Těchto deset popkultuních klasik z osmdesátek nás v Československu minulo

Těchto deset popkultuních klasik z osmdesátek nás v Československu minulo
BraveStarr | Filmation Associates
Můžeme říci, že televize si většinou vybíraly pořady s nejlepším ohlasem u zahraničních diváků a doufaly, že i u nás se shledají s vysokou sledovaností a oblibou u publika. Například u Gumídků, Želv Ninja, Kačerova nebo Rychlé roty to vyšlo. Na mnoho animovaných pořadů, které za velkou louží považují za legendy, se u nás ale nikdy nedostalo. Pojďme si některé z nich představit.

Fraggle Rock

Fraggle Rock
Fraggle Rock | Canadian Broadcasting Corporation (CBC)
Fraggle Rock je muzikálový pořad z roku 1983, ve kterém vystupovaly loutky Jima Hensona (autora slavných loutek z pořadů Sezame, otevři se nebo The Muppet Show). Koprodukční seriál USA, Kanady a Velké Británie vsázel na oblíbenost loutek nejen u dětí, ale i u dospělých a zábavnou, hudebně laděnou formou publikum seznamoval s řadou problémů, jako jsou předsudky, otázka identity, životní prostředí nebo konflikty ve společnosti. Fraggle Rock se vysílal v letech 1983 až 1987, za tu dobu bylo natočeno pět sérií s celkovým počtem devadesáti šesti epizod po třiceti minutách. Hlavním scenáristou pořadu byl Jerry Juhl, tvůrce seriálu The Muppet Show.
Fraggle Rock byl v USA velmi populární a dočkal se řady dalších zpracování. Vznikl i seriál animovaný z roku 1987, řada knih, komiksů a hudebních nosičů s hudbou z pořadu. V roce 2012 stanice Hulu natočila seriálový spin-off s názvem The Doozers o dvou sériích a v roce 2020 si Apple TV+ objednala šestidílný seriál Fraggle Rock: Rock On! a loni přišel jeho reboot Fraggle Rock: Back to the Rock.

He-Man and the Masters of the Universe

He-Man and the Masters of the Universe
He-Man and the Masters of the Universe | Filmation Associates
He-Man and the Masters of the Universe je považovaný za jeden z nejpopulárnějších amerických animovaných seriálů historie. Vznikl v roce 1983 a inspirací pro něj byla série akčních figurek společnosti Mattel Masters of the Universe z roku 1981. Pořad běžel v letech 1983 až 1985, za tu dobu vznikly dvě série s celkovým počtem sto třiceti dílů. Tvůrcem seriálu je Lou Scheimer.
Příběh He-Mana se odehrává na planetě Eternia a jeho hlavní psotavou je princ Adam, držitel meče moci, díky kterému se mění na He-Mana, nejmocnějšího muže vesmíru, jenž má bránit Eternii před zlým Skeletorem, který chce získat zdroj He-Manovy síly.
I He-Man se dočkal komiksové a knižní podoby. V roce 1987 byl natočen hraný snímek Vládci vesmíru s Dolphem Lundgrenem v hlavní roli a v roce 2002 vznikla nová podoba seriálu od společnosti Toonami He-Man and the Masters of the Universe. V témže roce spatřil světlo světa i televizní film He-Man and the Masters of the Universe: The Beginning.
Na slávu tohoto seriálu se nyní pokusila navázat společnost Netflix, která nedávno vydala hned dva pořady. Vládci vesmíru: Odhalení je animovaný seriál z roku 2020 orientovaný spíše na dospělé publikum, jehož tvůrcem je režisér Kevin Smith. Hlavní postavy namluvili Mark Hamill, Sarah Michelle Gellar, Lena Headey, Alicia Silverstone a další. Druhým je počítačově animovaný seriál He-Man a vládci vesmíru z téhož roku, který ale cílí na rodiny.

