Kdy se ho dočkáme? Nový seriál ze světa Hry o trůny a největší konkurent Pána prstenů má hotovou první sérii

Kdy se ho dočkáme? Nový seriál ze světa Hry o trůny a největší konkurent Pána prstenů má hotovou první sérii
Hra o trůny | HBO
Hra o trůny se začala na HBO vysílat roku 2011 a během osmi sezón vyklíčila ve společenský a kulturní fenomén, který v rámci televizní tvorby neměl sobě rovného. Fanoušci sice dodnes breptají nad diskutabilní kvalitou finální řady, která vycházela roku 2019, ale to už prestižní status této fantasy látky, již ve svých knihách vytvořil spisovatel George R. R. Martin, nijak nesnižuje. Seriálový prequel s názvem Rod draka naopak doprovází velká očekávání a mnoho diváků a divaček jistě potěší zpráva, podle níž je produkce první série kompletní.
Rod draka nás zavede dvě stě let před události Hry o trůny, kdy dynastie Targaryenů zažívala zlaté období a její nárok na Železný trůn byl v Západozemí nezpochybnitelný. Jak napověděl také první minutový trailer, čeká nás hutné a vzrušující seznámení s bájnými předky Daenery Targaryen (Emilia Clarke), jež si zahrají třeba Paddy Considine (král Viserys Targaryen), Emma D'Arcy (princezna Rhaenyra Targaryen) či Matt Smith (princ Daemon Targaryen). Na vzniku se aktivně podílí také autor předlohy Martin a showrunnerem je Ryan J. Condal, jenž stojí za seriálem Okupovaná kolonie.
Rod draka: 1. teaser trailer na 1. sérii | HBO Max
A sám George R. R. Martin nyní na svém oficiálním blogu potvrdil, že první série Rodu draka ukončila svou produkční fázi už minulý týden, konkrétně 17. února. Martin navíc informoval o tom, že již viděl hrubý sestřih některých epizod a z výsledku je zatím nadšený. „Samozřejmě zbývá spousta práce. Speciální efekty, kolorování, hudba a vůbec veškerá činnost v postprodukci,“ nezapomněl Martin trochu naředit jinak neskrývané nadšení, které trochu hyzdí snad jen to, že dosud neznáme datum premiéry.
„Moc rád bych vám to prozradil,“ pokračoval Martin ve stejném příspěvku a odpovídal tím na otázku, kdy můžeme dračí tanec v televizi očekávat. „Jak jsem uvedl, ještě zbývá dokončit spoustu práce a covid-19 činí jakékoli plánování velmi obtížným. Na jaře nepravděpodobně. V létě? Možná. Podzim? Kdo ví? Dozvíte se to tehdy, až to budu vědět já,“ uzavřel spisovatel, jenž stále pracuje na šestém dílu ságy Píseň ledu a ohně s titulem Vichry zimy a údajně nebyl dvakrát šťastný ze způsobu, jakým byl před třemi lety završen seriál.
Emma D'Arcy, Matt Smith
Rod draka | HBO
Ať už Rod draka vstoupí na naše obrazovky v létě či na podzim, bezpochyby půjde o další kapitolu jedné televizní senzace, které se bude moci rovnat leda chystaný Pán prstenů od Amazonu. Ten startuje v září na Prime Video a tisíce fanoušků už nyní lamentují nad jeho podobou či castingem. A pokud prequel Hry o trůny stihne projít postprodukcí během léta a na HBO dorazí rovněž na podzim, není vyloučeno, že přímý souboj dvou možná nejslavnějších fantasy sérií dneška bude vyrovnaný a snad i řádně strhující.