Někdejší herecká sexbomba je dnes jen odleskem dřívější slávy. Nejžhavější bondgirl bojovala s Charlie Sheenem a vychovává i jeho pozdější potomky

Někdejší herecká sexbomba je dnes jen odleskem dřívější slávy. Nejžhavější bondgirl  bojovala s Charlie Sheenem a vychovává i jeho pozdější potomky
Denise Richards | MGM
Jakmile se rodina Denise Richards na počátku devadesátých let přestěhovala do jižní Kalifornie, tehdy sotva dvacetiletá dcera pracovníka v telekomunikacích a majitelky kavárny vyrazila do náruče showbyznysu. Měla k tomu ostatně předpoklady. Její výrazné lícní kosti, bujné vlasy, široký úsměv, plné rty a atraktivní postava z ní činily neodolatelné sousto nejen pro módní časopisy a kosmetické společnosti, ale také pro filmaře.
Vedle menších filmových rolí v parodii Nabitá zbraň 1 či v Mafiánském synkovi hostovala v řadě populárních seriálů jako Ženatý se závazky nebo Beverly Hills 90210. Na stříbrném plátně prorazila roku 1997 zásluhou dnes kultovní satirické sci-fi Hvězdná pěchota, přičemž v průběhu dalších dvou let ztvárnila dvě své zřejmě nejslavnější postavy. Na pohled nevinnou manipulativní mrchu v Nebezpečných hrách, kde natáčela odvážné scény nahoře bez s Neve Campbell a Mattem Dillonem, a expertku na jaderné zbraně Christmas Jones v bondovce Jeden svět nestačí.
nejkrasnejsi-herecka-sve-generace-je-dnes-jen-odleskem-drivejsi-slavy-denise-richards-bojovala-s-charlie-sheenem-a-vychovava-i-jeho-pozdejsi-potomky-1
Hvězdná pěchota | 1997 TriStar Pictures & Touchstone Pictures
A ačkoli se hlavně mužští fanoušci dodnes shodují, že Denise Richards patří k vůbec nejatraktivnějším bondgirl historie, tehdejší přijetí jejího účinkování nebylo zrovna hezké. Vyhrála Zlatou malinu za nejhorší herečku ve vedlejší roli a čelila kritice ohledně svého outfitu, naprosto neladícího s představou jaderné vědkyně. „Hodně mě to zasáhlo,“ vzpomínala Richards pro Washington Post v březnu 2020. „Domnívala jsem se, že vystupuji jako bondgirl hrající vědkyni. Chtěli by, abych nosila laboratorní plášť a oblékala se konzervativně?“
Navzdory své nepřehlédnutelné vizáži Richards tvrdí, že si z hollywoodské kariéry v éře před MeToo nenese žádné negativní zkušenosti. Sexismu však přesto neunikla. Například v různých talk-show se moderátoři s oblibou otírali o její status sexbomby. Vždy je však dokázala s úsměvem a nadhledem uzemnit. Horší to bylo s publikem, které ji po Nebezpečných hrách chtělo vidět jen v podobně vyzývavých úlohách, a s producenty, kteří po tristních reakcích na Jeden svět nestačí přestali Richards nabízet role v áčkových projektech.
Herečka přiznala, že být po jejím, okamžitě by si zahrála v jakémkoli filmu Quentina Tarantina a ráda by se připojila k Marvel Cinematic Universe. „Nejsem typ člověka, který by někomu zavolal a zeptal se ho, zda by mě nezvážil pro tuhle a tuhle úlohu. Přála bych si taková být, ale nejsem,“ prozradila Richards, jíž její vysněné role zatím nabídnuty nebyly.
Dva a půl chlapa
Denise Richards a Charlie Sheen - Dva a půl chlapa | CBS
Od roku 2002 navíc měla poněkud jiné, soukromé starosti. Tehdy se provdala za slavného Charlieho Sheena a naivně věřila, že se známý bouřlivák, jenž právě abstinoval, nadobro změní. Roku 2004 se jim narodila dcera Sam J. Sheen a o rok později, když zažádala o rozvod, byla podruhé těhotná (dcera Lola Rose Sheen). Denise musela požádat o zákaz přibližování, neboť ji měl Sheen vyhrožovat smrtí a chovat se násilně. Následovaly roky ve znamení soudních pří a veřejného pomlouvání (hlavně ze strany Sheena), což se zlomilo až roku 2012. Tehdy oba začali opět trávit nějaký čas společně s dětmi a objevovali se vzájemně ve svých projektech.
V květnu 2013 byl jejich vztah dokonce tak stabilizovaný, že Sheen svěřil do částečné péče Richards svá čtyřletá dvojčata, která měl z následného a rovněž ztroskotaného manželství s herečkou Brooke Mueller. Ta o péči přišla pro podezření z užívání drog. Dnes žije Denise Richards s novým manželem Aaronem Phypersem v Malibu a Sheen bydlí nedaleko odtud, což bývalá bondgirl kvituje. „Nikdy jsem nechtěla ničit vztah mých dcer s jejich otcem. Takže jsem ráda, že věci zapadly na své místo,“ řekla Richards, jejíž vztah se starší dcerou Sam je ale poslední dobou komplikovaný a sedmnáctiletá teenagerka nedávno odešla bydlet k otci.
Nesnesla prý toxickou domácnost své matky a nevlastního otce Phyperse, kteří vychovávají rovněž dceru Eloise, již Denise adoptovala roku 2011 jako kojence a která je neslyšící. Společně se učí znakové řeči a spolupracují s neziskovou organizací Quantum Reach Foundation na pomoc dětem a zvířatům. V oblasti charity se ostatně Richards realizuje dlouhodobě a přispívá na mnohé dobročinné účely.
nejkrasnejsi-herecka-sve-generace-je-dnes-jen-odleskem-drivejsi-slavy-denise-richards-bojovala-s-charlie-sheenem-a-vychovava-i-jeho-pozdejsi-potomky-3
Paničky z Beverly Hills | Bravo Networks
Její problematický, ale podle všeho naplňující rodinný život a optimismus tedy nemůže zčeřit ani stále uvadající filmová kariéra, která v posledních letech zahrnuje direct-to-video kousky s více než nevalnou kvalitou. Vyjímá se mezi nimi především sci-fi Alpha Code, která vznikala v české koprodukci a v níž si zahrál třeba i Vojta Dyk. Stále sice vydělává díky televizní tvorbě, ale i s ní teď nemá pozitivní zkušenosti. Dvě sezóny účinkovala v televizní reality show Paničky z Beverly Hills, ale když začala kolegyně Brandi Glanville rozhlašovat, že měly s Denise milostnou aférku, Richards natáčení opustila. Producent sice tvrdí, že odchod byl méně dramatický, ale o Denise Richards se v posledních měsících přesto skoro nepsalo v jiné souvislosti.
Jeden z velkých sexsymbolů devadesátek stále pracuje a natáčí nové filmy, ale naděje, že Denise Richards ještě někdy uvidíme v kinech, už je asi spíše bláhová. A přejme jí, ať už nikdy nemusí k soudu kvůli tahanicím s nevyrovnaným exmanželem, čehož si užila více než dost.