Vetchý, jenž neumí jezdit na koni. Druhá Bambitka se snaží pobavit, ale drhne jí to

Vetchý, jenž neumí jezdit na koni. Druhá Bambitka se snaží pobavit, ale drhne jí to
Tajemství staré bambitky 2 (2022) | Fairytale Production – Vojtěch Resler
První díl mohli diváci a divačky poprvé vidět už v roce 2011. Oproti ostatním tehdejším pohádkám (Micimutr, Peklo s princeznou) bylo Tajemství staré bambitky poučnou, zábavnou a muzikálovou podívanou, které dominovaly sympatické postavy, vtipné hlášky a melodické písně, složené zpěvákem a hercem Tomášem Klusem. Ten také ztvárnil hlavní roli prince Jakuba a všechny písně nazpíval. Na rozdíl od jiných pohádkových příběhů s průměrnými hereckými výkony a ohranou zápletkou, kdy zakletou princeznu osvobodí zdatný mládenec, přinesla Bambitka něco navíc. Například politické vtipy, silnou hlavní hrdinku a pestrou doprovodnou hudbu.

Trailer: Tajemství staré bambitky 2

Tajemství staré bambitky 2
V prvním díle byla hlavní postavou hrnčířova dcera Anička (Kamila Janovičová). Ta je pracovitá, svědomitá a statečná, nebojí se riskovat život, aby ochránila nejen sebe a svého otce, hrnčíře Jana (Ondřej Vetchý), ale také celou ves před lakomými rádci, kteří vybírají daně, kde se dá. Anička se chopí rodinné bambitky, jež kdysi patřila tajemnému loupežníkovi Karabovi, a vyráží do hradu, aby vesnici vrátila to, co jí patří, tedy poctivě vydělané peníze. Během toho se seznámí s královským kuchtíkem Jakubem (Tomáš Klus), do nějž se brzy zamiluje. Brzy ale zjistí, že je to vlastně princ. To se nakonec ukáže jako skvělé řešení jejích problémů. Anička řekne Jakubovi o rádcích a ten si na ně posvítí. Oba jsou tak nakonec po zásluze potrestáni.
V Tajemství staré bambitky 2 doplnily původní hereckou pětici další dvě hlavní postavy. Královna Julie (Veronika Khek Kubařová), jež vládne sousednímu království, a dcera krále Jakuba a královny Aničky, princezna Johanka (Valentýna Bečková). Její postava ale není nijak důležitá, i když zahraná je poměrně obstojně. Její existence však děj nikam neposouvá, slouží spíše jako zábavný prvek. Rodiče se o ni neustále strachují, poněvadž je pěkné kvítko. Královna Julie je známá i daleko za hranicemi svého království, říká se o ní, že je šílená. Od narození se jí lepí smůla na paty, což má bohužel vliv jak na její poddané, tak i na soukromý život. Ve středních letech nemá partnera, což jí všichni neustále připomínají. Když k ní doputují dva rádcové Ferenc a Lorenc na útěku a začnou o sobě tvrdit, že jsou zkušení politici, neváhá a přijme jejich pomoc. Oba padouši, nepoučení ze svých chyb v minulosti, se opět pouští do okrádání lidí i královny a domnívají se, že jim to projde.
vetchy-jenz-neumi-jezdit-na-koni-druha-bambitka-se-snazi-pobavit-ale-drhne-ji-to-7
Tajemství staré bambitky 2 (2022) | Fairytale Production – Vojtěch Resler
Příběh druhého dílu pohádky je rozdělený do několika linií, jež se nakonec propojí. Zvlášť sledujete dění v království Jakuba a Aničky, kde se rozhodli propustit armádu a obyvatelé je začali okrádat. Země totiž neválčila, a tak armáda nebyla třeba. Vojáci se proto přesunuli do vedlejšího království královny Julie, kde se jim podařilo získat novou práci. Je tady i další dějová linka, v níž postupně vykvétá vztah mezi hrnčířem Janem a královnou Julií. Místy ale vše působí poněkud neuspořádaně. Když složíte všechny linie dohromady, nezapadnou, jsou uspěchané, neúplné. Dialogy mezi postavami bohužel nefungují, což je opravdu škoda, vzhledem k tomu, že v pohádce vystupuje řada známých jmen.
Tajemství staré bambitky 2
Tajemství staré bambitky 2 (2022) | Fairytale Production – Vojtěch Resler

