Letos je jim dvacet. Filmy, které neztrácí na kvalitě, i když zestárly

Letos je jim dvacet. Filmy, které neztrácí na kvalitě, i když zestárly
Pianista | Focus Features
Těmto nejlépe hodnoceným snímkům roku 2002 je letos již dvacet let! A nutno uznat, že ačkoli jsou už skutečně „staré“, na svém kouzlu ani kvalitě nic neztratily. Už jen doplním, že výběr je sestavený na základě vašeho hodnocení na našich stránkách. Naprostého vítěze naleznete na konci.

8. Harry Potter a Tajemná komnata – 81 %

letos-je-jim-dvacet-filmovi-oslavenci-kteri-neztraci-na-kvalite-i-kdyz-uz-jsou-vazne-stari-1
Harry Potter a Tajemná komnata | 2002 Warner Bros
Harry Potter se po prázdninách vrací do Bradavic a nastupuje do druhého ročníku. A to i přes varování domácího skřítka Dobbyho, podle kterého mu v čarodějné škole hrozí smrt. Krátce po návratu do školy se ale začínají dít podivné věci a několik studentů přepadne tajemný přízrak. Harry se s Ronem a Hermionou rozhodne přijít všemu na kloub.
Druhý díl filmové série o Harrym Potterovi v režii Chrise Columbuse měl úspěch zaručený. Rozpočet snímku činil zhruba sto milionů dolarů, ale již za první víkend vydělal jen v amerických kinech přes osmdesát osm milionů. Celosvětově si pak připsal zhruba osm set osmdesát milionů dolarů. Bylo jen otázkou času, kdy se dostaví další očekávané filmy podle jednotlivých knih J. K. Rowling.
Celkem má filmová série s Harrym Potterem osm dílů a všechny se těší poměrně vysokému hodnocení (v průměru kolem 72 %). A pokud jde o nějaké perličky z natáčení, tak vězte, že dětské herecké obsazení postihly během natáčení vši a na plac musely být povolány zdravotní sestry. A jelikož herec Rupert Grint trpí arachnofóbií, jeho reakce na pavouky jsou ve filmu naprosto autentické a dodnes prý pasáže s nimi neviděl. Radost z natáčení měli určitě na místním šroťáku, pro srážku Harryho a Rona s vrbou mlátičkou bylo totiž zničeno čtrnáct aut značky Ford Anglias.
Na závěr už jen doplním, že Harry Potter a Tajemná komnata je jediným snímkem z celé série, který se dočkal potitulkové scény.

7. Minority Report – 81%

Minority Report
Minority Report | 2002 20th Century Fox and DreamWorks
Píše se rok 2054. Washington D.C. je zbaven kriminality. Budoucnost je světlá. Vina je potrestána dřív, než ke zločinu vůbec dojde. PreKrim, elitní jednotka ministerstva spravedlnosti, dokáže vraždě zabránit díky třem jasnovidcům, psychotronickým osobnostem, které neomylně určí pachatele. Je to nejmodernější obrana proti zločinu, dokonalý systém... Nebo ne?
Filmová adaptace stejnojmenné knižní předlohy Philipa K. Dicka (autora děl jako Blade Runner, Total Recall nebo Next) v režii Stevena Spielberga s Tomem Cruisem v hlavní roli, i tady bylo očekávání velmi vysoké.Snímek sice neměl tak příznivé tržby jako výše uvedený Harry Potter, ale i Minority Report se ziskem tři sta šedesát milionů dolarů trojnásobně svůj rozpočet přesáhl. Snímek neměl úspěch jen u diváků, ale i u kritiků. Dočkal se nominace na řadu filmových cen včetně Oscara (za nejlepší zvuk), BAFTA (nejlepší triky) nebo Césara (nejlepší zahraniční film).