Jayce and the Wheeled Warriors

Jayce and the Wheeled Warriors
Jayce and the Wheeled Warriors | DIC Entertainment
Jayce and the Wheeled Warriors je koprodukčním seriálem Francie, Kanady, USA a Japonska z roku 1985. Opět se jedná o animovaný seriál, který vycházel z populární řady hraček společnosti Mattel. Tentokrát se ale jednalo o úžasnou sérii autíček Wheeled Warriors, která se dala různě kombinovat a vytvářet tak vlastní osobitý dopravní prostředek určený pro boj se zlem.
Hrdinou akčního sci-fi seriálu je mladý muž vedoucí skupinu lidských hrdinů v boji proti padouchovi jménem Saw Boss. Autorem seriálu je J. Michael Straczynski, jeho počin si ale v porovnání s dalšími seriály na našem seznamu nevedl tak dobře a skončil po první sérii, která měla šedesát pět dílů.

MASK

MASK
MASK | DIC Entertainment
A další koprodukční seriál USA, Kanady, Francie a Japonska, který vznikl na základě akčních figurek. MASK (Mobile Armored Strike Kommand) je speciální skupina vedená Mattem Trakkerem, která obsluhuje transformující se obrněná vozidla v boji proti zločinecké organizaci V.E.N.O.M. (Vicious Evil Network of Mayhem). Nejdůležitější jsou ale masky, které hrdinové nosí a které jim propůjčují různé speciální schopnosti.
Seriál MASK se vysílal dva roky (1985 – 1986), dočkal se dvou sérií a sedmdesáti pěti dílů. Pořad byl ve své době velmi oblíbený a v roce 2009 ho web IGN zařadil mezi stovku nejlepších animovaných seriálů. Jednalo se o jednu z nejpopulárnějších značek 80. let, která směle konkurovala slavným Transformerům a G. I. Joe.

The Real Ghost Busters

The Real Ghost Busters
The Real Ghost Busters | Columbia TriStar
Animovaný seriál The Real Ghost Busters z roku 1986 navázal na úspěch filmové komedie Krotitelé duchů z roku 1984. Seriáloví krotitelé duchů na obrazovkách vydrželi až do roku 1991. Za tu dobu vzniklo sedm sezón s celkovým počtem sto čtyřiceti dílů.
Seriál pokračuje v dobrodružstvích čtyř původních krotitelů duchů, jejich sekretářky Janine, účetního Louise a maskota Slimera. Stále pronásledují a zajímají darebná strašidla, přízraky a duchy v New Yorku i v některých dalších oblastech světa.
Spolu se seriálem vycházel i stejnojmenný komiks od společnosti Marvel. V roce 1997 vznikl spin-off Extreme Ghostbusters, ale po čtyřiceti epizodách skončil s tím, že nová generace krotitelů už nikoho tolik nezajímala. Každopádně původní seriál se těšil velké oblibě a první řada měla dokonce na Rotten Tomatoes dlouho hodnocení 100 %.

Visionaries: Knights of the Magical Light

Visionaries: Knights of the Magical Light
Visionaries: Knights of the Magical Light | Sunbow Productions
A další seriálová reklama na akční figurky, tentokrát od společnosti Hasbro. Animovaný sci-fi seriál Visionaries: Knights of the Magical Light z roku 1987 měl jen jednu sérii o třinácti dílech a zavedl diváky na fiktivní planetu Prysmos. Tato dříve přetechnizovaná planeta o své technologie náhle přišla a musí se spolehnout na pradávnou magii. V boji o moc proti sobě stanou dvě skupiny rytířů schopných transformace a magie – čestní Spectral Knights a proti nim Darkling Lords, kteří své schopnosti využívají k páchání zla.
Ačkoli má seriál mezi fanoušky velmi vysoké hodnocení, žádného dalšího pokračování se nedočkal, jelikož Hasbro v roce 1988 zrušilo výrobu hraček (neprodávaly se tak dobře, jak doufali). Přesto se Visionaries dočkali komiksu od Marvelu, komiksové minisérie Transformers vs. Visionaries od IDW Publishing a od roku 2015 je v plánu i filmová podoba, jejíž výroba je ale zatím v nedohlednu.