Když se televizní pohádka rozhodne nastoupit do kin

Jedničce dominovaly politicko ekonomické vtipy, jež mělo na starost herecké duo Miroslav Vladyka a Jiří Lábus, kteří ztvárnili lakomé rádce Ference a Lorence. Dialogy mezi všemi postavami byly víceméně funkční, kostýmy v rámci televizní pohádky také únosné. Jak se ale daří druhému dílu, který se tvůrci rozhodli přesunout do českých kin? Takové snímky by měly být na jiné úrovni, aby bylo publikum spokojené a neodcházelo zklamané. Druhý díl je však výrazně slabší, neucelenější. Nejhůř to odnesly dialogy a jedinými výraznými prvky, jež stojí za zmínku, jsou kostýmy a hudba.
vetchy-jenz-neumi-jezdit-na-koni-druha-bambitka-se-snazi-pobavit-ale-drhne-ji-to-3
Tajemství staré bambitky 2 (2022) | Fairytale Production – Vojtěch Resler
Režisér Ivo Macharáček v jednom z rozhovorů prohlásil, že je snímek mnohem vrstevnatější než první díl, má více dějových linek a je výpravnější. Objevuje se v něm více koní a písně jsou filmovější. Co to přesně znamená? Dejte do pohádkové hudební scény školometskou píseň a nazvěte to filmovou hudbou. Král Jakub publiku zpívá o tom, že skutečnou zbraní není bambitka, ale takzvané dobré hodnoty – přát ostatním štěstí, mít smělé srdce a šťastnou rodinu. Toto poselství je samo o sobě v pořádku, ale způsob, jak ho dětem zprostředkovat, je možná už přece jenom trochu zkostnatělý. Stačí, když si o tom, jací bychom měli být, společně zazpíváme?
vetchy-jenz-neumi-jezdit-na-koni-druha-bambitka-se-snazi-pobavit-ale-drhne-ji-to-6
Tajemství staré bambitky 2 (2022) | Fairytale Production – Vojtěch Resler
Stejně tak mě zaskočilo tvrzení, že bude v pohádce více koní. Když režisér řekne něco takového, čekala bych, že budou koně dominantou snímku, to mi ale nepřišlo. Pokud tedy nepočítám vtipnou scénu s Ondřejem Vetchým, který vyřkne větu, že proti koním nic nemá, jen na nich nikdy neseděl. Následuje scéna, v níž hrnčíř usedá na koně a nechává si „naklepat zadek“, což bylo perfektně zahrané a opravdu to fungovalo jako humorný prvek.

Politický humor se znovu povedl

Co se uchovalo z prvního dílu, byl politický humor, opět velmi výstižný. Mají ho na starost hlavně Ferenc a Lorenc, tedy Miroslav Vladyka a Jiří Lábus. Ti žertují například o tom, jak se nuzáci nechávají snadno okrádat. Stačí jim prý slíbit povýšení a oni dobrovolně a s radostí dělají veškerou tvrdou práci. To je ale bohužel asi jediný přínos pro dospělého diváka. Tvůrci se sice snažili vměstnat do pohádky trochu diverzity, ve výsledku to ale působí jako pěst na oko. V obou zmiňovaných královstvích žijí jenom běloši a bělošky, ale když kupec vyrazí prodávat hrnce „do zahraničí“, najednou přijede na tržiště, kde jsou pohromadě lidé asijského i afrického původu. Proč? Co se nám tím tvůrci snaží naznačit? Cizinu poznáme podle exoticky vyhlížejících „domorodců“? Trochu lepší je scéna, ukazující rovnocennost gay párů. Královna Julie a hrnčíř Jan se v přestrojení za vojáky potloukají hradem a drží se u toho za ruce. Julie prohlásí: „A není to zvláštní, když se dva kluci, vojáci, drží za ruce?“ Hrnčíř bez rozmýšlení odpoví: „Ne, proč by mělo?“
vetchy-jenz-neumi-jezdit-na-koni-druha-bambitka-se-snazi-pobavit-ale-drhne-ji-to-10
Tajemství staré bambitky 2 (2022) | Fairytale Production – Vojtěch Resler
Rozhodně mi nevadí, že se čeští tvůrci snaží jít tímto směrem. Tato témata jsou současná, podstatná, měla by se jim věnovat pozornost. Na druhou stranu by na to ale mohli jít jinak. Například mohli vyvinout vztah mezi Ferencem a Lorencem, kteří k sobě mají už od prvního dílu opravdu blízko. Jsou neustále spolu, koupou se spolu, vyrobili si dokonce společný trůn. Kdyby tvůrci alespoň letmo naznačili nějakou možnou existenci partnerského propojení mezi těmito charaktery, bylo by to hned o něco upřímnější a přirozenější. Pokud se ale tvůrci tohoto tématu báli, je lepší se mu vyhnout, než takto opatrně našlapovat.
Tajemství staré bambitky 2 je bohužel v porovnání s jedničkou o něco slabší. Tu bych hodnotila nadprůměrně. Kdyby byl druhý díl televizní pohádkou, nejspíše bych byla docela spokojená. Je oddechový, nenáročný, sem tam se pousmějete. Když ale vezmu v potaz, že bych za zhlédnutí měla platit, už bych nad tím přemýšlela. U dětí by ale uspět mohla. Písničky jsou chytlavé, zápletka pro ty menší, kteří toho ještě tolik neviděli, poměrně zajímavá. Jde vidět, že se tvůrci snažili navázat na úspěch Anděla Páně 2, na nějž přišlo 1,28 milionu českých diváků a divaček, což nikdo nečekal. Uvidíme tedy, kolik lidí přiláká do kin tato nová česká pohádka.
hodnocení: 50 %
Průměr hodnocení ze všech recenzí najdete ZDE.