Výjimečné oscarové rekordy, které přinesly letošní nominace. Představitel Zlatoslava Lockharta či Steven Spielberg přepisují historii

Výjimečné oscarové rekordy, které přinesly letošní nominace. Představitel Zlatoslava Lockharta či Steven Spielberg přepisují historii
Kenneth Branagh | Warner Bros.
94. ročník udělování Oscarů se odehraje 27. března 2022, ovšem nominované filmy a osobnosti známe již dnes. Ve středu je společně s čestnými hosty z řad hasičů či zdravotníků vyhlásili herci Tracee Ellis Ross a Leslie Jordan a výběr takřka devíti a půl tisíce akademiků a akademiček budí jako tradičně vášnivé reakce. Lépe řečeno, vášnivé reakce vyvolává mezi stále užší skupinou filmových nadšenců, pracovníků či žurnalistů, která se o kdysi nedotknutelné zlaté sošky pořád zajímá.
Vedle očekávaných a podle oslavných recenzí i zaslouženě zařazených titulů jako Síla psa, West Side Story či Duna se nedostalo na inspirativní a kladně hodnocená díla jako Poslední souboj, Francouzská depeše či Spider-Man: Bez domova, který coby zachránce kin ostrouhal s jedinou nominací a dokázal, že akademie stále není připravena oceňovat ryze mainstreamové a popcornové projekty.
Seznam nominovaných je přesto plný talentovaných umělců z řad zkušených tvůrců i mladých herců a vzešlo z něj hned několik úctyhodných či bezprecedentních rekordů. Na ty nejzajímavější z nich si nyní posvítíme.

Denzel Washington vylepšil vlastní rekord

The Tragedy of Macbeth
The Tragedy of Macbeth | A24
Legendární držitel dvou Oscarů zazářil v hlavní roli shakespearovské adaptace The Tragedy of Macbeth, za niž obdržel už desátou oscarovou nominaci. Tím ještě navýšil svůj náskok coby nejčastěji nominovaný herec černé pleti.

Cate Blanchett potvrdila, že si vybírá pouze skvělé filmy

vyjimecne-oscarove-rekordy-ktere-prinesly-letosni-nominace-predstavitel-zlatoslava-lockharta-ci-steven-spielberg-prepisuji-historii
Cate Blanchett | Searchlight Pictures
Také představitelka Galadriel z Pána prstenů si může odškrtnout další kariérní milník, ačkoli její jméno v nominacích schází. Zásluhou úspěchu K zemi hleď! a Uličky přízraků, v nichž si zahrála a které se budou ucházet o cenu za nejlepší film, je nyní Cate Blanchett herečkou, jež účinkovala v nejvíce filmech nominovaných v hlavní oscarové kategorii. Má jich na kontě devět a kromě letošní dvojice mezi nimi nechybí trilogie Pán prstenů, Podivuhodný případ Benjamina Buttona, Babel, Letec a Královna Alžběta. Tím překonala Olivii de Havilland z Jihu proti Severu, která se objevila v osmi snímcích nominovaných na nejlepší film.

Nejlepší dokument, nejlepší animovaný film a nejlepší cizojazyčný film v jednom

Unikátní úspěch slaví také tvůrci dánského dokumentárního animáku Utéct, který posbíral hned tři oscarové nominace. A to za nejlepší celovečerní dokument, cizojazyčný snímek i animovaný film. Žádnému předchůdci se něco takového nepovedlo.

Hned devět herců obdrželo svou první nominaci

Spencer
Kristen Stewart | Claire Mathon
Letošní ročník bude výjimečný především pro devět osobností, které budou bojovat o své první individuální ocenění v hereckých kategoriích. Ciarán Hinds, Troy Kotsur, Jesse Plemons, Kodi Smith-McPhee, Jessie Buckley, Ariana DeBose, Kirsten Dunst a Aunjanue Ellis převedli své průlomové výkony ve vedlejších rolích. Kristen Stewart pak svou první nominaci získala za hlavní roli ve filmu Spencer, kde ztvárnila princeznu Dianu.

Kenneth Branagh je nejvšestrannějším umělcem v dějinách Oscarů

Kenneth Branagh
Kenneth Branagh | Warner Bros.
Filmový a divadelní režisér, scenárista a herec, jehož si pamatujeme z Tenetu nebo jako Zlatoslava Lockharta ve druhém dílu Harryho Pottera, je nově nejkreativnějším oscarovým uchazečem. Jeho snímek Belfast obdržel nominace za nejlepší film, původní scénář i režii a Kenneth Branagh se stává prvním umělcem, nominovaným na Oscara v sedmi různých individuálních kategoriích. Dříve už byl navržený na ocenění za nejlepší hlavní roli zásluhou Jindřicha V., nejlepší vedlejší roli ve filmu Můj týden s Marilyn, nejlepší adaptovaný scénář za Hamleta a nejlepší krátkometrážní snímek Swan Song. Na čele tohoto žebříčku se usadil před druhými Warrenem Beattym a Georgem Clooneym, kteří posbírali šest nominací v šesti různých kategoriích.

Steven Spielberg točí a produkuje nejoceňovanější snímky už šestou dekádu za sebou

Steven Spielberg
Steven Spielberg | Twentieth Century Fox
Nejznámější režisér historie i v 75 letech dokazuje, že se s ním musí počítat. Jeho muzikál West Side Story to vyhrál u kritiků i u akademie, která mu přiklepla hned sedm nominací. Nechybí mezi nimi ani ta za nejlepší film, což Spielberg coby producent dokázal už pojedenácté v životě. Předtím se mu to povedlo s filmy E.T. – Mimozemšťan, Purpurová barva, Schindlerův seznam, Zachraňte vojína Ryana, Mnichov, Dopisy z Iwo Jimy, Válečný kůň, Lincoln, Most špiónů a Akta Pentagon.
Spielberg se rovněž stal prvním tvůrcem, který obdržel nominaci za režii v šesti různých dekádách – první si připsal roku 1978 za Blízká setkání třetího druhu a od té doby jej akademie neopomenula v žádném desetiletí. Celkově má na kontě osmou nominaci za nejlepší režii, čímž se řadí mezi čtyři nejúspěšnější filmaře historie. Billy Wilder nasbíral rovněž osm nominací, Martin Scorsese devět a William Wyler jedenáct.

Jane Campion je nejúspěšnější režisérkou historie

Novozélandská režisérka se ocitla na vrcholu roku 1994, kdy její Piano posbíralo hned osm oscarových nominací. Campion si odnesla zlatou sošku za nejlepší původní scénář, zatímco v kategorii nejlepší režie se musela sklonit před Stevenem Spielbergem a jeho Schindlerovým seznamem. Letos má ovšem zaděláno na ještě šťavnatější triumf, neboť její Síla psa obdržela dvanáct nominací a Campion se stala první ženskou filmařkou, která získala dvě režisérské nominace. A jelikož v této kategorii zvítězila už na Zlatých glóbech, není vyloučené, že se zařadí po bok Kathryn Bigelow a Chloé Zhao jakožto třetí žena, oceněná Oscarem za režii.

Dva páry mohou mít rázem plné šuplíky

Síla psa
Síla psa | Netflix
Poprvé v historii se stalo, že ve stejný rok získaly herecké nominace hned dva milenecké, potažmo manželské páry. Jesse Plemons a Kirsten Dunst jsou zasnoubeni od roku 2017 a oba si vysloužili nominaci za Sílu psa. Javier Bardem a Penélope Cruz se vzali roku 2010 a letos se budou společně ucházet o Oscara – Bardem za životopisné drama Ricardovi, Cruz za drama Paralelní matky.