Hvězdná pěchota: Mrtvý brouk je dobrý brouk. Tato a další hlášky baví už dvacet pět let!

Hvězdná pěchota: Mrtvý brouk je dobrý brouk. Tato a další hlášky baví už dvacet pět let!
Hvězdná pěchota | TriStar Pictures & Touchstone Pictures
Scénář k Hvězdné pěchotě od Edwarda Neumeiera vychází z knižní předlohy Roberta A. Heinleina. Paul Verhoeven se ale přiznal, že knihu nikdy nedočetl. Připadala mu nudná, proto si zbytek nechal odvyprávět od Neumeiera. Na základě toho se rozhodli, že příběh, který silně podporuje režim vedený vojenskou elitou, předělají na satiru a nadsázku, která by měla sloužit jako kritika americké politiky a kultury.
Přesto se řada lidí ptala, proč režisér, jenž zažil okupaci rodného Holandska za druhé světové války, natočil snímek s tolika prvky odkazujícími k fašismu. Režisér na to měl jednoduchou odpověď: „Kdybych natočil snímek o tom, že pravicový fašismus nefunguje, nikdo by mě neposlouchal. Takže jsem stvořil perfektní fašistický svět, ve kterém jsou všichni krásní, oslniví, mají velké zbraně a nablýskané lodě a jediné, na co je to všechno dobré, je zabíjení zasraných brouků.“ A že to zabíjení mělo styl! Na bojové scény bylo použito více munice než v jakémkoli dosavadním filmu a spotřebovalo se šedesát pět litrů umělé krve.
Jeho představě o dokonalém fašistickém světě byl podřízen i výběr obsazení hlavních postav. Mark Wahlberg a Matt Damon se účastnili konkurzu na roli Johnnyho Rica, já ale hledal prototyp blonďáka, světlého a arogantního, jaké jsem si pamatoval z filmů Leni Riefenstahl. Casper Van Dien tomu byl nejblíže," vysvětlil.
Patrick Muldoon, Casper Van Dien, Denise Richards
Hvězdná pěchota | 1997 TriStar Pictures & Touchstone Pictures
Proto byli vybráni i Denise Richards, Neil Patrick Harris, Jake Busey a Dina Meyer. Herci museli být na natáčení dobře fyzicky připravení, takže absolvovali týdenní výcvikový tábor. Ani to je ale nepřipravilo na četná (naštěstí) menší zranění, které během natáčení utržili. Casper Van Dien si při pádu z jednoho z brouků dokonce zlomil žebro. Největší obavy ale filmaři měli při kolapsu Jakea Buseyho, který se přehřál poté, co strávil celý den v extrémních teplotách. Natáčení se na týden přerušilo, aby se zotavil, a pak byly do uniforem a výzbrojí herců a kaskadérů udělány velké větrací otvory. Stejně jich ale v průměru dvacet pět denně omdlévalo a muselo být ošetřeno týmem lékařů.
Mohlo by se tedy zdát, že natáčet ve sprše muselo být s ohledem na rozpálenou Kalifornii, kde většina natáčení probíhala, osvěžující. Nikomu se ale nechtělo svléknout, na čemž režisér trval. Paul Verhoeven nechápal, proč je to takový problém. Herečka Dina Meyer mu na to řekla, že když to nic není, ať se svlékne sám. Režisér to i s kameramanem Jostem Vacanem opravdu udělal a celou scénu točili nazí. Hercům pak nezbylo nic jiného, než je následovat. Pohled na takový štáb musel být v tu chvíli více než zábavný. Po premiéře snímku ale část publika tato scéna velmi pobouřila.
Jake Busey, Casper Van Dien, Michael Ironside
Hvězdná pěchota | 1997 TriStar Pictures & Touchstone Pictures
„Američany víc rozčiluje nahota než násilí,“ uvedl Verhoeven. „Neustále mě to překvapuje. V amerických filmech jsem neviděl žádné sexuální scény, které by nebyly nudné. Nahá hruď je pro cenzory větší problém než lidské tělo rozstřílené kulkami.“
Arachnidové, se kterými hrdinové Hvězdné pěchoty bojují, byli samozřejmě výsledkem počítačové animace. Pro jisté scény ale byly použity robotické repliky v životní velikosti. V bojových scénách je však filmaři nepoužívali. Aby reakce herců byly reálné a jejich pohyby odpovídaly požadavkům, hleděli během nich na režiséra, který stál před nimi, skákal a různě křičel, na což reagovali.
A jedna zajímavost na konec. Helmy, které Johnny Rico a ostatní nosí, byly znovu natřeny a použity členy SWAT týmu ve filmu Planeta opic.