Nejbouřlivější a nejvášnivější vztah ve světě DC komiksů. I tak je popisováno soužití Batmana a Catwoman

Nejbouřlivější a nejvášnivější vztah ve světě DC komiksů. I tak je popisováno soužití Batmana a Catwoman
Batman/Catwoman #1 (Tom King, Clay Mann) | DC Comics
Oba superhrdinové, nebo spíše superhrdina a antihrdinka, se poprvé setkali v komiksech ve 40. letech minulého století (Batman #407). Od té doby společně prošli spoustou dalších titulů, jak těch na papíře, tak těch zfilmovaných. Jejich vztah je mnohými považován za jeden z nejvášnivějších a také nejbouřlivějších ve světě komiksů. Někteří jej dokonce považují za love-hate relationship. To znamená, že k sobě obě postavy chovají zároveň jak lásku, tak i nenávist. A právě proto je tento pár tak oblíbený a dočkal se díky tomu řady zpracování. Nyní vstupuje do kin The Batman, kde se obě postavy opět setkávají, ztvárnili je Robert Pattinson a Zoë Kravitz. Je tomu už deset let, co se oba charaktery na filmových plátnech objevily naposledy. Tehdy se jednalo o snímek Temný rytíř povstal, hráli je Christian Bale a Anne Hathaway.
nejbourlivejsi-a-nejvasnivejsi-vztah-ve-svete-dc-komiksu-i-tak-je-popisovano-souziti-batmana-a-catwoman-11
Batman (2022) | Warner Bros.
Batman aka Bruce Wayne je miliardář, podnikatel a notoricky známý playboy, který se rozhodne zbavit své rodné město Gotham kriminality. A to i přesto, že nemá žádné superschopnosti. Jako malý přišel o rodiče, a tak nechce, aby stejně jako on trpěl i někdo jiný. Bolest promění v naději a jako noční pták každou noc vyráží chytat zločince. Catwoman alias Selina Kyle je vyhlášená zlodějka, jež se po ulicích Gothamu prochází v černém jednodílném upnutém outfitu a používá příruční bič jako svou zbraň. Původně měla být Catwoman superpadouchem, ale v průběhu let se její existence změnila spíše na komplikovanější antihrdinský charakter, který velmi často dělá špatné věci, aby dosáhl dobra.
Pojďme se podívat na nejvýznamnější momenty Batmana a Catwoman, známé nejen z komiksů, a na to, proč je jejich vztah komplikovanější, než jste si možná mysleli.

Date Knight (Solo, 2004, #1)

Tento krátký příběh vyšel v roce 2004. Selina uprostřed noci nalákala Batmana do egyptského muzea v Gothamu, aby jí pomohl zabránit loupeži. Potom se vydávají na dlouhé noční randění, během nějž navštíví prvotřídní restaurace a ze střech vysokých budov se pokochají zářivým měsícem. V tomto komiksu se vám tak naskytne příjemný náhled na jejich romantické pracovní soužití.

True Romance? (Catwoman, 2002, #32)

Selina Kyle se po měsíční nepřítomnosti v Gotham City konečně vrací a myslí si, že svět se bez ní změnil. Snad až na Batmana, který stále dělá to, co umí nejlépe, chrání Gotham a snaží se řešit i ty nejzapeklitější zločiny. Batman s Catwoman se tak v tomto komiksu setkali opět po delší době, vůbec poprvé ale randí bez masek. Právě tento příběh znamená pro oba charaktery velice významný vývoj v jejich vzkvétající vzájemné důvěře. Bruce je ale naneštěstí během rande odvolán Bat-signálem. Jejich vztah to ale nijak nepoškodilo.
nejbourlivejsi-a-nejvasnivejsi-vztah-ve-svete-dc-komiksu-i-tak-je-popisovano-souziti-batmana-a-catwoman-2
True Romance? (Catwoman, 2002, #32) | DC Comics

A Night On The Town (Batman, 1940, #392)

Tento komiks z roku 1940 je vskutku originálem. Selina se zde totiž rozhodla zahodit zlodějskou kariéru a místo toho se přidala na stranu svého temného rytíře. Batman s Catwoman tak v tomto komiksu zcela výjimečně spolupracují a zažívají řadu komediálních i vážných momentů. Naráží totiž na podvodníky, jimž hatí zločinecké plány. Pokud toužíte po tom nahlédnout do světa, kde by obě postavy naprosto harmonicky spolupracovaly, je tento titul právě pro vás.