The Adventures of the Galaxy Rangers

The Adventures of the Galaxy Rangers
The Adventures of the Galaxy Rangers | ITF Enterprises Inc.
Druhá kombinace sci-fi žánru s westernem. Seriál The Adventures of the Galaxy Rangers se vysílal od roku 1986 do roku 1989. Přesto byla natočena pouze jedna série s šedesáti pěti díly. Kultovní seriál ve své době platil za pokrokový pořad, který předběhl svou dobu. Navíc jde o jeden z mála seriálů, jehož úkolem nebylo prodávat hračky. Postavy byly dobře napsané a měly jedinečný smysl pro humor.
Příběh se odehrává v roce 2086, kdy se dva mimozemšťané z planet Andor a Kirwin vydají hledat na Zem spojence proti expanzivnímu impériu Crown. Na oplátku lidstvu věnovali konstrukční plány hyperpohonu. Mezigalaktickému cestování lidstva nic nebrání, spolu s mísením jednotlivých mimozemských i pozemských ras ale stoupá i kriminalita, kterou mají potírat galaktičtí rangeři.

BraveStarr

BraveStarr
BraveStarr | Filmation Associates
Seriál BraveStarr kombinoval vesmírné dobrodružství s westernem a i on sloužil jako reklama na akční figurky společnosti Mattel. Hračky vznikly v roce 1986 a seriál o rok později. Vysílal se rok a měl jen jednu sérii s šedesáti pěti díly.
Děj se odehrává ve 23. století na pouštní planetě New Texas. Hlavním hrdinou je Marshal BraveStarr, galaktický maršál indiánského původu, který dokáže využívat sílu zvířat. Umí být rychlý jako puma, silný jako medvěd, vidět jako ostříž a slyšet jako vlk. Věrným parťákem je mu Thirty/Thirty –Equestroid, jediný zbylý zástupce mechanických koňolidí.
Kromě zmíněného seriálu se fanoušci BraveStarr dočkali komiksu, knih, počítačové hry a dalších produktů, které se velmi dobře prodávaly dětem. V roce 1988 byl dokonce natočen animovaný film BraveStarr: Legend, v kinech si ale dobře nevedl a na DVD se dostal až v roce 2006.

Centurions

Centurions
Centurions | Taft Entertainment Company
Seriál Centurions z roku 1986 v módě akčních figurek pokračoval, ačkoli v tomto případě nešlo o seriál na motivy již existujících produktů, ale o takový, ke kterému se figurky začaly vyrábět. Zajímavostí je, že na designu a konceptu pracovali komiksoví tvůrci Jack Kirby a Gil Kane a pod scénářem byli podepsaní osvědčení tvůrci jako Michael Reaves, Marc Scott Zicree, Larry DiTillio a Gerry Conway.
Akční kyberpunkový příběh seznámil publikum se skupinou elitních vojáků, kteří nosí speciální oblekové kostry, na něž se jim z vesmírné stanice podle potřeby teleportují jejich vybavení a zbraně. Cílem je chránit Zemi před Dr. Terrorem a jeho roboty Doom Drones. Vedle seriálu vznikl i stejnojmenný komiks společnosti DC.

Defenders of the Earth

Defenders of the Earth
Defenders of the Earth | Orbis Communications
Poslední seriálové ohlédnutí je za pořadem Defenders of the Earth z roku 1986, ve kterém se představili populární komiksoví hrdinové jako Flash Gordon, The Phantom a Mandrake the Magician. Seriál se dočkal jediné série (opět 65 dílů) a vyprávěl příběh Flashe Gordona a jeho syna Ricka, kteří se se svými spojenci snaží ochránit Zemi před padouchem jménem Ming the Merciless, který vyčerpal zdroje své planety a nyní míří na Zemi.
V roce 1987 začal vycházet i komiks, jehož autory byli Stan Lee a Michael Higgins, ale dočkal se jen čtyř čísel a pak bylo jeho vydávání zrušeno. Velký úspěch nezaznamenala ani stejnojmenná počítačová hra z roku 1990.