6. Znamení – 81 %

Rory Culkin, Joaquin Phoenix, Mel Gibson, Cherry Jones
Znamení | 2002 Touchstone Pictures
Graham Hess a jeho rodina žijí na farmě daleko v polích. Jednoho dne se probudí a zjistí, že přímo za jejich domem je obrovský kruh v kukuřičném lánu. Pochází od mimozemšťanů? A co se nám pokouší sdělit? Skutečnosti, které odhalí Graham během vyšetřování tohoto jevu, navždy změní životy jeho bratra a dětí.
Režisér M. Night Shyamalan psal scénář k tomuto filmu šest měsíců. Když ho ukázal producentům, během čtyřiadvaceti hodin měl na stole smlouvu. Režisér měl jejich plnou důvěru, takže nebyl problém vyhovět jeho požadavku, aby na plakátech nebyla tvář Mela Gibsona, protože mu připomínal jeho předchozí film Šestý smysl. Rozpočet činil sedmdesát dva miliony dolarů, již za první víkend si Znamení vydělalo šedesát a celosvětově přes čtyři sta milionů dolarů.
Zajímavostí je, že všechny kruhové obrazce, které ve filmu vidíte, byly udělány reálně, protože Shyamalan nerad používá počítačové triky. Postava hlavního hrdiny Grahama Hesse měla být původně o dost starší a byla nabídnuta Paulu Newmanovi, který nabídku odmítl stejně jako Clint Eastwood. Graham nakonec omládl a roli získal Gibson, který je o celých devatenáct let starší než jeho filmový bratr Joaquin Phoenix. A jedna perlička na konec – kromě Gibsona jsou všichni členové Hessovy rodiny mladšími sourozenci herců – Rory Culkin je bratrem Macaulaye a Kierana Culkinových, Abigail Breslin je sestrou Spencera Breslina a Joaquin Rivera Phoenixe. V případě Abigail šlo navíc jednalo o její filmový debut.

5. Gangy New Yorku – 81 %

Daniel Day-Lewis
Gangy New Yorku | 2002 Miramax Films
V roce 1862 se Amsterdam Vallon (Leonardo DiCaprio) vrací do oblasti Five Points v New Yorku, aby se pomstil Billu Butcherovi, vrahovi svého otce...
Gangy New Yorku v režii Martina Scorseseho jsou další knižní adaptací tohoto výběru. Knihu Gangs of New York napsal v roce 1927 Herbert Asbury. Zajímavostí je, že Scorsese vznik tohoto filmu připravoval přes dvacet let, původní scénář napsal spolu s Jayem Cocksem již v roce 1977. Všechno se ale pohlo až v roce 1999, kdy projekt zaštítilo studio Miramax a producent Harvey Weinstein.
O tom, jak byl pro Scorseseho snímek důležitý, svědčí i to, že se vzdal části svého platu stejně jako Leonardo, aby rozpočet nepřekročil rozpočet sto milionů dolarů (některé zdroje dokonce hovoří o tom, že Scorsese svůj plat vrátil celý) a až do Irčana se jednalo o Scorseseho nejdražší film. Snímek na tržbách vydělal „jen“ dvojnásobek, slavil ovšem ohromný úspěch na Oscarech a Zlatých glóbech. Gangy New Yorku si vysloužily celkem deset nominací na Oscara (nejlepší scénář, nejlepší hudba, nejlepší kostýmy, herec, střih, režie, kamera atd.) a pět na Zlatý glóbus (nejlepší film, nejlepší herec, herečka apod.). Z oscarových nominací žádnou neproměnily, ale došly si aspoň pro dva Zlaté glóby za nejlepší původní píseň a nejlepší režii.

4. Chyť mě, když to dokážeš – 82 %

Chyť mě, když to dokážeš
Chyť mě, když to dokážeš | DreamWorks Pictures
Frank W. Abagnale je dnes mužem v nejlepším věku s pověstí špičkového odborníka, ale ještě než dosáhl plnoletosti, pátrala po něm policie bezmála třiceti států a pro agenta FBI Carla Hanratthyo byl doslova noční můrou. Neuvěřitelný příběh o dopadení jednoho z nejchytřejších podvodníků americké historie.
A Steven Spielberg podruhé, tentokrát se ovšem nejedná o sci-fi žánr, nýbrž o příběh založený na skutečných událostech. Do hlavních rolí tehdy slavný režisér povolal Leonarda DiCapria a Toma Hankse. Zajímavostí ale je, že režisérovou první volbou byl místo DiCapria Johnny Depp. Ani skutečnému Frankovi W. Abagnaleovi, o němž příběh pojednává, se obsazení Lea nezamlouvalo, podle něj nebyl dost uhlazený. Každopádně vznik snímku byl velmi zdlouhavý, přípravy na něj patří mezi jedny z nejdelších. Úplně poprvé se o něm začalo mluvit v roce 1981, kdy měl hlavní roli ztvárnit Dustin Hoffman.
Rozpočet Chyť mě, když do dokážeš, činil padesát dva miliony dolarů, kombinace Spielberg, DiCaprio a Hanks ale přilákala lidi do kina natolik, že se tomuto zábavnému snímku podařilo o sedmkrát překročit náklady. A vavříny nesbíral jen u publika, ale i v oblasti filmových cen. Dvě nominace na Oscara, jedna nomince na Zlatý glóbus a čtyři nominace BAFTA hovoří za vše.

