu do úspěchu výrazně promluvila Čína, pořád se bavíme o jediné filmové videoherní sérii, která celosvětově v rámci tržeb pokořila miliardu. Není to klasický úspěch v tom smyslu, že by každý díl zaválel. Co ale nakonec dokázal Paul W. S. Anderson, který všechny filmy produkoval, podílel se na scénářích a čtyři díly sám režíroval, z téhle značky udělat, to je jednoznačně obdivuhodný úspěch.

Lara Croft: Tomb Raider (2001)

Angelina Jolie
Lara Croft - Tomb Raider | Paramount Pictures
rozpočet: $ 94 milionů
US tržby: $ 131 milion
celosvětové tržby: $ 273 miliony
Kdybychom brali v potaz, jak velký fenomén Tomb Raider v roce 2001 stále ještě byl, jsou výsledné tržby první adaptace s Angelinou Jolie zklamáním.
Čekalo se rozhodně víc, v řeči čísel si ale Lara vedla na první výkop obstojně. A měla to nejdůležitější – perfektně obsazenou hlavní hrdinku, což dokáže čarovat (i když někteří pořád sníme o tom, jak by si s rolí poradila Denise Richards). Na dvojku došlo o dva roky později, ta už ale byla natolik mizerně natočená, že ji ani fanoušci neskousli, a série umřela stejně rychle, jako začala.
Jednička si každopádně nálepku hitu zaslouží. Možná byste se při pohledu na tržby nového Tomb Raidera mohli ptát, proč tu není on. Má totiž téměř totožné celosvětové tržby i rozpočet. Nová Lara si nicméně z amerických kin odnesla jen 48 milionů a 78 přiteklo z Číny. Ve výsledku tak vydělala vlastně mnohem méně. A i když už byla přislíbena dvojka, jestli na druhé kolo s Alicií Vikander opravdu dojde, bude to upřímně malý zázrak.

Ježek Sonic (2020)

Ježek Sonic
Ježek Sonic | Paramount Network
rozpočet: $ 90 milionů
US tržby: $ 146 milionů
celosvětové tržby: $ 304 miliony
Ježek Sonic by se kulce s nápisem propadák nevyhnul, kdyby studio ignorovalo fanoušky. Ti byli doslova zděšeni prvním designem jejich oblíbeného modrého hrdiny, který měl nepřirozeně lidský vzhled (včetně zubů). Online reakce byla naštěstí tak silná, že se v Paramountu chytli za nos, Sonica nechali přepracovat, aby byl věrnější originálu, a už jen tím si chytře naklonili fandy zpátky na svou stranu. Pomohlo také obsazení Jima Carreyho do role hlavního záporáka. Když máte někoho tak silného v castingu, dáváte tím dobrý signál, že se alespoň snažíte uklohnit něco poctivého. Výsledek není nijak výjimečný, ale jde o fajn rodinnou záležitost, která na základě populární hry vystavěla vlastní použitelný příběhový rámec. Diváci za to tvůrce odměnili na tržbách a dvojka dorazí již na konci měsíce.

Mortal Kombat (1995)

Christopher Lambert
Mortal Kombat
rozpočet: $ 20 milionů
US tržby: $ 51 milion
celosvětové tržby: $ 122 milionů
Pravděpodobně jste tušili, že na původní Mortal Kombat dojde. Jde totiž o „vyvoleného“, první úspěšnou adaptaci videohry vůbec. A nepřekvapivě ji režíroval již zmíněný Paul W. S. Anderson. V roce 1995 šlo o začínajícího režiséra (na kontě měl jediný film), takže se od výsledku moc nečekalo. Dvakrát tolik, když studio rozhodlo, že bude mládeži přístupný. Na fanoušky krvavých fatalit se tak nedostalo.
Anderson na to ale šel chytře. Herní základ použil pro šablonu klasického dobrodružství o partě lidí, kteří musí zachránit svět, a to v natolik absurdních podmínkách, že se tomu sami podivují. Použitá sebereflexe s velmi slušnými (na skromný rozpočet) produkčními kvalitami a překvapivě trefným castingem – kdo by zapomněl na zábavně nevypočitatelného Raidena v podání Christophera Lamberta – byly trefou do černého. Stejně jako legendární song Techno Syndrome, který neskutečným způsobem pumpoval adrenalin do žil.
Ano, tenhle film zestárl, hlavně v oblasti triků. Pokud jde ale o porci hlášek a zábavy, málokdo našel tak dobrý balanc jako právě první Mortal Kombat. Nemluvě o tom, že si snímek celkově z kin odnesl šestkrát tolik, co stál, což z něj i v roce 2022 dělá jednu z nejúspěšnější adaptací videohry filmové historie.

Angry Birds ve filmu (2016)

Angry Birds ve filmu
Angry Birds ve filmu | Columbia TriStar
rozpočet: $ 73 miliony
US tržby: $ 107 milionů
celosvětové tržby: $ 352 miliony
Někdy se stane, že se fenomén vyčerpá. To je případ herních Angry Birds a filmová série její úpadek kopíruje. První film se ještě dokázal svézt na vlně popularity hry, a i když šlo o průměrnou podívanou, do kin nalákal slušné množství diváků. Když ale přišla o tři roky později dvojka, kvalitativně o nic horší, tržby nebyly ani poloviční. Přitom se nedá říct, že by tvůrci udělali něco špatně. Jen věnovali svou energii značce, která zemřela, a samotná filmová série nebyla natolik silně pojatá, aby dokázala stát na vlastních nohou.

Pokémon: První film (1999)

Pokémon: První film
Pokémon: První film | Distributor
rozpočet: $ 30 milionů
US tržby: $ 85 milionů
celosvětové tržby: $ 173 miliony
S tržbami 431 milion dolarů byste tady nejspíš asi čekali film Pokémon: Detektiv Pikachu (2019), kde oblíbeného kresleného hrdinu namluvil Ryan Reynolds. Rozpočet filmu byl ovšem závratných 150 milionů dolarů a téměř stovka přitekla z čínských kin. Ano, film nakonec něco vydělal a na dvojku by dojít mělo, o nějakém megaúspěchu se ale v poměru cena – výkon mluvit nedá. To animák z roku 1999 je jiné kafe. Šokující je úspěch v USA, kde se obvykle zahraničním animákům moc nedaří. Zajímavostí je také to, že Pokémon filmů vznikly téměř dvě desítky, jen pár se ale dočkalo nasazení v amerických kinech. Pokémon: První film dodnes drží žezlo toho nejúspěšnějšího.