V domově důchodců umře člověk. Z „partičkáře“ Igora Chmely je filmový režisér, který se zamýšlí nad cílem života

V domově důchodců umře člověk. Z „partičkáře“ Igora Chmely je filmový režisér, který se zamýšlí nad cílem života
Barcarole | Donio
K realizaci krátkého filmu Barcarole inspiroval Chmelu příběh, který mu vyprávěl kamarád jako zážitek z civilní služby. „Dvě pohřební služby se přely o tělo zemřelého důchodce… Tahle historka stála u zrodu scénáře ‚rakvičkářské‘ grotesky o tom, jak důchodce, o něhož za jeho života nejeví nikdo zájem, umře a po smrti se o jeho tělo hádají dva funebráci… Při psaní ovšem začala ožívat širší témata, jako je odsouvání stáří, umírání a smrti mimo zorné pole naší společnosti, ve které panuje kult hospodářského růstu, mládí, tělesné krásy a štěstí. Kromě toho všeho jsem jako dobrovolník pomáhal v podobném zařízení v době pandemie covidu-19, což příběh nemohlo neovlivnit,“ popisuje autor scénáře a režisér Igor Chmela na webu filmu.

Barcarole: crowdfundingové video

Barcarole
Příběh kraťasu Barcarole, na jehož realizaci tvůrci shánějí peníze pomocí platformy Donio, pojednává o mladé ošetřovatelce Zdeně (Denisa Barešová) a jejím setkání se smrtí. Ta se na pomyslném startu svého profesního života stará o někoho, kdo už je naopak v jeho cíli, když jedné noci v domově důchodců umře člověk. Autoři snímku uvádějí, že „v kontrastu s vážností situace bude divák konfrontován s úsměvným až groteskním počínáním lidí okolo těla zemřelého a na chvíli se dokonce dostane na odvrácenou stranu života za doprovodu písně benátských gondoliérů Barcarole“.
Vedle Denisy Barešové (Guru, Kukačky) se v Barcarole dále představí například legendární Jan Kačer, Lenka Vlasáková (Všechno bude, Zločiny Velké Prahy), Matouš Ruml (Devadesátky, Srdce na dlani) nebo David Matásek (Polda, básnická série).