Fenomén Jackass: Smrt se jim zatím vyhýbá. Šílená partička Johnnyho Knoxvilla nemá pud sebezáchovy

Fenomén Jackass: Smrt se jim zatím vyhýbá. Šílená partička Johnnyho Knoxvilla nemá pud sebezáchovy
Jackass | MTV
Johnny Knoxville
Johnny Knoxville
Svérázná povaha, slzný plyn a MTV, dalo by se stručně dodat. Johnny Knoxville (ročník 1971) byl pomyslný pytel blech už od útlého dětství. Pády a skoky byly jeho doménou. Velmi brzy ho kupříkladu napadlo vyskočit z druhého patra bytu do venkovního bazénu. Dle dostupných zdrojů ho k podobným kouskům vybízel svérázný otec. V polovině 90. let se Knoxville zajímal o skateboarding a v rámci jednoho článku pro magazín Big Brother se na sobě rozhodl otestovat takzvané prostředky civilní obrany – paralyzér, slzný plyn, pepřák a plynovku. Editorem Big Brotheru byl Jeff Tremaine, pozdější režisér Jackass videí a filmů, jemuž se Knoxvillův přístup zalíbil. Navrhl mu, aby se kromě článků věnoval též videotvorbě. Vzniklo z toho šokující video, v němž se Johnny omračuje paralyzérem, slzným plynem, pistolí a dokonce se nechá porazit automobilem. Kromě toho ještě pod hlavičkou Big Brother vznikala další videa, předchůzci Jackass, kde se představil například další pranker Steve-O, jehož specializací je například plivání ohně.
Knoxvilla si všimla televize MTV, kde od roku 2000 vzniklo několik řad seriálu Jackass (Osel). Režie se chopil Jeff Tremaine a mezi účinkujícími a scenáristy se objevil například kultovní režisér Spike Jonze (oscarový film Ona, V kůži Johna Malkoviche). Johnny Knoxville, jeho povedení kámoši a kaskadéři si navzájem prováděli kruté a bolestivé kanadské žertíky (pranky) a další nebezpečné skopičiny. Jackass pro MTV natočili tři série, poté televize pořad stáhla, protože se prankery pokoušeli napodobit diváci. Šlo o život a stanice si to pochopitelně nechtěla vzít na triko.
Jackass Forever
Jackass Forever | Paramount Network
Knoxville a spol. se nechávali vystřelovat z děla, pořádali divoká rodea, stříleli po sobě, pojídali koňské sperma nebo kravská lejna, skákali do moře se žraloky. Je s podivem, že během realizací jednotlivých videí dodnes nikdo ze členů Jackass nezemřel (úrazů a převozů do nemocnice bylo ale nepočítaně), ačkoliv jeden Knoxvillův parťák už není mezi živými. Ryan Dunn zemřel v roce 2011 poté, co se v podnapilém stavu vyboural v autě.

Trailer: Jackass Forever

Jackass Forever
Poté, co se Jackass rozešli s MTV, rozjeli realizaci série dokumentárně laděných filmů. Jackass 4 se momentálně promítá v USA a v dalších zemích (u nás nikoliv). A vede si mimořádně úspěšně. Jackass Forever zamířil do kin po dlouhých devíti letech od uvedení Dědy mizery (2013). Ačkoliv již asi ničím nepřekvapí, partička šílenců dokládá, že je o její kousky stále zájem.
Kompletní filmová série realizovaná s omezeným rozpočtem, ale mimořádným nasazením všech protagonistů celosvětově utržila přes půl miliardy dolarů. Johnnymu Knoxvillovi je padesát, etabloval se coby příležitostný herec, platí za klasika. V novince se nechá coby bájný Ikarus vystřelit těžkotonážním dělem do vzduchu. Že by právě tohle byl vrchol jeho prankujícího týmu? Že by bylo načase Jackass rozpustit?
Jackass Forever
Jackass Forever | Paramount Network