3. Doba ledová – 82 %

Doba ledová
Doba ledová | 2002 20th Century Fox
Ne tak dávno, sotva před 20 000 lety, v prehistorickém světě, kde mrzne až praští, začíná příběh o mi-mi-migraci. Jak má ale jeden poznat, že jde o dobu ledovou, ne třeba o mrazivé časy nebo velký chlad? No, tak se na naše hrdiny podívejte! Obličeje mají vyloženě ledové. A s tím přesunem je docela honička, zvlášť když zvířecí tým – mamut, tygr a lenochod – najdou lidské mládě, moc roztomilého človíčka, a usmyslí si, že prcka vrátí rodičům...
Příchod Doby ledové vyvolal šílenství ohledně praštěného praveverčáka Scrata, který je kombinací veverky a krysy a který se svým žaludem a tikem v oku zaujal nejen dětské, ale hlavně dospělé publikum. Navíc se jednalo o velmi zábavnou podívanou. Již během prvního víkendu promítání byl zisk čtyřiceti šesti milionů dolarů z amerických kin téměř na úrovni rozpočtu snímku (padesát devět milionů) a celosvětově si Doba ledová vydělala tři sta osmdesát tři miliony. A pokud jste vydrželi i titulky a zaujaly vás originální malůvky, které je doprovází, vězte, že je kreslily děti animátorů.
I Doba ledová byla nominována na Oscara za nejlepší animovaný snímek roku. V jejím úspěchu a originálním příběhu plném humoru se snažilo pokračovat ještě několik dalších filmů a seriálů, do dnešního dne vzniklo pod značkou Ice Age celkem devět projektů.

2. Pianista – 83 %

letos-je-jim-dvacet-filmovi-oslavenci-kteri-neztraci-na-kvalite-i-kdyz-uz-jsou-vazne-stari
Pianista | Focus Features
Nadaný polský židovský hudebník se snaží přežít uvnitř varšavského ghetta za druhé světové války.
A další knižní adaptace, tentokrát v režii Romana Polanského. Pianista vypráví skutečný příběh skvělého klavíristy Wladyslawa Szpilmana, jehož hudební kariéru poznamenal příchod Druhé světové války a fakt, že byl židovské národnosti. Sám Roman Polanski považuje tento snímek za svůj nejlepší. Navíc pro něj má osobní význam, neboť sám jako dítě holokaust zažil, oba jeho rodiče byli posláni do koncentračních táborů, otec přežil, matka ne.
Adrien Brody, který ztvárnil hlavní roli, si za svůj výkon odnesl Oscara. Z celkem sedmi nominací na Oscara se kromě herce v hlavní roli podařilo proměnit i Oscara za režii a nejlepší převzatý scénář. Dvě nominace na Zlaté glóby sice ceny nepřinesly, ale vyšla aspoň jedna z pěti nominací na ceny BAFTA – za nejlepší film. V Cannes si snímek došel pro Zlatou palmu.

1. Pán prstenů: Dvě věže – 88 %

Pán prstenů: Dvě věže
Pán prstenů: Dvě věže | 2002 New Line Cinema
Další díl filmové ságy o nebezpečném putování, jehož cílem má být zničení prokletého prstenu moci, začíná tam, kde první skončil. Opět je hlavním hrdinou hobit Frodo. Ten získal od svého příbuzného Bilba magický prsten, po kterém touží temný Sauron, a tak se dostal do samotného centra souboje mezi silami světla a temnot. Frodo jako vůdce společenství složeného z jeho přátel, kouzelníka, elfa, trpaslíka a dalších pomocníků pokračuje na cestě na vrchol sopky, aby zde prsten jednou provždy zničil.
Jednoznačným vítězem roku 2002 je druhý díl filmové trilogie vycházející ze stejnojmenných knih J. R. R. Tolkiena v režii Petera Jacksona. První díl byl nominován na Zlatý glóbus a získal cenu Amerického filmového institutu a druhý si vedl ještě lépe. Dvěma věžím se podařilo získat dva Oscary za nejlepší střih a zvuk a nejlepší efekty. Dvě nominace na Zlatý glóbus za nejlepší film roku a nejlepší režii sice nevyšly, ale na cenách BAFTA už to opět cinklo. Dvě věže získaly ocenění za nejlepší efekty a kostýmy. Díky zájmu publika překročil zisk tři sta padesát milionů dolarů a především přesvědčil příznivce knihy, že tento dnes již klasický příběh lze úspěšně zfilmovat.

Nesmíme ale zapomínat ani na české snímky, těmi nejlepšími z roku 2002 jsou podle vás, diváků a divaček, Rok ďábla s hodnocením 78 % a Fimfárum Jana Wericha se 77 %.