Ondřej Sokol a Martin Finger nejsou jen herečtí parťáci z Devadesátek, ale celoživotní přátelé, kteří se navzájem podrží

Ondřej Sokol a Martin Finger nejsou jen herečtí parťáci z Devadesátek, ale celoživotní přátelé, kteří se navzájem podrží
Devadesátky - Ondřej Sokol a Martin Finger | Česká televize
Martin Finger
Martin Finger | Česká televize
Oba jsou ze Šumperka, kde se vídali odmalička. Dělí je jediný rok života, přičemž tím starším je Martin Finger. Tak působil i v Devedesátkách, kde ztvárnil služebně staršího a zkušenějšího kolegu mordparty. Babička Ondřeje Sokola bydlela na stejném šumperském sídlišti jako Martin Finger s rodiči, osudově se ti dva nicméně střetli až na gymnáziu. Ondřej byl v prváku, Martin o ročník výš, když se setkali na hodině dramatického kroužku. Od té doby, jak řekl Finger v rozhovoru pro iDnes.cz z roku 2020, dvojice funguje „závisle na sobě“.
Martin Finger k autorském divadlu přilnul právě během gymnaziálních studií. Poté vystudoval herectví na DAMU, kde ho život opět svedl dohromady právě s Ondřejem Sokolem. Již během studií účinkoval v Národním divadle. Později se podílel na vzestupu Činoherního studia v Ústí nad Labem, které proslulo odvahou a provokativností své dramaturgie. U televizních diváků se Finger blýskl díky rolím v nekonečných seriálech Ordinace v růžové zahradě a Ulice. Ve druhém zmiňovaném pořadu si zahrál někdejší lásku Lindy Rybové, která má za seriálového manžela Vasila Fridricha (v Devadesátkách ztvárnil šéfa kriminalistů, majora Pauříka). Odbornou divadelní veřejnost Finger zaujal tak, že si v letech 2006 a 2007 odnesl Cenu Alfréda Radoka (Světanápravce, Proces).
Ondřej Sokol
Devadesátky – nadporučíka Tůmu ztvárnil Ondřej Sokol. Tvůrci postavu vyšetřovatele pojali jako člověka, který spolupracoval s arménskou mafií. Ti, co na oddělení v té době skutečně pracovali, tuto příběhovou linii razantně odmítají. Šlo o autorskou licenci, ale tvůrci seriálu na ni měli výrazněji upozornit diváky. | Serial Killer
Shodný počet cen má doma též Ondřej Sokol, který se stal talentem roku 2002 a druhou sošku obdržel za inscenaci Osiřelého západu. Ve stejném roce získal rovněž Cenu Thálie pro mladého umělce do 33 let. Diváky si získal díky účinkování v seriálu Ordinace v růžové zahradě (s Fingerem se zde do křížku nepustil) a mimořádně ztvárněnou roli gay kamaráda hlavní hrdinky v podání Ivany Chýlkové ve filmu Alice Nellis Perfect Days (2011). Podílel se též na režírování pořadu Tele Tele a byl členem oblíbené Partičky.
Z dvojice Finger – Sokol se zdá být druhý jmenovaný větším showmanem a extrovertem, ačkoliv Ondřej Sokol trpí Aspergerovým syndromem, který ho často vylučuje ze společnosti. Dle vlastních slov na to v současnosti vyzrává především nabytými zkušenostmi a věkem. Martin Finger je uzavřenější, vyhýbá se sociálním sítím a ze svého dospívání si odnesl zážitek, s nímž se těžko vyrovnával. Jeho matka se po těžkých psychických stavech rozhodla ukončit život, došlo k tomu na přehradě Krásné nedaleko Šumperka. Martinův herecký kolega a celoživotní přítel Ondřej Sokol se rozhodl právě o tomto tíživém zážitku natočit svůj celovečerní debut Krásno (2014), v němž chtěl Martina podpočit v terapii, když si spolu s ním zahrál hlavní roli.
Krásno
Krásno (2014) - Ondřej Sokol a Martin Finger | BontonFilm
Děj snímku se odehrává dvacet let po události a oba protagonisté bloudí místem, které pro ně symbolizuje minulost a melancholii. „Po přečtení první verze scénáře jsem si uvědomil, že to jsou věci, které jsem v sobě dlouho neřešil, v mysli jsem je nevyhledával. Ale řekl jsem si, že to má být asi ten impuls, jak se s tím vyrovnat,“ svěřil se v roce 2013 během natáčení Martin Finger. „Snažíme se najít ironický pohled na věci, které komické nejsou. Jde jen o to umět to citlivě zachytit, najít tu správnou optiku, jak to sejmout,“ vyjádřil se Ondřej Sokol, který Krásnem coby režisér celovečerního filmu debutoval a zatím žádný další nenatočil.

Zahradnictví: Rodinný přítel

Zahradnictví: Rodinný přítel
Což vůbec nevadí, neboť se po boku Martina Fingera i mimo něj objevil v řadě dalších filmů, seriálů a pořadů. Společně si zahráli například v první části trilogie Jana Hřebejka a Petra Jarchovského Zahradnictví, kde se Sokol v roli rodinného přítele staral o ženu (Aňa Geislerová) Jindřicha (Finger), který narukoval do války a mělo se za to, že zemřel. Jenže on se nakonec vrátil... Finančně nákladná trilogie Zahradnictví skončila diváckým propadákem, ale náladu si dvojice Sokol – Finger spravila komediálním seriálem Nádraží, kde se kamarádi ještě spolu s „partičkáři“ chopili převleků a vyrazili na pražské hlavní nádraží. Řada převleků a masek byla natolik věrná, že si cestující během natáčení pletli herce se zaměstnanci Českých drah a vyptávali se jich na provozní věci.
Ondřej Sokol
Nádraží (2017) - Ondřej Sokol v převleku | Česká televize
V posledních letech nicméně Finger i Sokol zaujali především v rolích vyšetřovatelů. Sokol si střihl hlavní úlohu v minisérii Jana Hřebejka Rédl, na niž navázal po boku Martina Fingera v Devadesátkách. A jak se zdá, není s vyšetřovateli konec, neboť se Finger již tuto neděli objeví v první části dvoudílného televizní filmu Vražedné stíny (2022), kde si zahraje po boku Ondřeje Vetchého. Fingera samotného již před lety překvapilo, že mu jdou hrát gauneři a kriminalisté, jak se vyjádřil v rozhovoru pro iDnes.cz v roce 2021. Prý si to vyrovnává a v civilu díky tomu může být zas beránek. Co ale dvojici Finger – Sokol spojuje především, nejsou kriminální seriály, účinkování v Ulici a Ordinaci v růžové zahradě, ale láska k divadlu a blízkým lidem. Martin Finger v současnosti šéfuje Činohernímu klubu, kde převzal štafetu právě po Ondřejovi.
V rozhovoru pro iDnes Finger o vztahu se Sokolem řekl následující. „Je to jako nějaké mysterium, je to věc mezi nebem a zemí. Byla doba, kdy jsme se strašně dlouho neviděli, on si šel svým světem a já si šel svým světem. Potkali jsme se až v Činoherním klubu, ale opravdu po mnoha, mnoha letech, ale jako by ten čas, kdy jsme se vídali strašně málo, vůbec nebyl.“
Krásno
Krásno (2014) - Ondřej Sokol a Martin Finger