Když romantický film vymyslí život. Romance založené na příbězích skutečných lidí

Když romantický film vymyslí život. Romance založené na příbězích skutečných lidí
Zápisník jedné lásky | New Line Cinema
Občas se snažíme filmy napodobovat, například s ohledem na plánovaní romantické schůzky, žádosti o ruku nebo svatební cesty. Paradoxně je to ale někdy sám osud, který dal těmto filmům vzniknout. Nejlepším scenáristou je totiž život sám. Nejednou člověk zažije situace, kdy si řekne, že tohle se vymyslet nedá. Níže uvedené romance tedy vychází z událostí, které se jejím aktérům skutečně staly, a jsou důkazem, že láska dokáže zázraky.

Navždy spolu (The Vow, 2012)

Romantický příběh s Rachel McAdams a Channingem Tatumem vychází z životních osudů Kima a Krickitt Carpenterových. Několik detailů bylo pro film pozměněno, například jména hlavních hrdinů, ale základ zůstal věrný skutečnosti. Deset týdnů od jejich svatby měli Kim a Krickitt dopravní nehodu, při které oba utrpěli zranění. Krickitt strávila čtyři měsíce v komatu a utrpěla trvalou ztrátu paměti, která se týkala období dvou let před nehodou. Její manžel jí se vším pomáhal a dělal vše pro to, aby se do něj znovu zamilovala, tři roky od svatby si své svatební sliby zopakovali. Krickitt si dosud nic nepamatuje, a ačkoli se i manželství s Kimem nakonec rozpadlo, trvalo celých dvacet pět let a vychovali v něm dvě děti.
Rachel McAdams, Channing Tatum
Navždy spolu | Screen Gems

Loving (2016)

Richard a Mildred Lovingovi museli za svou lásku tvrdě bojovat. Ve snímku se jejich rolí ujali Ruth Negga a Joel Edgerton a vyprávěli jejich neuvěřitelný příběh, který začal v roce 1967. Nejvyšší soud tehdy rozhodoval o tom, zda mají právo uzavřít manželství, protože byli každý jiné etnicity. Rozhodl v jejich prospěch a označil státní omezování smíšených manželství za neústavní. Rozhodnutí bylo významným ohrazením se proti rasové segregaci a zůstává důležitým předělem v historii USA v éře boje za občanská práva.
Loving
Loving | © Ben Rothstein © Big Beach, LLC

Southside With You (2016)

Detaily z první schůzky Baracka Obamy (kterého ve filmu ztvárnil Parker Sawyers) s jeho budoucí ženou Michelle (Tika Sumpter) v Chicagu roku 1989 odstartovaly nejen skutečný romantický příběh, ale i cestu Baracka k postu prvního afroamerického prezidenta Spojených států amerických.
kdyz-romanticky-film-vymysli-zivot-romance-zalozene-na-pribezich-skutecnych-lidi
Southside with You | Miramax

Teorie všeho (The Theory of Everything, 2014)

Teorie všeho je založena na životním příběhu Stephena Hwakinga. Role slavného fyzika se ve snímku ujal Eddie Redmanye a jeho ženu Jane ztvárnila Felicity Jones. Snímek navíc nevypráví pouze příběh jejich lásky, ale i jejich boj se zákeřnou nemocí, jež byla Hawkingovi na začátku jejich vztahu diagnostikována. Sám Hawking o snímku prohlásil, že ačkoli se v pár detailech liší od skutečného života (například v těch týkajících se náboženských rozdílů manželů nebo vlivu narůstající slávy na Hawkingův život), je velmi věrný.
Felicity Jones, Eddie Redmayne
Teorie všeho

I Love You Phillip Morris (2009)

Ewan McGregor a Jim Carrey se zhostili rolí spoluvězňů, kteří se do sebe v roce 1995 skutečně zamilovali. Steven Russell a Phillip Morris začali svůj vztah za mřížemi a také tam bohužel i skončil. Ačkoli byli oba muži z vězení podmínečně propuštěni a na svobodě ve svém vztahu jistou dobu pokračovali, osudnou se jim Russellova neochota dodržovat zákon. Záhy skončil ve vězní znovu a poté, co se čtyřikrát pokusil o útěk, si v současné době odpykává stočtyřicetičtyřletý trest.
Ewan McGregor, Jim Carrey
I Love You Phillip Morris | Europa Corp.

