Dva a půl chlapa: Nejvtipnější vedlejší postavy, které nás nikdy neomrzí

Dva a půl chlapa: Nejvtipnější vedlejší postavy, které nás nikdy neomrzí
Dva a půl chlapa | CBS
Ta původní nicméně funguje – pokud máte rádi podobný druh zábavy – dodnes. Mimo jiné proto, že velmi vtipně pracuje s konceptem dvou dospělých chlapů, kteří musí nějak fungovat kolem dítěte. Trio Charlie (Charlie Sheen), Alan (Jon Cryer) a Jake (Angus T. Jones) tak tvoří páteř všech epizod prvních osmi sérií. A častokrát si tihle tři bohatě vystačí. Bez zábavných vedlejších postaviček by ale samozřejmě i sebelepší dlouholetý sitcom byl jen poloviční. A v průběhu natáčení Dva a půl chlapa se povedlo vytvořit hned několik památných charakterů. Pokud níže nenajdete svého favorita, určitě se o něj podělte v diskuzi. Třeba to vydá na další článek :)

Berta (Conchata Ferrell)

dva-a-pul-chlapa-nejvtipnejsi-vedlejsi-postavy-ktere-nas-nikdy-neomrzi-5
Conchata Ferrell | CBS
Nemůžeme se bavit o nejzábavnějších vedlejších postavičkách Dva a půl chlapa a nezačít s pomocnicí Bertou, která rozhodně není uklízečkou (opovažte se ji tak nazývat), což doprovází hláškou: „Tohle uklízet nebudu.“ Berta si s přehledem ukradla každou scénu, v níž se objevila. Což zapříčinilo, proč jsme Bertu vídali v seriálu tak často. Původně mělo jít o postavu, co se objeví v jedné epizodě a zase zmizí. Odezva diváků na to, jak Ferrell postavu pojala, byla ale natolik silná, že nakonec natočila dokonce více epizod (211) než Sheen (178). Důvodem je to, že ač nikdy žádný díl nebyl věnovaný přímo jí, vydržela v seriálu od začátku až do jeho konce v roce 2014.

Evelyn (Holland Taylor)

dva-a-pul-chlapa-nejvtipnejsi-vedlejsi-postavy-ktere-nas-nikdy-neomrzi
Holland Tayloer | CBS
Je nepsaným pravidlem, že hlavní postavy sitcomů musí mít nějak narušené rodiče. Dva a půl chlapa není výjimkou, matka Charlieho a Alana je nicméně zcela bez přehánění ta nejhorší vůbec. I když její dva synové sami nejsou zrovna žádná výhra – jak Evelyn nejednou ráda připomněla – ona jim nikdy existenci neulehčovala: „Vše je jejich chyba, ona je úžasná matka a sedm a půl měsíce je na těhotenství až až.“ Evelyn je bez debat hrozný člověk, ale pro sitcom extrémně zábavná postava, které scenáristé dopřáli jedny z nejlepších hlášek vůbec. Hodně tomu samozřejmě pomohlo, jak fantasticky se Taylor role zhostila, o její chemii se Sheenem nemluvě. Jejich výměny, kdy si jeden dobírá druhého, patří ke komediálním vrcholům seriálu.
Bez zajímavosti není to, že Taylor hraje v Dva a půl chlapa sexuálně velmi otevřenou postavu, která má vztah nejen s muži. Po skončení show v roce 2015 Taylor překvapila své fanoušky prohlášením, že měla za svůj život romantické vztahy hlavně se ženami. Od té doby chodí s o 32 let mladší herečkou Sarah Paulson. Její seriálový syn Charlie by na ni byl určitě pyšný.

Herb (Ryan Stiles)

dva-a-pul-chlapa-nejvtipnejsi-vedlejsi-postavy-ktere-nas-nikdy-neomrzi-2
Ryan Stiles | CBS
Bylo jen otázkou času, než si Alanova bývalka Judith najde někoho, s kým bude mít trvalý vztah. A nemohla si vybrat lépe. Herb je jednou z těch postav, u kterých víte, že tam tak nějak musí být, ale nenapadlo by vás, kolik z toho může vzejít legrace. Zpočátku poněkud upjatý doktor se postupně rozvinul ve veselého, snaživého a lidsky zoufalého chlápka, který má nakonec paradoxně blízko k Alanovi, protože je spojuje stejná bolestivá zkušenost – manželství s Judith. Jen Herbův očistec dál trvá. Stiles dokázal z relativně nudné figurky vykřesat postavu, která baví téměř vždy, když k tomu má příležitost. Jeho urputná snaha být u porodu své dcery je přímo ukázková.

Dr. Linda Freeman (Jane Lynch)

dva-a-pul-chlapa-nejvtipnejsi-vedlejsi-postavy-ktere-nas-nikdy-neomrzi-3
Jane Lynch | CBS
Snad jste si nemysleli, že zapomenu na nejvtipnější televizní psychiatričku. Dr. Linda Freeman dorazila na scénu vždy, když Charlie řešil nějaké dilema, a na rozdíl od svých seriálových kolegů šla cestou sarkasmu, kdy Charliemu nedala nic zadarmo. V případě Alana byla tak důsledná, že s ním rovnou běžela k bankomatu, aby měla jistotu, že jí sezení zaplatí. Lynch má v rámci seriálu mezi vedlejšími postavami, které se pravidelně vracely, nezvyklou pozici – tvůrci ji drželi v jejím prostředí. S Freeman se vidíme vždy jen v ordinaci. A pokaždé nabídne tak výživnou analýzu, že se těšíme na další setkání.

