Pověstný ruský medvěd nikdy nebyl mírumilovný. Charitativní akce Filmem proti ruské agresi přinese konkrétní pomoc pro obránce Ukrajiny

Pověstný ruský medvěd nikdy nebyl mírumilovný. Charitativní akce Filmem proti ruské agresi přinese konkrétní pomoc pro obránce Ukrajiny
Z filmu Jack Strong (2014) | Level 33 Entertainment
Charitativní akce Filmem proti ruské agresi startuje v pondělí 28. února symbolicky v pražském kině Humanita (Novákových 489/20, 180 00 Praha 8 – Palmovka). V 19 hodin se bude mimořádně promítat politický thriller polského režiséra Władysława Pasikowského Jack Strong. Na pozadí událostí Pražského jara je ve snímku rozehrán strhující příběh plukovníka Polské lidové armády Ryszarda Kuklińského, který o SSSR ztratil veškeré ideály... Jack Strong bylo krycí jméno plukovníka platícího za největšího škůdce komunismu. Mnoho let byl tajným agentem CIA a jeho příběh se poprvé dostal do hraného celovečerního filmu právě díky režisérovi Pasikowskému.

Trailer: Jack Strong

Jack Strong
„Filmem podle skutečné události chceme připomenout, že onen pověstný ruský medvěd není a nikdy nebyl mírumilovný. Historie potvrzuje, že máme co do činění s krvelačným monstrem, které nezná hranice. Dnes na vlastní oči vidíme, že nezná ty ukrajinské. Jaké hranice překročí příště? Před zlem nelze zavírat oči, pokud to uděláme, ocitneme se na jeho straně,“ říká ředitel 3KinoFest Vavřinec Menšl. Cílem charitativní akce je ukázat prstem na agresora a zároveň zvýšit povědomí o projektu, který zajišťuje distribuci ochranných pomůcek a materiálního zabezpečení obráncům Ukrajiny.
Magdalena Górka, Marcin Dorocinski
Jack Strong (2014)

3Kino

Organizátor mezinárodního filmového festivalu 3KinoFest. Festival byl založený v roce 2013 a je pravidelnou přehlídkou středoevropské kinematografie se zvláštním zřetelem na země Visegrádské skupiny. Pořádá také projekce pro školy zaměřené na moderní historii. Projekci filmu Jack Strong spojenou s diskuzí s historikem je možné objednat na info@3kino.cz.

Ukrajina film fest

Již řadu let, vždy na podzim, organizátoři představují divákům a distributorům v sedmi dnech to nejlepší ze současné ukrajinské kinematografie. Festival se koná za podpory ministerstva zahraničních věcí Ukrajiny a velvyslanectví Ukrajiny v České republice.

Post Bellum

Nezisková organizace, která od roku 2001 vyhledává a nahrává vzpomínky pamětníků klíčových momentů 20. století. Mezi stěžejní projekty patří Paměť národa a Příběhy 20. století, které již více než deset let vysílá Český rozhlas. Věnoval se jim též televizní seriál.