Čistá duše (A Beautiful Mind, 2001)

Další životní příběh vědeckého génia. Vedle Hawkinga si svůj vlastní film vysloužil i matematik John Nash, pro kterého byla zásadní podpora jeho ženy Alicie. Johna a Alicii Nashovi hráli Russell Crowe a Jennifer Connelly. Alicia byla jednou z mála žen, které v padesátých letech minulého století studovaly na MIT, kde se seznámila s Johnem. Manželství uzavřeli v roce 1957, dva roky před jeho první hospitalizací na psychiatrické klinice kvůli diagnostikované paranoidní schizofrenii. Pro Nashovy psychické problémy se manželství, ze kterého vzešel jeden syn, v roce 1963 rozpadlo. Alicia ale svého muže nikdy neopustila, celý život mu byla oporou a přítelkyní, což vedlo k tomu, že se v roce 2001 opět vzali. V roce 2015 oba zemřeli při autonehodě.
kdyz-romanticky-film-vymysli-zivot-romance-zalozene-na-pribezich-skutecnych-lidi-1
Čistá duše | Universal Pictures

Vzpomínky na Afriku (Out of Africa, 1985)

Legendární snímek s Meryl Streep a Robertem Redfordem je také založený na skutečných událostech. Své paměti sepsala sama Karen Blixen (Streep) pod pseudonymem Isak Dinesen v roce 1937 a popisovala v nich hlavně svá léta strávená v Africe, své manželství i vztah s milencem Denysem Finch Hattonem (Redford). Filmový příběh se opět od toho skutečného nepatrně liší, ale jinak se jednotlivých historických událostí drží věrně.
Robert Redford, Meryl Streep
Vzpomínky na Afriku | Universal Pictures

Na hraně lásky (The Edge of Love, 2008)

Na základě milostného vztahu velšského básníka Dylana Thomase (kterého ve snímku ztvárnil Matthew Rhys) s jeho ženou Caitilin Macnamarou (Sienna Miller) a milenkou Verou Phillips (Keira Knightley) vznikl tento snímek. Historici se shodují, že většina scén v něm je oproti skutečným událostem přehnaná, ale například snaha Veřina manžela Williama, který se po návratu z války rozhodl Thomase zabít, je prý věrná.
Keira Knightley, Cillian Murphy
Na hraně lásky

Zápisník jedné lásky (The Notebook, 2004)

Zápisník jedné lásky s Rachel McAdams a Ryanem Goslingem v hlavních rolích je jedním z nejlépe hodnocených romantických snímků dosud. Kouzlo tohoto filmu netkví jen v nádherném, a přitom jednoduchém příběhu lásky dvou mladých lidí, ale i v tom, že se jedná o skutečnost. Autor knižní předlohy Nicholas Sparks uvedl, že jde o životní osudy prarodičů jeho manželky, kteří spolu strávili šedesát let.
Rachel McAdams, Ryan Gosling
Zápisník jedné lásky | New Line Cinema

Pěkně blbě (The Big Sick, 2017)

Kumail Nanjiani si v tomto snímku zahrál sám sebe, zatímco jeho budoucí manželku Emily V. Gordon ztvárnila Zoe Kazan. Kumailův a Emilin vztah hned na počátku zasáhla nečekaná nemoc i problémy související se soužitím lidí dvou odlišných kultur. A když se k tomu přidají i těžkosti související s očekáváním jejich rodin, není to procházka růžovým sadem. Jejich příběh jasně dokazuje, že láska může být krásná, ale i plná výzev. Možná i díky tomu manželství Emily a Kumaila trvá již od roku 2007.
Zoe Kazan, Kumail Nanjiani
Pěkně blbě