Jerome Burnett (Michael Clarke Duncan)

dva-a-pul-chlapa-nejvtipnejsi-vedlejsi-postavy-ktere-nas-nikdy-neomrzi-4
Michael Clarke Duncan | CBS
Sympatický obr ze Zelené míle a Armageddonu sice zahostoval v pouhých dvou epizodách šesté série, i to ale stačilo, aby se nesmazatelně zapsal do srdcí fanoušků seriálu. Jeho Jerome, který má vyjma enormních svalů i obrovské emoce, pomohl vytvořit jedny z nejvtipnějších epizod vůbec. Ať už jde o chlapský dýchánek nebo o starostlivé hledání dcery, každý moment je díky Duncanově přirozenému komediálnímu citu k nezaplacení. Je veliká škoda, že ho tvůrci nevyužili ve více dílech, protože si Duncan se zbytkem osazenstva sedl na první dobrou. Nejspíš ale neměl na větší hostování čas.

Kandi (April Bowlby)

dva-a-pul-chlapa-nejvtipnejsi-vedlejsi-postavy-ktere-nas-nikdy-neomrzi-6
April Bowlby | CBS
Jedno z největších dějových překvapení seriálu. Ve třetí sérii se z mladičké studentky Kandi, jednoho z mnoha „Charlieho úlovků“, vyklube nová přítelkyně pro Alana. Trochu jednodušší, ale upřímně milující. Jednotlivé epizody velmi dobře těžily z twistu, že se někdo tak sexy zamiluje do losera, z čehož vyšla pěkná řádka pamětihodných situací. Kandi si dokonce Alana na konci série i vzala, takže to vypadalo, že seriál jen tak neopustí. Scenáristé se ale nakonec rozhodli jinak, z Kandi udělali ve čtvrté sérii herečku, která jde za prací do Hollywoodu, a její postava zmizela stejně náhle, jako se objevila.

Lyndsey Mackelroy (Courtney Thorne-Smith)

dva-a-pul-chlapa-nejvtipnejsi-vedlejsi-postavy-ktere-nas-nikdy-neomrzi-7
Courtney Thorne-Smith | CBS
Aniž si to většina lidí uvědomuje, Lindsay, která se k osazenstvu Dva a půl chlapa přidala až v sedmé sérii, s námi byla téměř polovinu seriálu. A i když nejde o někoho, kdo by přímo zářil v každé scéně, zmínku si rozhodně zaslouží. Jde totiž o jeden z mála jistých bodů, díky kterým se na série bez Charlieho takzvaně „dalo dívat“. Její životem zklamaná svobodná matka, která si Alana vybrala hlavně proto, že jí neuteče, má dostatek příčetnosti a kousavé sebereflexe, aby neomrzela, i když řeší stále tytéž problémy.

Speciální zmínka

Kevin Sorbo
Kevin Sorbo – Dva a půl chlapa | CBS
Závěrem zavzpomínám ještě na některé památné miniroličky. Okouzlující je Kevin Sorbo (přesně tak, televizní Herkules), který ve dvacáté epizodě třetí série zahostoval jako Andy – roztomile prostoduchý otec Kandi. Milovníci mokrých triček také těžko vymažou z paměti účinkování Megan Fox, díky níž se ve dvanácté epizodě první série Charlie s Alanem slušně zadýchali.
dva-a-pul-chlapa-nejvtipnejsi-vedlejsi-postavy-ktere-nas-nikdy-neomrzi-8
Megan Fox | CBS
Nezapomenutelná je Kathy Bates coby Charlieho duch ve dvacáté druhé epizodě deváté série. Za své hostování byla Bates oceněna cenou Emmy. Zmínku si zaslouží i Enrique Iglesias, který svým mladistvým sex-appealem vytáčel Charlieho k nepříčetnosti ve dvacáté třetí epizodě čtvrté série.
dva-a-pul-chlapa-nejvtipnejsi-vedlejsi-postavy-ktere-nas-nikdy-neomrzi
Holland Tayloer | CBS
A úsměv vyvolal i charismatický Sean Penn v úvodu druhé série, když se účastnil terapeutických sezení, která Charlie označoval za chlapská setkání.
A kdyby někoho zajímalo, proč jsem vynechal Alanovu exmanželku Judith a poblázněnou sousedku Rose, mám pro to vysvětlení. Judith v mých očích fungovala hlavně díky ostatním postavám, málokdy sama o sobě. Byla někým, kdo vstupuje na scénu hlavně proto, aby ostatní měli na co reagovat. Rose byla o něco komplexnější a měla jednoznačně své silné momenty–- přímo geniální je epizoda s dvojrande, kdy Charlie s Alanem netuší, že jedna z dívek bude Rose. V jejím případě ale autoři mnohokrát příliš tlačili na pilu. A to ve výsledku dělalo z Rose stejnou měrou zábavnou jako otravnou postavu.