Up On The Housetop (Batman/Catwoman, 2021, #2)

Nyní skočíme do přítomnosti. V tomto příběhu z roku 2021 se stejně jako v celé limitované sérii setkáte s balancováním mezi minulostí, přítomností a budoucností. Bruce Wayne a Selina Kyle v něm řeší záhadnou vraždu, stejně podstatným tématem je ale sledování jejich stále napjatějšího pracovního vztahu. V těchto dílech se totiž čtenářům a čtenářkám naskytne mnohem detailnější náhled na oba charaktery a tím pádem na všechny jejich klady a zápory, s nimiž se musejí potýkat a navzájem tak o sobě zjišťovat, zda má jejich vztah vůbec šanci uspět.
nejbourlivejsi-a-nejvasnivejsi-vztah-ve-svete-dc-komiksu-i-tak-je-popisovano-souziti-batmana-a-catwoman-3
Up On The Housetop (Batman/Catwoman, 2021, #2) | DC Comics

Hush (Batman, 1940, #608-619)

Tento příběh je považovaný za jeden z nejikoničtějších příběhů DC komiksů. Hlavním padouchem je zde záhadný a tajemný stalker, jenž se snaží sabotovat život Bruce Wayna. Nastává zde velice významný přelomový bod v jejich vztahu. Bruce je zde kvůli veškerému nátlaku nucen odhalit Selině svou pravou identitu. Už jen to, že to Bruce udělal, je ukázkou jeho neuvěřitelně silné lásky a naprosté důvěry.
nejbourlivejsi-a-nejvasnivejsi-vztah-ve-svete-dc-komiksu-i-tak-je-popisovano-souziti-batmana-a-catwoman
Hush (Batman, 1940, #608-619) | DC Comics

Rooftops (Batman, Volume 3, 2016, #15)

V tomto příběhu z roku 2016 se vám naskytne kompletní pohled na jejich vztah za všechny uplynulé roky. Popisují se zde všechny jejich honičky na střechách, tajná setkání i řada týmových spoluprací. Prioritou tohoto příběhu je však ještě něco trochu jiného. Je to vůbec poprvé, kdy Batman svou milenku konečně uzná. Jeho černobílé vnímání světa se najednou změní a on zjistí, že Catwoman i přesto, že je antihrdinkou, nadevše miluje a možná její činy dokonce zvládne tolerovat.
nejbourlivejsi-a-nejvasnivejsi-vztah-ve-svete-dc-komiksu-i-tak-je-popisovano-souziti-batmana-a-catwoman-1
Rooftops (Batman, Volume 3, 2016, #15) | DC Comics

The Best Man (Batman, 2016, #48)

Tento příběh, jenž se objevil v roce 2016, je v mnoha ohledech naprostým originálem. Analyzuje totiž dynamiku jejich vztahu očima jednoho z největších šílenců v historii batmanovských komiksů. Není jím nikdo jiný než Joker. Příběh se odehrává v předvečer jejich svatby. Joker nevěstu unese do kostela a snaží se zjistit vše o jejich vztahu. Považuje totiž sebe a Catwoman za dva nejdůležitější pilíře Batmanova života, a tak chce vědět, zda to s ním Catwoman myslí vážně. Toto číslo tak zkoumá jejich vztah a co znamená pro jejich já bez masek. Selina zde vůbec poprvé přizná svůj strach. Bojí se, že by na Bruce a Batmana mohlo mít manželství negativní vliv.

The Autobiography Of Bruce Wayne (The Brave and the Bold, 1955, #197)

Jedná se o retrospektivní vyprávění již starého Bruce Wayna, který mluví jak o své hrdinské minulosti, tak o vztahu s Catwoman. Popisuje zde momenty jejich zamilování se až po manželství.

Some Of Those Days (Batman Annual, 2016, #2)

Ačkoliv je tento příběh inspirován předchozími komiksy, mnoho nadšenců jej považuje za nejlepší a nejkomplexnější pojetí vztahu mezi těmito dvěma postavami a jeho dynamiky. Soustředí se totiž primárně na to, kdo jsou Selina a Bruce jako lidé, a také na to, jak je jejich minulosti a sdílený smutek dohnal k jejich neuvěřitelnému porozumění si a vzájemné toleranci.
nejbourlivejsi-a-nejvasnivejsi-vztah-ve-svete-dc-komiksu-i-tak-je-popisovano-souziti-batmana-a-catwoman-4
Some Of Those Days (Batman Annual, 2016, #2) | DC Comics
Ve filmech se toto duo taktéž objevilo již několikrát. Filmaři ale zatím ani zdaleka jejich vztah neprozkoumali a není se čemu divit. Snímky se totiž primárně soustředí na zcela jiné věci než na jejich vztah. Přesto ale stojí za zmínku.

