Trailer: Pán prstenů je zpět. Epickou filmovou trilogii připomene lokacemi, ale její kouzlo zatím napodobuje těžkopádně

Trailer: Pán prstenů je zpět. Epickou filmovou trilogii připomene lokacemi, ale její kouzlo zatím napodobuje těžkopádně
Pán prstenů: Prsteny moci | Amazon Prime Video
Seriálový Pán prstenů od Amazonu nese podtitul Prsteny moci a jeho příběh bude zasazený tisíce let před výpravu Společenstva prstenu, kdy bájná Středozem zažívala ve svém druhém věku přechodné období míru. Vědomí blížícího se zla ovšem trápí elfí královnu Galadriel (Morfydd Clark), která bude jednou z hrstky aktérů, jež si pamatujeme už z hextalogie Petera Jacksona. Vrátí se také mladší Elrond (Robert Aramayo) a seriál zmapuje vzestup Saurona, jenž všechny oklamal, když v tajnosti ukul nejmocnější a nejzlověstnější z prstenů moci.
Atraktivní námět, který prastaré události propojuje s milovanými filmy a který vzniká podle Tolkienových textů známých jako Appendices, si předem říká o ohromný divácký zájem a sledovanost. A také o kontroverzi a pohrdání, neboť tvůrci přivádí na scénu kompletně nové charaktery, stovky let trvající dění masivně smršťují a především se uchylují k multikulturnímu castingu, s nímž se milovníci předlohy nemohou smířit.
První minutová upoutávka, která byla zveřejněna v noci u příležitosti Super Bowlu, všechny tyto debaty ještě rozvíří. Návrat Galadriel a Elronda, jejichž osudy nás zavedou na rozbouřené moře či do bájného města Lindon, bude většina fanoušků a fanynek kvitovat. O poznání hůře jsou přijímány postavy trpasličí princezny Disy, která vystupuje bez charakteristických vousů a již ztvárňuje herečka černé pleti Sophia Nomvete, a elfa Arondira v podání černošského herce Ismaela Cruze Cordovy.
Pán prstenů: Prsteny moci
Trailer upouští od náznakového vábení a předkládá jeden epický výjev za druhým, čímž vyniká štědré produkční zázemí. Současně ale poněkud zaniká kouzlo filmové trilogie, postavené kolem silných charakterů a jejich společenství v boji s rozprostírajícím se zlem. Efekty vypadají majestátně, ale přeci jen z nich více čpí digitálnost, a spíše než temné osudové vyprávění nám ukázka avizuje rodinnou fantasy ve stylu Letopisů Narnie. Jde ale o velmi krátké útržky z materiálu, který se zatím dočkal chvály od redaktorů časopisu Vanity Fair, kteří již viděli první tři epizody. První série, startující druhého září na Prime Video, nabídne dílů deset, přičemž celkem se počítá s pěti řadami a padesáti epizodami.
Co zatím na Prsteny moci říkáte? Zaujala vás upoutávka? A věříte ve velkolepý návrat do Středozemě, nebo se obáváte předraženého a rozháraného zklamání?