Vikingové: Valhalla je důstojným nástupcem populárního historického seriálu. Scházejí mu ale charismatičtější hrdinové

Vikingové: Valhalla je důstojným nástupcem populárního historického seriálu. Scházejí mu ale charismatičtější hrdinové
Vikingové: Valhalla (2022) | Netflix
13. listopadu roku 1002, na den svatého Brice, nařídil anglický král Ethelred II. (Bosco Hogan) ve své zemi nelítostný masakr, při němž byli zákeřně zavražděni všichni vikinští osadníci. Dánský král Knut (Bradley Freegard) se rozhodl svolat veškerý vikinský lid, aby společně tvrdě pomstili toto hanebné krveprolití. Společný cíl však komplikuje nejen nevraživost mezi pohanskými a křesťanskými vikinskými rody, ale také osobní rozpory.

Trailer: Vikingové: Valhalla

Vikingové z produkce Michaela Hirsta (Tudorovci) byli velkým hitem, jenž svou oblíbeností dokázal konkurovat třeba i epické fantasy Hra o trůny, která se vysílala ve stejných letech. A zhruba do čtvrté řady šlo i o velmi kvalitní a poutavou podívanou, v níž se přesvědčivě syrová a špinavá dobová atmosféra skvěle doplňovala s výraznými a dobře obsazenými charaktery, politikařením a intrikami a také působivě natočenými drsnými a krvavými bitvami.
Vikingové: Valhalla
Sam Corlett | Netflix
Volně navazující Vikingové: Valhalla, jejichž hlavním tvůrcem je tentokrát zkušený scenárista Jeb Stuart (Smrtnosná past, Uprchlík), se odehrávají zhruba sto let po událostech závěrečné šesté série předchozího titulu. Hlavní zápletka (pomsta za vyvraždění krajanů) je jasně stanovená hned v první epizodě. Hlavními postavami tentokrát budou grónští sourozenci Leif Eriksson (Sam Corlett) a Freydis Eriksdotter (Frida Gustavsson), které doplní Harald Sigurdsson (Leo Suter), pravnuk norského krále Haralda Krásnovlasého, jehož známe z předešlého seriálu.
Vikingové: Valhalla
Frida Gustavsson | Netflix
Ovšem zatímco po stránce výpravy, dobové autenticity, svižnosti tempa či dějového spádu jde o veskrze plnohodnotného nástupce, z hlediska postav a hlavně jejich představitelů Stuartův ambiciózní počin zatím lehce ztrácí. Neznámí Corlett a Sutter se sice docela snaží, přirozeného drsňáckého charismatu Travise Fimmela (Ragnar) či Clivea Standena (Rollo) se jim ale úplně nedostává. Stejně tak představitelka Freydis má k ikonické štítonošce Lagerthě v podání Katheryn Winnick z diváckého pohledu docela daleko. Obsazení dalších postav je ale vesměs povedené, takže je trochu škoda, že ústřední herečtí tahouni zatím nezvládli úplně zajmout.
Vikingové: Valhalla
Leo Suter | Netflix
Na webu Rottentomatoes.com má zatím seriál jednoznačně kladné přijetí. Z dosavadních třinácti recenzí ho doporučují všechny. Průměrné hodnocení je navíc velmi slušných 73 %. Recenzenti se vesměs shodují, že zatím jde o podobně kvalitní televizní záležitost jako byli Hirstovi Vikingové. Oceňují, že je Valhalla srovnatelně drsná, temná a zábavná. Sice nejde o úplnou současnou seriálovou špičku, rozhodně ale má čím zaujmout (včetně výživných bitevních scén).
První sezóna má osm epizod, které jsou na Netflixu k vidění s českými titulky i dabingem. Navíc byl oficiálně potvrzený vznik dalších řad.