Batman (1966)

Vůbec první filmovou Catwoman představil režisér Leslie H. Martinson, který do role obsadil tehdejší modelku a hvězdu Lee Meriwether. Tento snímek je asi nejlepší ukázkou toho, jak filmaři vztah Batmana s Catwoman neřeší. Ocitnete se na palubě unesené jachty, jíž se zmocnili čtyři slavní padouši – Penguin, Catwoman, Joker a The Riddler, aby sem nalákali Batmana a Robina a jednou provždy se jich zbavili. Romance mezi Batmanem a Catwoman zde prakticky není.
nejbourlivejsi-a-nejvasnivejsi-vztah-ve-svete-dc-komiksu-i-tak-je-popisovano-souziti-batmana-a-catwoman-5
Batman (1966) | 20th Century Fox Television

Batman se vrací (1992)

Tuto verzi Catwoman ztvárněnou herečkou Michell Pfeiffer jste již určitě zaznamenali. Ve snímku režiséra Tima Burtona hrála verzi Seliny Kyle z knižního titulu Catwoman: Her Sister's Keeper. Selina byla sekretářkou podnikatele Maxe Shrecka. Když odhalila jeho temné plány s Gotham City, pokusil se ji zabít. Vyhodil ji z okna své kanceláře a Selina měla zemřít. Místo toho ale pád přežila díky několika potulným kočkám. Po návratu domů Selina utrpí psychický kolaps a stane se naprosto novou bytostí. O dost vášnivější a smrtelnější, pomstychtivější Catwoman. Její cíl je jasný – zničit Shrecka za každou cenu.
V tomto snímku je již vztah mezi Batmanem a Catwoman o něco komplexnější. Selina si zde začne s Brucem, aniž by tušila, že je Batmanem. Obě postavy se ale sblíží i ve své maskované podobě, což potvrzuje závěr filmu, kdy ji Bruce, už obeznámený s její skrytou identitou, hledá.
nejbourlivejsi-a-nejvasnivejsi-vztah-ve-svete-dc-komiksu-i-tak-je-popisovano-souziti-batmana-a-catwoman-7
Batman se vrací (1992) | Warner Bros.

Temný rytíř povstal (2012)

Další z filmových zpracování, jež si okrajově pohrává se vztahem mezi Catwoman a Batmanem. Tentokrát v podání Anne Hathaway a Christiana Balea. V tomto titulu Selinu najme zkorumpovaný podnikatel John Daggett, aby ukradla otisky prstů Bruce Wayna. To je i moment, kdy se obě postavy poprvé setkávají, a chemie mezi nimi pracuje prakticky od prvního momentu. Poté, co ji Daggett zradí, se Selina spojí s Batmanem, aniž by věděla, že je Brucem Waynem. Když se terorista Bane snaží zničit Gotham City, pokusí se uprchnout, což se jí ale nepodaří. Místo toho se dostane do zajetí a do celého případu se zaplétá ještě víc. Spojí se s Batmanem, aby osvobodila město od chaosu.
V tomto snímku se Bruce na konci rozhodne zahodit batmanovský kostým a místo toho začne žít poklidný život po boku své milované Seliny. Jedná se tak o naprostý happy end, který si pro své postavy jistě přála řada komiksových fanoušků i fanynek.
nejbourlivejsi-a-nejvasnivejsi-vztah-ve-svete-dc-komiksu-i-tak-je-popisovano-souziti-batmana-a-catwoman-8

The Batman (2022)

Tento snímek, jenž teprve nyní vstupuje do kin, nabízí zatím nejkomplexnější a nejvýstižnější filmový náhled jejich vztahu. Možná je to i díky tomu, že si režisér Matt Reeves společně s ostatními tvůrci dali opravdu záležet na tom, aby oba charaktery psychologicky rozebrali. V tomto tříhodinovém titulu se vám naskytne náhled nejen do nitra zkorumpovaného města Gothamu. Kromě skvělých dynamický scén, temné atmosféry a napínavých momentů si můžete užívat i silnou a přirozenou chemii mezi Batmanem (Robertem Pattinsonem) a Catwoman (Zoe Kravitz). Tu si všichni komiksoví nadšenci již dlouho přáli.
nejbourlivejsi-a-nejvasnivejsi-vztah-ve-svete-dc-komiksu-i-tak-je-popisovano-souziti-batmana-a-catwoman-9
Batman (2022) | Warner Bros.
Nový Batman je epickou kriminálkou s hororovou atmosférou. Kromě Roberta Pattinsona tu září i Catwoman a děsiví padouši
Recenze1. 3. 2022
Nový Batman je epickou kriminálkou s hororovou atmosférou. Kromě Roberta Pattinsona tu září i Catwoman a děsiví padouši