Zapomeňte na Devadesátky. Když drsný seriál napíše bývalý britský policista, to teprve vznikne horký kandidát na nejlepší kriminálku roku

Zapomeňte na Devadesátky. Když drsný seriál napíše bývalý britský policista, to teprve vznikne horký kandidát na nejlepší kriminálku roku
The Responder | BBC
Policista Chris Carson (Martin Freeman) má milující rodinu a převážně noční služby, které mu lezou na mozek. Říct o Chrisovi, že je vyhořelý, by bylo slabé slovo. Frustrace, téměř až trauma z práce policisty v první linii, se na něm nezdravě podepsala. Jeho žena Kate (MyAnna Buring) říká, že ho vidí, jak se před ní a jejich malou dcerou Tilly (Romi Hyland-Rylands) každý den víc a víc „ztrácí“. Skutečnost, že Chris má tajnou dohodu se starým kamarádem ze školy a drogovým dealerem Carlem (Ian Hart), mu situaci ještě více zkomplikuje ve chvíli, kdy mu má přivést mladou feťačku Casey (Emily Fairn). V Chrisovi, jenž si už ani nevzpomíná, kdy vykonal dobrý skutek, se hne svědomí. Zaváhá a tím spustí řetězec událostí, které ohrozí celou jeho existenci.
Do příběhu navíc vstupuje i Chrisova nová policejní kolegyně Rachel, zelenáč s naivním pohledem na věc. Její urputné trvání na tom, aby se vše do puntíku řídilo policejní příručkou, není nicméně pouhá scenáristická berlička, kterou by se rozvíjel Chrisův charakter. I Rachel si nese tíhu minulosti, jíž je naplno podřízen procítěný výkon Adelayo Adedayo. Nejvíce pozornosti na sebe každopádně strhává Freeman. Životem unavený, nestabilní, sud prachu a uzlíček nervů. V Chrisovi se mísí celá paleta emocí a Freeman nepotřebuje přehnaná gesta, aby potřebné vystihl. O to působivější jsou momenty, kdy opravdu ztratí nervy a vše vypluje na povrch.
Freeman za svůj život podal několik památných výkonů, převážně ale v komediálně laděných rolích. Carson je pro něj vystoupením z komfortní zóny a v rámci pěti hodinových epizod ani jednou nezaváhá. Velkou oporu má nicméně ve scénáři. Než se Tony Schumacher vydal na spisovatelskou dráhu, pracoval v okolí Liverpoolu jako policista a taxikář. Jeho scénář je očividně protkaný prožitými zkušenostmi a znalostí míst, o nichž vypráví. Příběh je ukotvený v realismu, a pokud dojde na nějaké zábavnější pasáže, nejde o komediální blbnutí, ale o černohumornou reflexi toho, jak se věci mají. Tím se The Responderodlišuje nejen od klasických televizních kriminálek, ale i od stylizovaných pohledů na policejní veterány – viz například Training Day.
jak-to-dopadne-kdyz-byvaly-policista-napise-drsnou-kriminalku-vznikne-horky-aspirant-na-nejlepsi-kriminalku-roku-2
The Responder | BBC
Hit Denzela Washingtona, který za svůj bezpochyby strhující výkon získal prestižního Oscara, jsem nezmínil náhodou. Oba příběhy spojuje tandem veterána s nováčkem, zatímco však drama Antoinea Fuquy stavělo na hollywoodsky pečlivě vystavěných momentech (viz scéna, kdy nechá parťáka v domě plném pochybných živlů), The Responder se veškerých pozlátek vzdává. Práci policisty, i toho, který už se s ničím moc nepáře, není možné oslavovat a idealizovat. Je to nutné zlo, v němž slovní výměny typu: „Mám jít zadem?“ „Chceš zemřít? Nechceš? Tak tam nechoď,“ nemají sloužit jako hlášky k citování, ale coby odraz nelichotivé skutečnosti.
Schumacher umí vykreslit zapamatovatelné postavy a často mu stačí pár dialogů k tomu, aby je dokonale definoval. Nejsou tu role, které by byly chabě vykreslené nebo které by sloužily žánrovým klišé. I tak zdánlivě obyčejná postava, jakou je Chrisova terapeutka, v jednom okamžiku překročí tradiční stín. A přestože je Freeman středobodem veškerého dění, není The Responder show jednoho herce a jedné postavy. V celém ansámblu nenajdete slabý článek. Možná jen bývalý policista v podání Warrena Browna, který jde Chrisovi po krku, není v profilaci úplně dotažený. Nejde ani tak o jeho bezbřehou zaslepenost, spíš jako jediný nemá v příběhu odpovídající katarzi.
jak-to-dopadne-kdyz-byvaly-policista-napise-drsnou-kriminalku-vznikne-horky-aspirant-na-nejlepsi-kriminalku-roku-1
The Responder | BBC
The Responder je autentický, strhující, napínavý, smutně vtipný a může se směle ucházet o pozici nejlepšího policejního dramatu letošního roku. Pravda, konec by si zasloužil větší ránu na solar, ale znovu – tohle není show, jež chce za každou cenu nějak ohromit. Dojde k logickému rozuzlení, v němž je více poražených než vítězů. A v divácích tak zanechá stopu, díky které budou možná příště policejní práci nahlížet s větší úctou. Navzdory tomu, že je filmaři často romantizována, totiž nejde o žádný med.
The Responder byl vysílán koncem ledna na BBC a je dostupný na jejich online platformě. Momentálně ho žádná česká služba bohužel nenabízí.
hodnocení: 90 %
Průměr hodnocení ze všech recenzí najdete ZDE.