Ivan Reitman, světově proslulý režisér narozený v Československu, zemřel v 75 letech. Určitě milujete jeho Krotitele duchů

Ivan Reitman, světově proslulý režisér narozený v Československu, zemřel v 75 letech. Určitě milujete jeho Krotitele duchů
Dan Aykroyd, Rick Moranis a Ivan Reitman - Krotitelé duchů | Columbia TriStar
Ivan Reitmanse narodil 27. října 1946 v Komárnu. Oba jeho rodiče byli maďarští židé – matka přežila Osvětim a otec byl členem odbojového hnutí. Když byli Ivanovi čtyři roky, celá rodina imigrovala do Kanady a na Československo nezbylo budoucí hollywoodské osobnosti příliš mnoho vzpomínek.
V tamním Toronru načal Reitman v sedmdesátých letech producentskou kariéru, seznámil se s pozdějším častým spolupracovníkem Danem Aykroydem (Krotitelé duchů) a produkoval dva filmy kultovního Davida Cronenberga, konkrétně Červi a Rabid. Od této exploatační tvorby, která zahrnovala také béčkový erotický škvár Ilsa, sibiřská tygřice, se však Reitman záhy přesunul k žánru, který jej po celý zbytek kariéry nejvíce zdobil – k rodinným komediím.
Danny DeVito, Arnold Schwarzenegger
Dvojčata
Průlom nastal díky produkci kultovní teenagerské komedie Zvěřinec časopisu National Lampoon a režii komedie Nemotorové (1979), v níž si zahrál Bill Murray. Odtud byl už jen krůček k režii legendárních Krotitelů duchů, kteří patřili k největším hitům roku 1984, na něž Reitman navázal o pět let později úspěšným pokračováním.
S komediální fantasy sérií, v níž Aykroyd a Murray čelí duchařským entitám, bývá Ivan Reitman spojován nejvíce. Produkoval rovněž letošní sequel Krotitelé duchů: Odkaz, který natočil jeho syn Jason Reitman. Zapomínat by se ale nemělo ani na komedii z Bílého domu Dave, v níž Kevin Kline zaskakuje za zesnulého prezidenta, nebo na spolupráce s Arnoldem Schwarzeneggerem ve filmech Dvojčata nebo Policajt ze školky.
Zvažován byl jako možný kandidát na režii Harryho Pottera a Kamene mudrců, ale volba nakonec padla na kolegu z komediální branže Chrise Columbuse. Jeho posledním režisérským kreditem zůstalo sportovní drama Velký draft s Kevinem Costnerem, uvedené roku 2014.
Ivan Reitman zemřel ve spánku v sobotu 12. února ve svém kalifornském obydlí. Bylo mu 75 let a zanechal po sobě vdovu Geneviève Robert, s níž se oženil roku 1976, a dva potomky. Zmiňovaný Jason Reitman je rovněž úspěšný režisér (Juno) a dcera Catherine je známá jako výkonná producentka, scenáristka a herečka ze seriálu Zpátky do práce.
Dave
Dave | Warner Bros.
„Naše rodina truchlí nad nečekanou ztrátou manžela, otce a dědečka, který nás vždy učil vidět kouzlo života,“ napsala trojice rodinných pozůstalých ve společném prohlášení. „Utěšuje nás, že jeho práce filmaře přinesla smích a štěstí nesčetným divákům po celém světě,“ dodává.